Бр.48/15 март 2010 г.

Днес /15 март / решават остава ли в ареста Мартин Карамихайлов 
Днес /15 март/ прокуратурата ще обжалва определението на Районния съд 27-годишният мъж да бъде поставен под „домашен арест”. Въпреки представените доказателства, съдът се е позовал на епилептично заболяване на задържания. 

Припомняме, че миналата седмица Мартин Карамихайлов бе задържан при специализирана спецакция на полицията, като в дома му бяха открити компютърни конфигурации, снимки с порнографско съдържание и видеоклипове с малолетни и непълнолетни момчета. Иззети бяха видеокамери, газов пистолет, палки и белезници.

Представители на Форум-Силистра са инициирали подписка за организирането на протест срещу това решение на съда.

Вчера десетки силистренци се отзоваха на поканата на Форум-Силистра да се съберат пред съдебната палата в града и да подкрепят искането за протест.

Минавайки от там, в подписката се включи и депутата от БСП Антон Кутев.

Според изразените в глобалната мрежа мнения една голяма част от младите хора на Силистра са имали подозрения и наблюдение върху личния живот на задържания. Във виртуалното пространство има качени албуми със снимки, които документират свободното му време, сексуалните предпочитания и дори липсата на задръжки.

На други кадри лицето демонстрира самочувствие и обругава герба на Р България, уринирайки върху него, както и върху стената на община Силистра.

От вчера стартира петиция „НЕКА ДА ПОБЕДИМ "ПРАВОСЪДИЕТО" В БЪЛГАРИЯ, ДАВАЙКИ ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА НА МАРТИН КАРАМИХАЙЛОВ! ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ДЕЦАТА НИ!!”. В социалната мрежа ФЕЙСБУК има създадена и група, подкрепяща каузата.

 

Намериха труп на 74-годишен мъж в района на „В и К”  

Вчера преди обяд бе намерен трупа на 74-годишен мъж в района на кв. „Триъгълници” до „В и К” – Силистра.

До редакционното приключване на броя нямаше получено официално съобщение от ОД на МВР в града, но очевидци съобщиха, че не става дума за криминално престъпление.

Мъжът е починал от естествена смърт, следствие на сърдечно заболяване.

 

„Мицубиши Паджеро” нацели „Фолскваген Пасат”

90 минути вадят пострадал от смачкан автомобил 

В четвъртък вечер по бул. „Велико Търново”  „Мицубиши Паджеро” помля „Фолскваген Пасат”.

90 минути служители на „Гражданска защита”, пожарникари и полицаи се опитваха да извадят 40-годишния водач  на „Пасат”-а , от смачкания автомобил.

Водачът на „Паджерото” – 49-годишен, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост, нарушава правилата за движение, навлиза в лентата за насрещно движение и допуска ПТП, удряйки се челно в движещия се в насрещната лента лек автомобил „Пасат”. 49 годишният мъж е с комоцио и е настанен в ОАРИЛ на МБАЛ гр. Силистра, а 40 годишният мъж е със счупен долен десен крайник, фрактура на две ребра и контузия на главата- настанен в ортопедично отделение на МБАЛ- АД гр. Силистра.

 

1/3 по-евтина земеделската земя у нас в сравнение с преди година

 

С 30% е поевтиняла у нас земеделската земя в сравнение с преди една година, а с 40% са паднали продажбите, съобщи в Силистра пред журналисти проф. Светла Бъчварова, председател на Селскостопанската академия. Данните били от поредното десето проучване на пазара на земите у нас, провеждано неизменно от 2000 г. насам.

Цена от 250 лева на дка била нормална и била в унисон с цените в ЕС. Достигнатите преди 2 години цени от 310-350 лева били прекалени и не отговаряли на действителността. Отделно вече нямало лесни продавачи на селскостопански имоти.

Проф. Бъчварова, която бе зам.-министър на земеделието в предишното правителство, бе сред лекторите в проведената в събота еднодневна конференция с близо 100 земеделски производители от Силистра, Разград, Добрич и Търговище, спонсорирана от БСП.

15-18 ст. за кг жито е прогнозата на специалистите от Института в Генерал Тошево за реколтата през 2010 г. на база на анализите на пазара по света. У нас т.г. щели сме да произведем традиционните 3,5 млн. тона пшеница, като 1,8 млн. от тях стигат за потребление, а останалите ще отидат за продажба навън.

 

 

България трябва да развива производството на традиционни култури  

Според председателя на Селскостопанската академия и бивш заместник-министър на земеделието в правителството на Станишев Светла Бъчварова, която участва в конференцията, България трябва да развива производството на традиционните земеделски култури, но да го направи по-рентабилно и конкурентноспособно. „Традиционното производство е добро, особено в Северна България, въпросът е какви сортове ще използваме. Аграрната наука да предлага сортове, които са сухо- и студоустойчиви, на базата на климатичните промени; ние произвеждаме основните земеделски култури и трябва да инвестираме в технологии, в семена, да работим рентабилно, да правим инвестиции“, каза Светла Бъчварова.

Запитана за работата на Селскостопанската академия, Бъчварова се позова на анкета със земеделски производители и браншови организации, които са дали положителна оценка. „Но има препоръка да се направи необходимото да се доближим много плътно до земеделските производители, за което трябва да имаме система на трансфер на знания между земеделската наука и земеделския производител“, каза Светла Бъчварова.

На въпрос за прогнозите за реколтата от есенниците и цените Светла Бъчварова отговори, че през тази година едва ли ще има сътресения, свързани с производството на пшеница, но все още е рано за прогнозиране на цените.

Основният акцент на конференцията бяха новите изисквания към земеделските производители през 2010 година. Бъчварова оцени конференцията като навременна, защото започва кампанията по директни плащания за 2010 г. и усвояването на европейските средства. „Особено важно е също да поощрим земеделските производители да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони; длъжни са да знаят, че има доста промени в законодателството“, каза Бъчварова и изрази готовност за съдействие от страна на Селскостопанската академия.

На конференцията бяха дискутирани и обсъжданите в парламента промени в Закона за генетично модифицираните организми /ГМО/. Народният представител на „Коалиция за България“ Румен Такоров се обяви за запазване на забраната за освобождаване на ГМО в околната среда и на забраната за освобождаване на ГМО в защитени територии и на 30 км около тях. „Ако не се приемат нашите редакционни поправки, БСП ще инициира референдум за забрана на отглеждането в България на ГМО“, каза Такоров.  

 

Социалният патронаж в Бабук пребазиран в Клуба на пенсионера

В помещенията на отремонтирания Клуб на инвалида и пенсионера в село Бабук бе пребазиран местният Домашен социален патронаж. Селото е сред 5-те населени места в община Силистра, където се предлага услугата за по-бедните от населението.90 лева дава от бюджета си общината месечно за всеки “клиент на заведението”. Още толкова плаща всеки от тях, за да получава храна в работните дни от седмицата. Силистра, Айдемир, Калипетрово и Проф. Иширково са останалите места, където има структура на ДСП. 280 е капацитетът му в общината. 24 са обслужваните в Бабук. Ако бъде развивана базата там и ако има воля на съветници и общинари, в бъдеще ще бъдат обслужвани болни и самотни хора от Казимир, Майор Ценович, Поп Кралево, Богорово, Срацимир и Българка. Идеята е на местните кметове и вече е обсъждана, но на практика е далечно времето за осъществяването й.“Работата по пребазирането на ДСП в Бабук продължи дълго време, но важното е, че е факт”, каза кметът на Бабук Костадин Иванов. Той на практика продължил намерението на предшественика си Друми Бобчев.

Идеята била подкрепена от местната власт, както и от земеделска кооперация “Мотор 93”. Тя участвала с ремонт на покрива. Останалите около 20 000 лева са изразходвани по различни източници, вкл. и общински.“Благодарение на Програмата СПОЗ успяхме да реализираме проекта на дело”, заяви дългогодишният общинар Димитър Атанасов, който е вече пенсионер, но дълго време е координирал усилията на различните институции. Гостите на тържеството, проведено в петък, на което присъстваха съветници и представители на общината, не дойдоха с празни ръце. 100 лева “на ръка” дадоха кметовете и кметските съветници, за да подпомогнат дооборудването на кухнята на ДСП - Бабук. Отделно кметът на Смилец Иван Чанов “прати” газов котлон. Общинският съвет се “отчете” с 15-литрова тенджера, връчена от д-р Мария Димитрова, председател на социалната комисия в ОбС - Силистра. Общината предостави бойлер, а кооперацията обеща...нова голяма печка.Читалище, детска градина, кооперация, Пенсионерски клуб. Това са главните социални средища в село Бабук. А и във всяко добруджанско село, в което има живот, тъй като е близо до града, но има нужда от още придобивки, които да разнообразят живота и да помогнат на хората да имат достъп до всички съвременни възможности за общуване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар