Бр.58/29 март 2010 г.

Волнонаемна от Силистра се самоуби в дома си

 „На 26 март около 7.40 ч. в дома си в Силистра бе открита простреляна смъртоносно 55-годишна жена. На мястото се извършва оглед, образувано е дознание”, е краткият анонс от бюлетина на ОДМВР-Силистра.
„Става дума за служителка от дирекцията, като се работи по основна версия за самоубийство, но се проверяват и други версии”, заяви за „24 часа” Теодор Желев, говорител на Окръжната прокуратура. От полицията потвърдиха, че жената е техен кадър и заявиха неофициално, че е с инициали Ж.К. Тя е волнонаемна и цивилна служаща. Работила е като системен оператор. Задължението й било да въвежда данни в компютър. Не е държавен служител, но от дълги години била на работа в дирекцията.
„В последно време все ходеше като замаяна и отнесена, явно имаше проблеми със здравето”, показа допълнителна проверка в службата по разказ на нейни колеги, потресени от вестта за смъртта й. Прострелването е в сърцето и е станало с пистолета на съпруга, който е бивш пожарникар, сега пенсионер. Семейството имало двама сина, които са женени и не живеят с родителите си.
„Ето защо трябва като се пенсионират да не им позволяват да имат оръжие в дома си”, е коментарът на сега действащ служител на полицията.


Служители на ГДБОП разкриха канал за вътрешен трафик на културни ценности
 Акцията на антимафиотите от сектор “Трафик на културни ценности” е проведена съвместно с колегите им от териториалното звено в Силистра
Повече от месец спецполицаите от ГДБОП работили по случай на нелегален трафик на културно-исторически ценности. Вчера, съвместно със служителите на ГДБОП в ОДМВР-Силистра е проведена акция за пресичане на канала от дунавския град към столицата.
Процесуално-следствени действия са предприети на три адреса в силистренското с. Айдемир и в офис на куриерска фирма в София. 
При претърсването са иззети 10 цели антични керамични съда, 55 римски републикански денара, други 46 антични монети от различни исторически периоди, 21 пръстена – видимо от римската епоха, а също и върхове на стрели и части от сечива - също от далечното минало. Полицаите открили и два металотърсача и компютърна конфигурация. Задържан е организаторът на трафика – Р.Р./39г./ от Айдемир, известен на органите на реда.
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 277а, 278 и 278а от НК. Продължава работата за изясняване на случая. Предстои изясняване на произхода на намерените ценности, както и експертизи за установяване на културно-историческите епохи, когато са произведени. С акцията е пресечен вътрешен канал за трафик на културно - исторически ценности към София, а също и възможността за нелегалната им продажба в столицата.

Пожарникари откриха овъглен труп на  възрастен мъж

Полицията изяснява причините за смъртта на 68-годишен мъж от с.Калипетрово. Тялото му е намерено от огнеборци, отзовали се на сигнал за пожар в сухи треви край „Орехова гора”. Обаждането за произшествието е подадено около 14.00 ч. в събота от случаен гражданин. Пристигайки на мястото, пожарникарите открили обгореното тяло на мъжа в борова гора, където била опожарена суха трева, както и съседно стърнище на обща площ около 1 декар. Самоличността на починалия е установена – 68-годишен мъж от с.Калипетрово, овчар. По тялото няма следи от насилие, откарано е за аутопсия в МБАЛ-Силистра. Образувано е досъдебно производство.

Двама пребиха и ограбиха свой съселянин

Двама мъже от с. Бистра се издирват за извършен грабеж. На 27 март около 02.00 ч. те отишли в дома на свой 30-годишен съселянин с психично заболяване. Тъй като ги познавал, човекът доброволно ги допуснал в жилището си. Двамата мъже обаче му нанесли побой и насилствено отнели чифт обувки, брадва, кабел, и други дребни вещи. След получаване на сигнала полицията предприела незабавни оперативно-издирвателни действия и установила самоличността на грабителите – А.С.(37 г.) и И.Д. (24 г.) от същото село. В дома на единия са открити ограбените вещи. Потърпевшият мъж е получил медицинска помощ и е освободен за домашно лечение. Опасност за живота му няма. Извършителите на грабежа се издирват. Образувано е досъдебно производство.

Пеликаните в «Сребърна» гнездят месец по-късно от обичайното

Пеликаните в резервата «Сребърна» започнаха да гнездят месец по-късно от обичайното заради лошите метеорологични условия, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.
Образували са се около 70 брачни двойки.
Голяма част от пеликаните са се заселили в старото гнездилище в резервата.Част от птиците са се настанили върху изградената през миналата година от фондация «Льо Балкан» платформа, чийто модел е заимстван от платформа в езерото Керкини в Гърция.
Очаква се първите малки птици да се излюпят през април.
Обстановката в резервата е спокойна. Нивото на езерото е 320 сантиметра.

Заблатени са над 3 500 декара с есенници и изорани площи

От подпочвени води в крайдунавските райони на Силистренска област са заблатени над 3 500 декара с есенници и и незасети, но изорани земи, съобщиха от областната земеделска дирекция в Силистра.
Според официалните молби на производители за създаване на комисии за оценка на щетите от подпочвените води са залети 2 480 декара пшеница, 120 декара ечемик, 50 декара рапица и 965 декара угар.
Засега това са единствените щети, нанесени на есенните култури в Силистренска област, установили специалистите от областната земеделска дирекция при направеното през седмицата проучване. Няма измръзвания и нападнати от гризачи площи.
В много добро състояние са 31.3 на сто от засетите с пшеница 470 513 декара, а в добро – 68.7 на сто. При ечемика в много добро състояние са 39.7 на сто и в добро – 60.3 на сто от засетите 84 540 декара.
В добро състояние са засетите с рапица 84 881 декара и засетите с тритикале 1 645 декара земи.
Започнато е третирането на есенниците с хербициди.
През тази година в Силистренско се отглеждат 5 на сто по-малко пшеница и 11 на сто по-малко ечемик от миналата година.
Очакваните добиви са между 420 и 430 килограма от декар за пшеницата и 350 килограма – за ечемика.


Шести събор на лазарските групи от Силистренско се състоя в с. Калипетрово

Шести събор на лазарските групи от Силистренско се състоя  в събота в с. Калипетрово.
Проявата е организирана от читалището “Пробуда – 1940” в Калипетрово и църковното настоятелство при храма “Свети Димитър” в селото.
Участваха 12 лазарски групи от Силистренско и гостуваща група от търговищкото село Садина.
Читалището в Калипетрово е един от културните институти в Крайдунавска Добруджа, които активно работят за запазването на народните традиции. Селото е домакин на национален кукерски фестивал, който досега има девет издания. В хода е подготовката на регионалния конкурс за народни изпълнители “С песните на Васила Вълчева”. Фестивалът е в памет на тази народна певица, оставила за поколенията, благодарение на Михаил Букурещлиев, над 1400 народни песни.
Лазарките дариха радост и на жителите на селата Смилец, Сребърна, Айдемир, Бабук и други селища. А в село Айдемир, където повечето от улиците санаречени с имена на цветя, празник на своята улица правят живеещите на улица “Букет”.
В неделя в читалището на село Бабук по случай Цветница ще бъде открита изложба на цветя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар