Бр.54/23 март 2010 г.

Промяна в съдебната система може да има, когато изясним критериите за назначаване на магистрати

Това заяви в Силистра председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Константин Пенчев. Поводът за визитата му бе отчетният доклад на Административния съд за миналата година. Помолих колегите това да се случи в края на месеца, тъй като преди това бях ангажиран, а им дължа това посещение, заяви той.
Пред журналисти Константин Пенчев коментира, че съдиите му са добри и че е доволен от тяхната работа, не напразно са били назначени с конкурс. Това личало и по желанието им, и по качеството на свършената работа.
Не е мое мнение, че е нужно свикването на Велико народно събрание, за да се направи промяна в броя на съдиите във Висшия съдебен съвет /ВСС/. Това е мнение на Конституционния съд от 2003 година, поясни Пенчев по повод скандали между МВР и ВСС.
За него обаче проблемът не е нито в броя на съдиите, нито в структурата. Няма да ни стигне времето да питаме Конституционния съд за промяна на Конституцията и на Закона за съдебната власт, категоричен бе председателят на ВАС.
Има нужда от реформа при назначаването на магистратите. Съществуващата формула според него не работи, тъй като продължава назначаването на съдии без ясни критерии.
Що се отнася до очакван доклад на ЕК, Константин Пенчев заяви, че на този етап не можем да очакваме да ни хвалят, тъй като много знакови дела все още не са приключили. От друга страна ще бъде съвсем нормално да има констатации, че се правят усилия, но реални резултати няма.
Константин ПЕНЧЕВ, председател на ВАС:
Рано или късно ще трябва да има Велико народно събрание и нова Конституция, но за мен да седнем и да я мислим като самоцел не е полезно и продуктивно. Не може да си правим експерименти и да тестваме дали ще проработят в следващите 20 години. Ако намаляването броя на Висшия съдебен съвет ще реши проблема на съдебната реформа – О`к! Но това може да стане и като променим Закона за съдебната власт и оправим критериите за назначаване, защото сегашните не работят. Трябва да бъде ясно защо се назначава този, а не онзи и да няма съмнения за корупция или връзки. Не е нужно да се променя Конституцията, за да проработи едно нещо. В последните 20 години в България не е бил проявен разум за увеличаване щата в съдебната система. Вярно е, че сме добре платени сравнено с останалите в бюджетната сфера – така се мотивират младите хора да се явяват на конкурси. Но никой не може да обясни раздуването на щата. И когато в една нереформирана система наливаме пари, те потъват и наяве няма никакъв резултат. Едва сега ВСС направи карта, която показва къде колко съдии и прокурори има и колко дела минават през тях. Не е редно да стоиш наедно с бандити и да говориш по телефона с тях. На народа вече му е писнало от невяра, че има съд и справедливост и дотук сме я докарали самите ние. Има напредък, но е бавен повече, отколкото ни се иска.”
Първата поправка на Конституцията от 2003 година, която дава право магистрати да бъдат уволнявани, председателят на ВАС, окачестви като голяма крачка в съдебната реформа, припомняйки си години, когато съдии не са ходели на работа, пиянствали са по цял ден и нищо не е можело да се направи.


Данъчните служители в Силистра протестираха символично

С лентички с надпис “Аз протестирам” и името на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ вчера символично протестираха служителите от силистренския офис на Националната агенция за приходите.
По този начин те изразиха своето несъгласие с подготвяните промени в осигуряването на държавните служители като антикризисна мярка.
Несъгласие промените, „отнасящи се до осигуряването и посягане на доходите на държавните служители“, изразиха с протестна декларация до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и държавните служители от Тутраканска община.
В протестна декларация Регионалният съвет на КНСБ в Силистра също настоява за ясна и последователна антикризисна политика на правителството и мерки, обсъдени и приети в цивилизован диалог със синдикати и работодатели.
Декларацията е изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и лидера на КНСБ д-р Желязко Христов.
Регионалният съвет на КНСБ в Силистра предупреждава за протести, ако правителството не преосмисли своята политика. 


Нова серия от безплатни прегледи срещу туберкулоза в Силистра
  • Над 200 добруджанци са ползвали акцията през 2009 г.

Нова серия то безплатни прегледи срещу туберкулоза започнаха в началото на седмицата преди Цветница, съобщи д-р Светла Андреева, пулмолог и ръководител на Пневмофтизиатричното отделение на МБАЛ-Силистра АД. Прегледите са всеки работен ден до петък включително, но само до обед. Целта е да бъдат “уловени” в най-ранна фаза заболелите от смъртоносната болест. 4-ма души, предимно млади хора от Крайдунавска Добруджа са починали миналата година, тъй като са отишли късно на преглед и лекуване.
“Над 200 са добруджанците, които миналата година са се възползвали от безплатните прегледи срещу “жълтата гостенка”, провеждани на няколко серии, като се отчита намаление с 4% в сравнение с 2008 г.”, заяви д-р Андреева. В момента според цифрите “38,7 на 100 000 души е заболеваемостта в Силистренско. Тенденцията за намаление се води като лека, тъй като 50 са регистрираните случаи през предходните 12 месеца. Всеки десети от тях е дете, а само два са рецидивите, т.е. възвръщането на болестта у хората, които са били излекувани веднъж. В 40% от случаите става дума за белодробна форма на заразната болест. Близо 500 са хората, които са “проверени”, защото са били контактни с “тези 50, които имат проява на болестта”.
В село Искра, Ситовско, е оформено ново огнище, личи от статистиката. Там и на други места в областта ще започнат нарочни прегледи още след като “пукне пролетта”, защото бумът на заболяването е стартира в края на м.г. 10 са “най-новите случаи, за съжаление все тежки, т.е. в късна фаза”. Повечето са с хора, които са работили в чужбина или някъде другаде в страната, където са живели при лоши битови условия, били са подложени на срив на имунните си системи и не са се лекували. Все пак тази “десятка”  е почти два пъти по-малко като брой от миналата година по това време, което дава кураж на лекарите, че действително туберкулозата не разширява границите си.
“Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария” и Националната програма са донорите на безплатните прегледи срещу туберкулозата, уточнява д-р Светла Андреева. 8 млн. евро е размерът на кандидатстването на България за реализацията в периода до 2о12 година, научаваме от Интернет.
Програмата «Подобряване на контрола на туберкулозата в България» се изпълнява  от 2007 г. с финансовата подкрепа на  Глобалния фонд. За първите две години от нейното изпълнение Министерството на здравеопазването е получило безвъзмездна помощ в размер на над 7 млн. евро. В резултат от действието на програмата през 2007 г. за първи път беше изготвен Национален регистър на всички пациенти с туберкулоза у нас. В страната работи и информационна система за епидемиологичен надзор на заболяването. Националната референтна лаборатория (НРЛ) по туберкулоза е сертифицирана за качество от Супранационалната лаборатория на СЗО в Италия.
От ноември 2007 г. до 30 юни 2009 г. програмата е предоставила  970 352 евро за медицинско оборудване и консумативи за специализираните лечебни заведения. Обучени са общо 1318 медицински специалисти. Предоставен е по един автомобил на всички 28 областни лечебни заведения и на Националната референтна лаборатория за по-ефективно изпълнение на дейностите по контрол на заболяването. Сключени са договори с 28 областни лечебни заведения на обща стойност 173 376 евро.  До края на 2009 г. година се предвиждаше със средства от програмата да бъдат предоставени още 197 600 евро, предназначени за издирване на случаите с туберкулоза в отдалечените региони и за масови безплатни медицински прегледи.
България се намира на междинно ниво в сравнение с високата заболеваемост в страните от Източна Европа и Централна Азия и ниското разпространение на заболяването в страните от Западна Европа. През 2007 г. в страната са регистрирани общо 3052 пациенти, а за 2008 г. са обработени индивидуалните данни на общо 3 175 пациенти, които се верифицират. По данни на СЗО през 2007 г. разпространението на случаите с туберкулоза  в Европейския регион на СЗО е 54 на 100 000 население.  

Дулово
Работна среща с кметовете от селата в общината

Вчера от 10.30 ч. в сградата на община Дулово бе проведена работна среща, водена от заместник-кмета Алтан Чаушев, с кметовете от 26-те населени места на общината, с кметския екип и с представители на РУ на МВР, РСПБС, ВиК, Е ОН, Д БТ, Д СП, Д МП, ОбСЗ. На срещата бе и представител на фирмата, която спечели обществената поръчка за извършване на услугата “сметосъбиране и сметоизвозване по селата”.
Наред с текущите въпроси и проблеми, които касаят съвместната дейност на кметовете и институциите, като акцент на срещата бе изведена информация за очертаването на земите при подаването на заявления по Кампания „Директни плащания 2010”. Нагледно и с подробни обяснения по тази много важна за района кампания пред кметовете застана началникът на Общинската служба ”Земеделие” Айсел Челеби. Целта е да се даде максимална информация за очертаването на земите при подаването на заявления по кампанията.
По другата важна и отговорна дейност - за плащането на данък “сгради” и такса “смет”, пред кметовете разяснения даде директорът на Дирекция „Местни приходи” Мюмюн Неджиб.
  


Най-много румънци са се възползвали от легловата база в региона за миналата година

През миналата година в област Силистра са функционирали 22 средства за подслон и места за настаняване с над 10 легла, в които са реализирани 33 015 нощувки. В региона са разположени 15 хотела, 1 къмпинг, 1 хижа и 5 други места за краткосрочно настаняване. В сравнение с 2008 г. средствата за подслон и местата за краткосрочно настаняване се увеличили с 4, което е 22.2%.
През 2009 г. те са разполагали с 323 стаи със 702 легла. Спрямо 2008 г. стаите са се увеличили с 18.7% (51), а леглата с 31.2% (167).
Тенденциите, характерни за страната, общият брой на реализираните нощувки във всички средства за подслон и места за настаняване да намаляват през 2009 г. спрямо 2008 г., се наблюдават и в нашата област. Намаление се наблюдава в реализираните нощувки както от българи, така и от чужденци. Българските граждани са реализирали в областта 24 771 нощувки, което е с 190 (0.8%) по-малко спрямо 2008 г. Реализираните нощувки от чужденци са 8 244 през 2009 г. и са с 83 по-малко спрямо 2008 г. Най-много нощувки са реализирани от гражданите на Румъния -1887, Унгария - 1232, Италия - 885 Гърция - 483, Германия - 431, Испания - 408, Франция - 369, Хърватия - 305, , Турция - 300, Великобритания - 161, Украйна -147, Русия - 144 и Австрия - 136.
 Общият брой пренощували лица в средствата за подслон и местата за настаняване в област Силистра през 2009 г. спрямо 2008 г. намалява с 2 693 (11.2%) . Пренощувалите български граждани са 17 655, а пренощувалите чужденци - 3 694. От чужденците 99.7% са нощували в хотели, а от българите - 92.0%.
През 2009 г. в средствата за подслон и местата за настаняване е реализирана 13.8% заетост на леглата, което е със 7.8 процентни пункта по-малко спрямо 2008 година.
Общо приходите от нощувки в средствата за подслон и местата за настаняване през 2009 г. са с 3% по-малко в сравнение с 2008 г. и достигат 1 578 472 лева, като приходите от чужденци намаляват с 2.2% и са 30.6% от общите приходи от нощувки.
В статистическото изследване на средствата за подслон и местата за настаняване се включват категоризираните хотели, хижи, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла, функционирали през съответния отчетен период.

Грешки в платежните могат да ви оставят без здравни права 
25 млн. лв. пести бизнесът от такси за плащане на данъци и осигуровки

Грешки в платежните нареждания могат да станат причина за прекъсване на здравноосигурителните права. Превеждането на грешна сума за здраве или пропуск да се впише име или ЕГН на задълженото лице в платежното могат да доведат до неточно плащане и здравните права да не бъдат възстановени, предупреждават от НАП. 
Според последните промени в законодателството, които са в сила от началото на 2010 г., вноските на самоосигуряващите се вече се правят по ЕГН, а не по БУЛСТАТ, както бе до края на 2009 г. 
Нови са и кодовете за вида на плащането, които самоосигуряващите се използват за здравно осигуряване и социални осигуровки. Вноските за родените преди 31 декември 1959 г. и след тази дата вече се правят по един общ код, вместо по два, както беше досега. За вноските за държавно обществено осигуряване кодовете са 550401, 550402, 550404, 550405, 550406, а за здравно осигуряване са 560401, 560402 и 560405. 
Важно е преди да се нареди плащане на осигуровките да се провери точният размер на вноските и на лихвите, които се дължат, за да не се окаже, че парите, които са внесени, са недостатъчно. Препоръчително е, когато български гражданин не е внасял здравните си осигуровки за продължителен период, да преведе парите с отделно платежно нареждане за всеки месец. Така се гарантира коректното плащане и бързо възстановяване на загубените здравноосигурителни права. От НАП обещават до седмица да публикуват в сайта си електронен здравен калкулатор, който автоматично изчислява неплатените вноски за здраве, заедно с лихвите. Здравният статус вече може да се проверява и по телефона на цената на градски разговор от цялата страна. Номерът на информационния център на НАП е 0700 18 700. 
Примерни платежни нареждания за плащане на различните видове осигурителни вноски, банковите сметки и кодовете за плащане са публикувани на сайта на НАП - www.nap.bg, в рубриката „Плащане”. 
От НАП припомнят, че от началото на годината бяха закрити 62 кода за различни видове плащания. Освен това бяха закрити две сметки и вноските за фонд „Гарантирани вземания на работници и служители” и за Учителския пенсионен фонд вече не се правят по отделни сметки, а по тази за приходите на държавното обществено осигуряване. По изчисления на приходната агенция тези промени спестяват на бизнеса и гражданите около 25 млн. лв. годишно, заради това, че плащанията на данъци и осигуровки се правят с по-малко платежни нареждания, респективно с по-малко банкови такси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар