Бр.46/11 март 2010 г.

Отворен е пътят от Силистра за Добрич

 

Отворен е пътят от Силистра за Добрич, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра.

Във вторник заради снежни навявания движението бе преустановено в участъка между селата Богорово и Кайнарджа,

Главните пътища в Силистренска област са проходими.

Според дежурните в Областния съвет за сигурност в Силистренска област няма селища без електричество, водоснабдяване и телефонни връзки.

 

Нивото на Дунав край Силистра  се покачи с още 3 см

Нивото на Дунав край Силистра вчера беше 701 сантиметра- с 3 сантиметра по-високо от вторник, показва справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката.

Критичната кота за този участък е 777 сантиметра.

Остава въведената първа степен на готовност за повишено внимание по крайбрежието на Дунав в Силистренско.

Въпреки че от падналия сняг е трудно да се прецени дали в насипните диги се просмуква вода, два пъти в денонощието се събира информация от създадените в крайбрежните селища групи за наблюдение на реката и дунавските диги, съобщиха от “Гражданска защита”.

Въведена е и забрана за движението на превозни средства по дигата в района на защитената местност “Калимок-Бръшлен”, част от която е в Тутраканска община.

 

Общопрактикуващите лекари в Силистренско отменят насрочените за днес протести 

Това съобщи д-р Стелияна Величкова – председател на силистренската организация на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

В разговор по телефона председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България /НСОПЛБ/ д-р Любомир Киров каза, че в стъпаловидните протести не са успели да се включат лекарите от пет области на страната, но регионалните структури на сдружението ще останат в протестна готовност.

Д-р Любомир Киров поиска да бъде изяснено, че увеличаването на здравните вноски с 2 на сто не е заради лекарските протести.

“Категорично подчертваме, че увеличаването на здравната вноска с 2 на сто не е поради нашите протести и ние не поддържаме това за разлика от Българския лекарски съюз /БЛС/, който, според нас, в момента не води правилна политика”, каза д-р Киров.

Според него в условия на криза не е редно да се прави такова увеличение. Той смята, че има натрупани средства от здравноосигурителни вноски и настоя да бъде казано за какво са употребени парите от здравното осигуряване.

 

 

Семейните лекари бяха готови да заключат кабинетите си

* Медиците остават в стачна готовност

Любомир ДОБРЕВ

 

Днес от 11 до 15 часа семейните лекари от Силистренска област трябваше да заключат кабинети си, както направиха колегите им от страната. Според д-р Стелияна Величкова, председател на Регионалното сдружение на семейните лекари в Силистра, протестът е „във връзка с грубото нарушаване на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор”.

Семейните лекари в областта ни са 64, като 53 от тях са членове на сдружението. Решението си за ефективен протест те взеха на общо събрание на 9 март. Както е известно, протестните действия са под егидата на Националното сдружение на семейните лекари.

Силистренските семейни лекари твърдят, че причината за протестите не е само в забавените суми по извършените прегледи през януари и сумите за лицата на 60 и 63 години. Тези пари вече са приведени. Протестът е за „ясни правила за работа и финансиране на самата здравна система”. Нашите медици посочват като причина за недоволството си и предлаганите промени в наредбата за профилактичните прегледи, където се цели въобще намаляване на средствата за тяхното извършване, както и предложението на НЗОК за намаляване на изследванията за кръвната захар и липиден профил. „Това ще наруши наблюденията върху социално-значимите заболявания и ще бъде във вреда на самите пациенти”, е категорична д-р Величкова.

Протестите са също и срещу намаляване на средствата за т.нар. “регулативни стандарти”, което лишава според лекарите една трета от нуждаещите се българи от качествена помощ и създава напрежение между лекарите и пациентите ежедневно. Става въпрос за направленията, които се дават за консултации със специалист и за изследвания.

Що се отнася до повишаването на здравните осигуровки, нашите лекари се присъединяват към колегите си от Велико Търново, които първи изразиха недоволството си от това увеличение. Общото мнение е, че няма да спечелят от това нито лекарите, нито пациентите, защото на никого не е ясно къде отиват тези пари.

 

226 000 лева в бюджета за 4 общински пътя в Силистра, подкрепа за 9 училища и ЦДГ

 

226 100 лв. са заделените в бюджета за тази година средства за ремонти по 4 общински пътя от четвъртокласната пътна мрежа в община Силистра, стана ясно след решение на Общинския съвет, взето на заседанието през м. февруари т.г.

Разпределението им е между 48 200 за отсечката Иширково – Брадвари, до 75 500 за отсечките между селата Ламбриново – Смилец – Сърпово – Йорданово. 50 000 лева има за пътищата в района Богорово – Главан – Поп Кралево. Основанието е Разпределение на целева субсидия за изграждане и основен ремонт на общински пътища”.

Също с решение на Общинския съвет са определени 9 обекта от образователната инфраструктура за участие на община Силистра с проектно предложение по схема за подкрепа при прилагане на мерки за енергийна ефективност по Оперативна програма “Регионално развитие”.Това са училищата и целодневните детски градини, както следва: ПМГ „Климент Охридски”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”-Силистра, ОУ „Христо Ботев” в село Айдемир, ЦДГ „Роза”, 6. ЦДГ „Иглика”, ЦДГ „Радост”, ЦДГ „Добруджа” и ЦДГ „Ян Бибиян”.

 

Съветниците влязоха в още комисии, участват и в провеждането на транспортния конкурс

 

Общинският съветник от ПДС Иванка Ташева е новият член на Временната комисия за упражняване контрол върху актовете на кмета. Тя бе избрана на последното заседание на местния законодателен орган. Комисията се състои от 10 души. Избрана е съгласно чл. 45, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и във връзка с чл. 106 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Силистра.

С имената на общинските съветници Валентин Атанасов Господинов - ВМРО и Жеко Великов Коев – “Атака”, бе допълнен съставът на Комисията за провеждане на конкурса и оценка на постъпилите предложения. Промяната бе във връзка с Частична промяна на транспортната схема на Община Силистра и откриване на процедура за провеждане на конкурс за разпределение и възлагане на автобусните линии.

На основание на чл. 8, ал. 1 от Наредба № 2 за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси, издадена от МТИТС (ДВ, бр. 32 от 29 март 2002 г.,) бе утвърден неопределен срок за промяна на транспортната схема на община Силистра: по автобусна линия № 23 с маршрут сп."АВТОГАРА СИЛИСТРА" – село БЪЛГАРКА.

Кметът на Общината е задължен да организира, като издаде заповед за откриване и провеждане на конкурс за възлагане на превозите от утвърдените общинска, областна и републиканска транспортни схеми, квота община Силистра в срок до 12 юли 2010г. за няколко автобусни линии.

Съветниците утвърдиха изисквания и критерии за участие в конкурса. Предвидени в комисията са и представители, освен на общината и Съвета, още и на следните институции: ДАИ, “КАТ - Пътна полиция” - Силистра; ТД на Национална агенция по приходите – Силистра, както и на браншова организация в областта на автомобилния транспорт.

 

Ученици от ПМГ ”Св.Климент Охридски” на среща-беседа с ветеран от Втората световна война 

Възпитаниците на Природо-математическата гимназия в Силистра се срещнаха с председателя на Съюза на ветераните от войните в България д-р Тодор Дюлгеров- капитан от резерва.

Инициативата бе на преподавателя по история Тодор Николаев и ученици.

Желанието ни бе с тази среща не само да допълним знанието на младите хора за този период, но и чрез съпреживяването на личната съдба и разказа на д-р Дюлгеров да поставим акцент върху мира и ненасилието като основна ценност на нашето време- каза Тодор Николаев.

В продължение на час учениците от Х и ХІ клас имаха възможност да задават въпроси и да получат повече информация за боевете при Драва, Мур и с. Ястребица. Те върнаха ветерана от войните назад в годините, когато хиляди български войни достойно и с чест се сражаваха за свободата и бъдещето на България.

Д-р Дюлгеров с вълнение се върна към спомените от това време и разказа за героизма на бойците от 31-ви полк. Ветеранът сподели и за първата си среща с храбрия командир Никола Ботев и неговата личност. Специално внимание се обърна и на боевете при Драва.

 

Да се поучим от историята - споменът не трябва да умира 

Вчера, в деня в който почетохме паметта на жертвите на Холокоста, ученици и учители от силистренското ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” проведоха среща-дискусионно студио под мотото “Да се поучим от историята - споменът не трябва да умира”.

Срещата се проведе с участието на петокласници и шестокласници, от клубните форми “Гражданско образование”, които са част от проектите на отдел “Образование” към община Силистра “В света на познанието, творчеството и фантазията” и “С грижа за всеки ученик” и седмокласниците от училището.

Дискусията бе водена от преподавателите Мариана Дочева и Дарина Димова, ръководители на клубните форми.

С помощта на седмокласниците под формата на презентации, учениците успяха да се докоснат до историята за Холокоста, до съдбата на евреите, както и да се запознаят с великите българи, които са защитили българските евреи.

Извършеното зло не бива да бъде забравяно, както и не бива да бъде забравяно и стореното добро от страна на българите, коментираха организаторите.

На срещата присъстваха директорът на учебното заведение Максим Георгиевr eксперти от РИО на МОМН и отдел „Образование” – Силистра и родители. 

 

Силистренки от “Кецките” с 3 първи места в Пловдив

С невероятните 3 първи и едно трето места се завърнаха от национално състезание в Пловдив представителките на силистренската хип-хоп група “Кецките”, която е към Центъра за работа с деца. Техните изпълнения, за които са заслужили най-високи оценки в различните категории, могат да бъдат наблюдавани и в Интернет в сайтовете:http://www.youtube.com/watch?v=eMBwH_X8D-g; http://vbox7.com/play:79a1c80b и http://vbox7.com/play:226bac3d.

Наскоро групата бе подпомогната с 500 лева от “Ротари клуб – Силистра”, за да си закупят момичетата нов екип, с който да впечатлят публиката и журито. С част от парите ще си направят и клип в борбата срещу наркотиците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар