Бр.56/25 март 2010 г.

ПРОЛЕТ Е! УСМИХНИ СЕ!

Пролет е и за учениците от ОУ «Иван Вазов». Ръка за ръка третокласници и шестокласници решиха да подарят на силистренци по нетрадиционен начин усещане за пролет.
От отпадъчни материали, вдъхновени от свежестта на разцъфващите цветя, те са създали картини, носещи радост и красота,  зареждат с енергия и надежда!


Две мъртви диви птици са намерени в Силистренска Тутраканска община, изпратени са проби за изследване за птичи грип

Две мъртви диви птици - фазан и гълъб - са намерени в Силистренска и Тутраканска община.
Изпратени са проби в лаборатория в София за изследване за птичи грип, съобщи директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Силистра д-р Георги Петров.
Заради установено огнище на птичи грип в Румъния, областната епизоотична комисия в Силистра прие мерки за предотвратяване на разпространението на болестта в района.
Издадена бе и заповед на областния управител на Силистра д-р Владимир Янков.
Всеки ден до обед кметовете на петте граничните с Румъния общини от Силистренска област - Тутракан, Главиница, Ситово Силистра и Кайнарджа, представят информация в Районната ветеринарно-медицинска служба /РВМС/ за обстановката. Такава информация, но за седемдневен период, представят и общините Алфатар и Дулово.
Органите на МВР и ветеринарните лекари правят ежедневни проверки за нерегламентирани пазари за живи птици.
Служителите на Гранична полиция, на държавните горски и ловни стопанства, ловно-рибарските дружества и резервата “Сребърна” следят за евентуални отклонения в здравословното състояние на дивите птици и за намерени трупове на птици.
Регионалният център по здравеопазване и Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве са препоръчали превантивни мерки на общопрактикуващите лекари, центровете за долекарска помощ и болничните заведения.


Лекари от Силистра обсъждат здравната реформа

В четвъртък, 25 март, от 13 часа е регионалният сбор на лекарите от Силистренския край, за да обсъдят здравната реформа, съобщи д-р Теодор Иванов, председател на регионалната структура на синдиката им. Над 300 са членовете й в рамките на Българския лекарски съюз. Лекарите са поканени в залата на последния етаж в градската поликлиника. Нагласата е да се оформи становище по проблематиката, за да се участва с него на новия мащабен национален форум, който се готви от БЛС в София за 7 април, когато е Международният ден на здравето.

Студенти с екоакция край автогарата

Студенти от Филиала в Силистра на Русенския университет “Ангел Кънчев” се пускат другия понеделник в пролетна екоакция край автогарата в Силистра, за която вече са получили официално разрешение от кмета на община Силистра Иво Андонов. “Приветствам желанието на студентите и общината ще помогне, с каквото е необходимо, още повече, че за трети път младите хора от Филиала на университета, провеждат подобна проява”, заяви за медиите инж. Андонов.
Общинската фирма по чистотата “Синева” ЕООД е постоянният партньор на силистренските студенти в това начинание. Възпитаниците на доц. д-р Румяна Лебедова в предишни години събираха по един тон отпадъци от избрания тогава от тях район: стълбището към Крепостта и района пред нея. Сега са решили да положат усилие да въведат “ред” пред едно от средищните места в Силистра, каквото е автогарата. Теренът пред нея е частен, но на него все още не е построен предвиденият магазин.
“С екоакцията показваме, че между властта и гражданите има пълноценно сътрудничество и обща грижа за по-добрия вид на града, в който живеем”, обясни доц. д-р Лебедова. В своето послание до кмета Андонов студентите от Силистра напомнят, че през 2010 години се навършват 70 години от Крайовската спогодба и 130 години от рождението на Йордан Йовков, наричан “Певецът на Добруджа”. Във връзка с тях Филиалът на университета провежда семинар, подготвя тематична изложба и еднодневно пътуване с учебна цел до градовете Добрич и Балчик, за да бъдат посетени емблематични за Добруджа обекти от историята и културата на България. Мероприятията са в рамките на т. нар. “Майски празници”, каквито се организират по традиция във Филиала.

Финсовата криза “удари и традиционният фестивал в Силистра “Ян Бибиян”


Дългогодишният международен куклен фестивал “Ян Бибиян”, чиийто традиционен домакин бе Силистра, тази година няма да се проведе. Това съобщи директорът на силистренския театър Борислав Ненков.
Като основна причина, Ненков изтъкна финасовата криза и невъзможността на община Силистра да финасира събитието, което от десет години събираше на сцената актьори от различни страни.
Миналата година във фестивала участие взеха седем държави. Спектакли за най-малките зрители от своя репертоар показаха театрални трупи от България, Турция, Румъния, Молдова и Албания, включиха се и  артисти от Франция и Норвегия.
В началато на месец април силистренските кукловоди ще участват с пиесата “Снежанка и седемте джуджета на фестивала в турския град Люлебургаз.
Очаква се през май куклената трупа на Люлебургаз да върне визитата в Силистра със свой спектакъл през май.

Изложба от гоблени за Цветница в Силистра

Първа за годината изложба от гоблени предстои да бъде открита за един ден в неделя, навръх Цветница, съобщи от името на организаторите бизнес дамата Петя Петрова. Магазини “Кармен” и Клубът на гобленарките стоят в основата на изявата. Домакин е Помощно училище “Софроний Врачански” в Силистра. Стартът на изложбата е в 10 часа. Надеждата на участничките е всички вярващи християни, които ще минат през намиращия се срещу училището катедрален православен храм “СВ. св. първоапостоли Петър и Павел”, да намерят време да се отбият, за да видят експонатите. Между 30 и 50 са авторките на гоблени, които ще се представят с най-новата си “продукция”. Изложбата има и благотворителен характер, като адресатът са учениците на единственото по рода си школо в Силистренския край. 100 книги му подари при посещението си в Силистра образователният министър Сергей Игнатов.
“Светът и страната с а в криза, но за душата няма криза”, каза за медиите г-жа Петрова. И в предишни години тя и нейните сподвижнички в клуба са провеждали подобни изложби, към които нашето гражданство е проявявало интерес. Интернет и специализираните сайтове за гоблени са новото предизвикателство за гобленарките от Крайдунавска Добруджа. От тях те черпят нови идеи, освен от известния Каталог на Вилер.


Поредна победа на малките математици от ЦУТНТ

На 20 март в гр. Силистра се състоя областното издание на Международния математически конкурс “Кенгуру 2010”. В него взеха участие над 500 ученици от 2 до 12 клас от област Силистра.
Децата от школите по математика /от 2 до 7 клас/ на Центъра за ученическо творчество с ръководител Донка Димитрова се представиха повече от блестящо, като завоюваха 4 първи, 3 втори,4 трети и 2 четвърти места.
От втори клас Любомир Иванов се класира на второ място, а Симеон Костадинов - трети.При тях вълнението беше най-голямо, тъй като за първи път се явяват на този форум и за 75 минути трябваше да се преборят с 18 задачи.
Красимир Красимиров, Цветелина Деянова и Виктор Чорбаджиев от 3 клас са на І, ІІ и ІІІ място.За тях задачите бяха 24 пак за същото време.Непосредствено след тях - на ІV място, са Елеонора Пенева.
Александър Свиленов и Христо Иванов от 4 клас са съответно на ІІ и ІІІ място.Сред наградените в шестицата е и Деян Кънев.
От V клас Мартин Енчев е І-ви, а Андрей Севдалинов е ІІІ-ти в класацията.
На І място в 6 клас се класира Станислав Стефанов.
И при най-големите - седмокласниците, положеният труд през годината даде резултати:
Петър Скорчелиев е на неизмененото първо място.Той е с най-голям резултат по точки от всички участници.
На следващия ден - 21.03, П.Скорчелиев се яви и на Националното състезание по математика - областен кръг. Той беше сред 7-те участници в него, класирали се от общинския кръг, който се проведе през месец февруари. Единствен той от Силистра се класира за националния кръг на състезанието  с 85 от максимум 100 възможни точки.
На същото състезание бе класирана и Десислава Докова. Пепи и Деси са участници в школата по математика към ЦУТНТ от 6 учебни поредни години.
Интересно е да споменем, че за втора учебна година Петър и  Д. Димитрова са стипендианти на фондация Комунитас по проекта "1000 стипендии".През месец април ще кандидатстват за 3-та поредна учебна година, като се надяват и този път да успеят.
През следващият месец предстоят други две изяви за малките математици и подготовката вече започна - Националното Великденско математическо състезание и областният кръг на олимпиадата по математика.
Да им пожелаем успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар