Бр.60/31 март 2010 г.

БСП-Силистра стартира подписка срещу  импийчмънта на президента

В община Силистра стартира подписка против започналата процедура по отстраняване от длъжността на Президента на Република България Георги Първанов.
Подписката се инициира от Общинския съвет на БСП – Силистра и ще продължи  до 20 април 2010 година.
„Смятаме, че законовите основания за исканата процедура са несъстоятелни и сме сигурни, че при необходимост това ще бъде потвърдено от Конституционния съд. България има законно избран Президент, за който са гласували мажоритарно повече български граждани, отколкото за трите управляващи политически сили заедно на последните избори. Сигурни сме, че процедурата по отстраняване на Президента Първанов ще претърпи юридически и обществен провал.”, се казва в съобщението изпратено до медиите.

Жители на Сокол пишат благодарствено писмо до министър Цветанов

В две писма, адресирани до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и до директора на ОДМВР - Силистра Ивелин Иванов, е изказана благодарност към тутраканските полицаи за успешно приключилата акция по намиране на изгубеното 5-годишно дете.
„Г-н Министър, молбата ми е да изкажете благодарност на тези момчета за бързата и адекватна реакция. Затова, че когато се работи в синхрон между кмет, полиция и граждани, резултатите не закъсняват”, пише в писмо до министър Цветанов 72-годишна жителка на с.Сокол. Тя разказва в детайли операцията по издирването на 5-годишното момченце, което се изгуби в следобедните часове на 27 февруари в района на с.Сокол. След 18-часово издирване от полицейски служители и доброволци от селото детето бе намерено в кална угар премръзнало, но живо.
„Успешният завършек на акцията показва, че в полицията работят хора, които се раздават докрай. Крачейки из мъглата, в калта и дъжда, водени от едничкото желание да открият и спасят детето, те защитиха авторитета на МВР и показаха на гражданството, че може да се разчита на техния професионализъм”, обобщава в писмото си благодарността на всички соколчани и кметът на селото Първолета Антонова.

Унищожиха над 2 800 м рибарски мрежи, използвани за незаконен риболов

Над 2 800 метра рибарски мрежи, използвани за незаконен риболов, изгориха служители на силистренското звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, съобщи ръководителят на звеното Любен Любенов.
Една стандартна мрежа с дължина 75 метра струва около 500 лева.
Пред миналата година за незаконен риболов са издадени 125 наказателни постановления и са наложени глоби за над 29 000 лева. Най-голямата глоба от 800 лева е за незаконен риболов в резервата “Сребърна”.
В Силистренско агенцията контролира около 80 километра по българския бряг на Дунав и над 60 микроязовира. Контролират се и 2 рибни борси в Тутракан, 3 специализирани магазини в Силистра и предлагащите рибни ястия заведения за обществено хранене.
През миналата година са издадени 528 разрешителни за стопански риболов и на 2032 въдичари.
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е одобрила рибарската група на риболовци от общините Тутракан, Главинца и Сливо поле.
Обединението с водещ партньор Тутраканска община е създадено по мярката за развитие на рибарските области на оперативната програма “Рибарство”.

Дружество “Диабет” събира подписи срещу доплащането на животоподдържащи лекарства

Повече от 300 души са се включили в подписката на българската асоциация “Диабет” срещу въвеждането на доплащане на животоподдържащи лекарства, рзпространявана в този район на страната от силистренското дружество “Диабет”,съобщи председателката на дружеството Юлия Георгиева.
Настоява се да се запази пълното заплащане от НЗОК на лекарствата за всички хронични болести и при всяка нормативна промяна за диабета да се търси мнението на българската асоциация “Диабет”, Националната асоциация на децата с диабет и Българското дружество по ендокринология като заинтересовани граждански структури.
Подписката е подкрепена и от членовете на Българския лекарски съюз в Силистра, съобщи председателят на организацията д-р Теодор Иванов. Според него трябва да се направят промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2010 година и съюзът има проект за това.


ГОТОВО Е ПЪРВОТО ПРЕХОДНО ЖИЛИЩЕ В СИЛИСТРА

Завършено е първото „Преходно жилище” в Силистра и днес ще бъде неговото официално откриване.
Това съобщиха авторите на едноименния проект на общината – експертите от общинската дирекция „Здравеопазване и социална политика”.
Преходното жилище се намира на територията на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов”. Неговото предназначение е да подкрепи навършилите пълнолетие питомци на дома при навлизането им в самостоятелния живот, след като напуснат специализираното заведение.
Преходното жилище е създадено по проект „За по-добро бъдеще на децата”, финансиран от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, Европейския социален фонд и община Силистра със 110 908, 67 лв. 


С плетени терлици и „Аз съм българче” посрещнаха иширковци германката, намерила брат и сестра в България
*Учителят й по български е братовчед на кмета Андонов

Семейната драма на 35-годишната Славяна Кьоне, която намери брат и сестра в България ни бе разказана от в. „24 часа” в навечерието на коледните и новогодишни празници. Представихме ви я и ние на страниците на в. „Дръстър ПРЕС”.
Историята на едно момиче, което, благодарение на журналистите от националния ежедневник Алексения Димитрова и Йордан Георгиев/ Силистра/, откри, че има роднини в силистренското село Професор Иширково.
Именно те устроиха затрогващо посрещане на Славяна и нейния съпруг Удо в първия ден от Страстната седмица.
Лели, чичовци, първи и втори братовчеди, комшии и приятели на биологичните родители на Славяна – Кортена и Иван Йосифови, се надпреварваха да се докоснат до чужденката с българска кръв.
В тържеството участваха и племенници на първата й осиновителка.

Аз съм много щастлива! – каза на чист български език Славяна, когато масата пред нея се отрупа с цветя и подаръци, когато й показаха снимки с пожълтели от времето образи на нейните родители.
Червени плетени терлици, буквар „Аз съм българче”, мартеници и зюмбюли бяха само част от даровете на иширковци.
За „домашно” Янка, чийто съпруг е първи братовчед на Славяна, връчи благодарствен адрес, който германката с нашенски корен ще трябва до следващото си идване в България да е научила да чете сама. Благодарствени писма бяха подготвени за журналистите, реализирали издирването на роднините, за кмета на селото Кинка Иванова, за мама Ани - жената, осиновила в Германия Славяна.
Припомняме, че Славяна се ражда на 17 август 1974 г. в семейството на Кортена и Иван Йосифови. В средата на 70-те години не било прието да имаш много деца. Като капак, Кортена забременяла, когато била на 35 г. и вече имала пълнолетна дъщеря и син тийнейджър. Работела в кооперацията, а мъжът й дълги години бил шофьор на председателя на потребкоопа в селото. Може би затова, макар и с много мъка, семейството решило да не задържа детето. Скоро след като се ражда, Славяна била осиновена от българката Руска /от съседното на Иширково село Йорданово/ и германския й съпруг Хайнц. Те никога не й разкрили подробности. Само й казали, че е взета от дом на ул. "Марин Дринов", когато била на 6 месеца. После Руска се разболяла, осиновителите й се разделили и Славяна отново била пратена в сиропиталище - този път в Западен Берлин.
Оттам, когато била на 7 г., я взело и осиновило друго германско семейство. "Те са прекрасни хора, на тях дължа много”, разказва Славяна.


Ирония на съдбата ще нарекат всички факта, че в малкото германско градче Рекен, недалече от границата с Дания, Славяна Кьоне пуска обява, че търси учител по български език и така попада на Жорж Андонов, братовчед на силистренския кмет инж. Иво Андонов.
Преди да пристигне в селото на родителите си, Славяна посещава сестра си Димитрина в Русе и брат си Георги Йосифов, който от няколко години се е установил със семейството си във Варна.
Вече няколко месеца Славяна общува по скайп с роднините си в България. Много прилича на майка ни, сподели Георги - не само по черти на лицето, а и по жестове и мимики. И ние двамата си приличаме, допълни той.
В Германия Славяна Кьоне ще отнесе книга за Касабовия род, където е вписано и нейното име, както и летопис на историята на Професор Иширково, написани от роднината Господин Великов. Книга за историята на Силистра връчи кметът на селото Кинка Иванова. Подари й и три рози като символ на България със заръката поне по три пъти в годината Славяна да си идва у дома.
Фолклорна програма бе подготвена специално за гостите от младите самодейци от читалище „Просвета” в Иширково. Добруджански ръченик изпълни 7-годишният Десислав.




Илия Василев получи стипендията на Фондация “Преслав Стоянов"

Тазгодишната стипендия на Фондация “Преслав Стоянов$ получи единайсетокласникът Илия Василев, ученик в Общинското спортно училище”Дръстър” и състезател по плуване на спортен клуб “Спирала”.
Това стана на специално тържество в учебното заведение, на което бяха поканени fбластнияj управител, представители на отдел “Образование” към общината, Теменужка Петрова, гл. експерт към МФВС, треньори, ученици и родители.
Парична награда от 100 лева за отличения, футболна топка и почерпка на всички ученици поднесоха Иванка и Йордан Стоянови- родители на загиналия преди пет години в Ирак офицерски кандидат Преслав Стоянов, бивш възпитаник на училището.
Плувецът Илия Веселинов е заслужил вниманието и отличието на организацията заради високи спортни постижения през 2009 и 2010 година. Илия е вицешампион на страната в дисциплините 50, 100 и 200 метра гръб и на 100 метра съчетано плуване. Той е възпитаник на треньорите Пенчо Великов и Христо Бончев. Като състезател в националния отбор на България, той се доверява на наставленията на друг бележит силистренски спортист – Веселин Суров, треньор на националите по плуване. Илия Веселинов мечтае да покрие квалификациите и да заслужи участие в Олимпиадата през 2012 година. Той благодари на родителите на българския рейнджър, на своите треньори и развълнуван обещаq че ще продължава да носи спортния дух и достойно ще представи своето училище. 
От 2007 година фондация „Преслав Стоянов” връчва годишна награда на изявен състезател от Общинското спортно училище „Дръстър”.
Досега отличени са били лекоатлетката Петя Славчева и братята джудисти Десислав и Емил Господинови.

Студентска екоакция с...бебе на пост
За 2 академични часа – цяло ремарке с боклук край пл. “Аврора” в Силистра 

Първа за годината екоакция проведоха студенти от Филиала на Русенския университет “Ангел Кънчев” в деня, известен за християните като “Велика сряда”, насред “Страстната седмица”. Тя бе центрирана в района на авто и ж.п. гарата в Силистра. За около два академични часа в ранния следобед бе събрана смет за едно препълнено ремарке, осигурено от “Синева” ЕООД. Общинската фирма по чистотата е традиционен партньор на студентите в поредната им “чистка” в навечерието на Великден. В акцията с голяма жар и ентусиазъм се включиха и младежи – еколози, които не са студенти, но са техни приятели.
“Поне две са предишните ни екоакции в различни години, все със студенти – филолози от първите и вторите курсове на университета, но преди акцент в тях бе стълбището към Крепостта, а сега решихме да въведем ред около района на входа на Силистра, а картината бе ужасна”, заяви за медиите доц. д-р Румяна Лебедова, преподавател на студентите.
“Осигурили сме специални чували, които се разграждат, за да улесним целия процес”, заяви инж. Пеньо Пенев, управител на общинското дружество. Акцията се осъществява с благословията на община Силистра в лицето на кмета инж. Иво Андонов и на заместника му инж. Веселин Андреев, който отговаря за ресора “Устройство на териториите”.
10-месечният Пресиян, чиято майка
бе сред най-дейните “бригадири”,
зорко наблюдаваше работата на колегите й, качен върху раменете на баща си. Той бе истинска охрана на оставения за съхранение багаж на студентите. “Провървя на път към сградата на Филиала при едно от многобройните ни качвания към нея”, обясниха родителите му.
“По какъв повод е тази бригада?”, попита невинно мургав чичко, загледан по младежта, но неразбиращ на какво се дължи тяхната активност. “Защо, не трябваше ли?”, бе атрактивният отговор, без заяждане от тяхна страна. Двадесетина мъже от “борсата”, очакващи някой да ги покани да изработят това-онова, лениво оглеждаха акцията, но нито един не се притече на помощ. Е, някои похвалиха с половин уста младежите, и толкова. В години на криза – и това е нещо.
“Май поне 15 години никой не е честил в подножието на паметника “1 800 години Силистра”, защото стотици пластмасови бутилки плуват във водата, останала от преспите?”, коментира с риторичен въпрос пресичащ тревата възрастен мъж. “Браво, браво, студенти ли са?”, позаинтересува се той още от подробностите от пейзажа. Току до бригадирстващите, двама несретници си пийваха биричка, радвайки се на “компанията”.
“И пътят към Филиала се нуждае от почистване,
а и от засаждане с храсти или рози”,
чувам да казва доц. Лебедова. Стига ръководството му да вземе иницативата, общината да разреши, някой даром да направи “проекта”, а донор да дари храстите. “Сега е времето за садене на рози, но за съжаление не произвеждаме в “Синева” тази година”, обясни инж. Пенев. В Силистра има и други производители, дано се заинтересуват и се включат в “инициативата”. За всеобщотото благо е и за по-добрия вид на Силистра.
Е, най-хубаво би било да се намерят пари за кошчета за боклук, за да бъдат пръснати в района на зелените площи пред автогарата и редом на пл. “Аврора”, за да нямат оправдание за гражданите, трупащи пътьом боклуците с години по безбройните нерегламентирани минисметища. Кой да даде пари ли? Малко от общината, толкова от ж.п. и автогарата, от бензиностанция OMV, магазин БИЛА и несъществуващия засега...”ПЛЮС”, който е собственик на част от терена. Могат да се намерят и други мераклии.
Впрочем,
от “Ротари клуб – Силистра”
вече огледаха района, с намерението да влязат в общ тон с общината и да произведаг акция по засаждане на малка ротарианска гора, заедно с румънските си приятели. Примерно в навечерието на Седмицата на гората, която е веднага след Великден.
“Не сте дошли да махате бараките, включително и тази за баничките, нали?”, с разтреперан глас се позаинтересува възрастен мъж, явно техен производител. “Няма, няма засега, спокойно”, отговаряме убедително. Но с излишната надежда, че ще почерпи студенцията с по една добруджанска пита, тип “маргаритка” и още...максимилинка.
...А някога имаше ленински априлски съботници, но тях днешните луди-млади не ги помнят. И по-добре. За да не се чувстват принудени, но мотивирани да отидат на екоакция. И след нея – на кратка, но съдържателна и вълнуваща екскурзия. Да речем, до музея на Й. Йовков – “певеца на Добруджа” в Добрич и до Ботаническата градина в Балчик. Защото и там не са били като по-малки, тъй като не е имало кой да ги заведе и да им ги покаже. За да усетят на място и докрай духа на Добруджа в годината, когато се навършват 70 лета от възвръщането на южната й част към майката-родина България, благодарение на историческата Крайовска спогодба от 1940 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар