Бр.42/05 март 2010 г.

Министър Цветанов продава авточаркове в Силистра

 

Къде може в днешно време министърът на вътрешните работи да бъде видян без охрана, в кожена тужурка и пред компютъра, загледан в списък от стоки за автомобили? Бдителното зрителско и репортерско око може да го съзре само на пазара в Силистра. Там работи в два свои магазина 50-годишният силистренец Енчо Павлов.

„Досущ прилича на министъра: не можеш да го сбъркаш”, каза за „24 часа” зарзаватчията бай Иван, който продава на кооперативния пазар в близост до магазините на Енчо.

„Отдавна зная, че приличам на министър Цветанов, тъй като първа жена ми го каза публично и оттогава и други го забелязват”, заявява Енчо и първоначално не иска да позира за фотосесия за столичен вестник. После обаче се съгласява, при това навръх рождения си ден.

Случвало се било на няколко пъти да идват при него полицаи, които на майтап искат разрешение, да останат в...магазина на...министъра. Вече бил дори свикнал с ухажването и посещенията. „Малко съм по-нисък от г-н Цветанов, но иначе май наистина си приличаме много”, обобщава двойникът.

4 000 артикула, предимно за известни марки на автомобили, има в магазините на завършилия електротехникума в Русе добруджанец. Известно време е работил в „Електроразпределение” – Силистра, но от близо двадесетина години има собствен бизнес. В него е привлечена и съпругата му. Имат син - студент във Варна и дъщеря - студентка в Свищов. „Ела някой ден и само стой в паркирана кола край полицията, докато сутрин служителите влизат в сградата, да видиш тогава какво става”, канели го в „сценка” местни зевзеци, но Енчо не смятал това за редно да го прави, за да изумява хората, спекулирайки с двойничеството си с министъра на т. нар. „силово ведомство”.

При посещенията му в Силистра не бил търсил среща с него, дори само да се здрависа и да се снима с политика и държавника. Не е чувал от местната структура на ГЕРБ да са го търсили също, за да го представят на министъра.


Дунав край Силистра достигна 678 сантиметра 

Според “Гражданска защита” засега в Силистренска област няма опасност Дунав да причини наводнения. Нивото на реката край Силистра в следобедните часове вчера  беше 678 сантиметра – с 2 сантиметра по-ниско от прага за обявяване на първа степен на готовност за повишено внимание.

На този етап такава готовност официално не е обявена, показва справка от "Гражданска защита".

Във всички крайбрежни селища на Силистренска област са създадени групи за наблюдение на реката и дунавските диги. Реката се наблюдава и от работещите в помпените станции.

От "Гражданска защита" съобщават, че няма опасност и от преливане на четирийсетте вътрешни водоеми в Силистренска област, шест от които се водят като потенциално опасни обекти.

В Ситовска община, край село Айдемир и Татарица и в други райони на областта има заблатени есенници и трайни насаждения от високите подпочвени води.

Заради разкаляния терен не са правени проверки за евентуални загуби, но след 22 март ще започнат обследвания за състоянието на есенниците, съобщиха от областната земеделска дирекция.

Патрули на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе и Тутраканска община два пъти седмично ще проверяват дигата в района на защитената местност “Калимок-Бръшлен” и съоръженията за връзка с Дунав.

Отделно дигата ще бъде наблюдавана и от “Напоителни системи”.

Това е решено на състоялата се вчера в Тутракан среща с участието на областния управител на Силистра д-р Владимир Янков, представители на Тутраканска община, “Гражданска защита” и РИОСВ, съобщи заместник-кметът на Тутраканска община Иван Недев.

Според директора на инспекцията по околната среда и водите Лилия Атанасова, засега съоръженията за връзка между защитената местност и реката не се отварят, за да може да се реагира при идване на по-високи води и д а се предотвратят евентуални наводнения на съседни селища.

Заместник-кметът на Тутраканска община Иван Недев изрази опасения, че може да се повтори наводнението на крайдунавското село Пожарево, станало през 2006 година. В района на селото е имало рибарници с връзка с Дунав. Но съоръженията, регулиращи притока на вода, са повредени, предупреди Недев. По неговите думи има повреди и по съоръженията за връзка между защитената местност "Калимок -Бръшлен" и реката.

 

 

 

Професор от Кюстендил написа книга за Силистра

 

Проф. д-р Васил Дойков от Кюстендил е автор най-новата книга за нашия град,  наречена “Силистра – многовековна и многолика”. Отпечатана е в печатница “Ковачев”.

“Вечният град” и “град на великата река” са част от “прозвищата”, с които е определена Силистра. Върху 100 стр. авторът дава своята представа за древния ни град. Той е автор и на други подобни книги, като "Русе - биографията на един град", посветена на родния град на нобеловия лауреат Елиас Канети. Друга книга - "По Дунав - от шварцвалдските извори до делтата" разкрива множеството образи на най-голямата европейска река. В третата част на книгата се показва образът на страни, като "Турция", "Хърватия", "Черна гора" и "Гърция",  с описание на тяхната география, история, народ, стопанство и митове. "Еменският каньон" е книга за чудния каньон на река Негованка в село Емен, Великотърновска област.

Какво четем в “съдържанието” в края на книгата за Силистра?

“Доростол – епископски център”, “Дръстър – духовна столица на първото българско царство”, “Силистра в старите географски карти”, “Силистра в бойния театър на руско-турските войни”, “Общостопански обзор на Силистра от 1878-2008 година”. Голяма е и частта “Силистренска мозайка” (дръстърската монетарница, храмовете в Силистра, паметници, бялата лястовица като добруджански символ и др.) Място е отделено и за дунавската делта, както и за картичките на “стара Силистра”.

Книгата е ценна и с огромния си илюстративен материал, както и с резюметата на румънски, английски и немски езици. 15 лева струва най-новата книга на Силистра, но, за съжаление, засега се разпространява само на принципа “от ръка на ръка”.

Наскоро проф. Дойков написа прочувствено писмо до силистренската библиотека, на която предлага срещу закупуване достоен по количество и качество книжен материал, немалка част от който е свързан с нашия град и миналото му.

 

 

Голям концерт готвят в Бабук за Мартенските празници

 

Голям празничен концерт ще има на 6 март в силистренското село Бабук, похвали се кметът Костадин Иванов.

Поетично-музикалната програма, което ще започне в 18.30 часа, е подготвена от местното читалище „Дочо Михайлов” и ще бъде представена на неговата сцена. С патриотични стихове и песни ученици от селото ще отбележат своята почит към героите на Свободата. Кметът ще поздрави своите съселяни. А самодейни формации към читалището ще веселят публиката с народни танци и песни. Между музикалните изпълнения ще има сценки по разкази на Чудомир. Програмата няма да мине без традиционния за Добруджа „Мъжки ръченик”, в който публиката ще се радва на кметските танцувални умения.

С големия празничен концерт бабукчани ще отбележат Деня на самодееца – 1 март, Националния празник – 3 март, и празникът на жената – 8 март.

 

Нова кухня ще заработи към социалния патронаж

 

Нова кухня ще заработи към Домашния социален патронаж в село Бабук от средата на месец март.

Кухнята, която се помещава в една сграда с пенсионерския клуб, е ремонтирана от работниците по временна заетост с финансовата подкрепа на земеделската кооперация „Мотор 93” и на община Силистра. Спазени са всички съвременни хигиенни стандарти.

Досега в селото само двайсетина самотни възрастни хора са ползвали услугата на Домашния социален патронаж. Новата кухня ще даде възможност на повече хора да получават всеки ден топла храна и грижи от социален работник, каза кметът на Бабук Костадин Иванов. Той смята, че кухнята има възможност да обслужва и нуждаещи се хора от околните села Срацимир, Богорово, Казимир, Майор Ценович.

Силистренският Домашен социален патронаж сега разполага с кухня–майка извън града само в село Проф. Иширково.

 

Отпускат 1000 стипендии за ученици от  6 до 11 клас

За четвърта поредна година Фондация “Комунитас” даде началото на проекта “1000 стипендии”. Те са предвидени за ученици от 6 до 11 клас. При успех в конкурса учениците ще получат годишна стипендия от 500 лв., ваучер за книги в размер на 200 лв., възможност за писмени консултации с видни български учени. Ще бъдат присъдени и стипендии за изключителни умения, които са в двоен размер на основните стипендии. Наред с показаните умения и знания, ще се вземат под внимание и социалният и/или здравословният статус на кандидатите. Подкрепата на деца в неравнопоставено положение е ключов елемент в проекта. Право на участие имат само редовни ученици. Те трябва да попълнят формуляр за кандидатстване, който може да се намери на сайта www.1000stipendii.org, както и в администрацията на училищата и читалищата в страната. Учениците трябва да напишат есе на тема по избор от посочените във формуляра. Необходими са още автобиография, копие на документ за успех от първия срок на учебната 2009/2010 г. и препоръка от учител. Кандидатите в областта на информатика, ИТ и изкуства трябва да представят своите умения и чрез портфолио. Срокът за кандидатстване за стипендия от фондация “Комунитас” е 30 април. 

 

Наградиха наше момиче за участие в конкурс, посветен на Васил Левски

 

Бетина Ковачева, ученичка от ХІ клас на ПМГ „Св. Климент Охридски” в Силистра, е отличена с втора награда от провел се в Карлово ученически конкурс за есе, стихотворение и рисунка, посветени на Апостола на Свободата – Васил Левски. Организатори са Комитетът „Васил Левски”, Националният музей и Градската библиотека в Карлово.

Новината за наградата научихме от Цветана Цанова, председател на Общинския комитет „Васил Левски” в Силистра и секретар на Регионалната комисия на Националния дарителски фонд „13 века България”.

 

КРИМИНАЛНА ХРОНИКА

Двама задържани за канабис

 

Двама младежи са задържани по подозрение в притежаване на наркотици. Във вторник вечерта колата им „Ланча Каппа” била спряна за полицейска проверка по ул. „Добруджа” в Силистра. В нея бил открит пакет с 52, 76 грама сушена листна маса, която реагирала на канабис на полевия наркотест. Водачът на колата и неговият спътник – 23-годишните И.Д и Р.Н., са задържани с полицейска мярка, срещу тях е образувано дознание за притежаване на наркотични вещества.

Заловен при опит за кражба в склад

33-годишен мъж е задържан при опит да извърши кражба. На 3 март след получен сигнал полицейски служители заловили мъжа с инициали Ш.Б. в склад на силистренска фирма, откъдето се готвел да отнеме медни проводници. Ш.Б. е приведен в полицейския арест за срок от 24 часа, срещу него е образувано дознание.

 

Нетрезвен шофьор хванаха в Тутракан

 

Водач в нетрезво състояние е заловен от полицейски служители на РУМВР - Тутракан. Във вторник следобед по ул. „Силистра” в града те спрели за проверка лек автомобил „Рено Лагуна”, управляван от 62-годишния А.А. Алкохолната му проба, извършена с техническо средство, отчела 1,57 промила. Срещу водача е образувано бързо производство.

 

Спряна е незаконна сеч край с. Стефан Караджа

 

32-годишен мъж е уличен в извършване на незаконна сеч. Във вторник следобед тутракански полицаи заловили 32-годишния А.М. в местността „Крушови поляни” край с.Стефан Караджа, където, без да има разрешително, той изсякъл 21 пространствени куб. м дърва. По случая е образувано досъдебно производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар