Бр.51/18 март 2010 г.

Птичи грип в румънско събра на заседание Епизоотичната комисия 

Установено е огнище на птичи грип в селището Летеа, окръг Тулча (в Югоизточната част на Румъния). В две стопанства са намерени 49 мъртви птици, информира вчера новият директор на РВМС – Силистра д-р Георги Петков. Съобщението е подадено от  земеделското министерство с указание да бъдат проведени работни срещи на епизоотичните комисии по места предвид опасността от проникване на заболяването на територията на страната и да бъдат набелязани мерки за наблюдение и контрол на разпространението на вируса. Министерството на земеделието и храните е получило съобщението от Европейската комисия

Румънските лабораторни изследвания са потвърдили, че става въпрос за огнище на високо патогенен вирус на птичия грип от типа H5N1.

Това е първият потвърден случай на птичи грип в Европейския съюз от март 2009 г., когато вирусът бе открит в Германия.

По въздушна линия огнището на птичия грип в Румъния се намира на отстояние от близо 170 километра.

Областната епизоотична комисия прие мерки за наблюдение и контрол на разпространението на вируса, въз основа на които областният управител д-р Владимир Янков издаде заповед във всички общини в региона да бъдат проведени заседания на местните епизоотични комисии. Освен това кметовете на граничните с Румъния общини – Силистра, Тутракан, Главиница, Ситово, и Кайнарджа, ще трябва ежедневно да подават информация за обстановката. Информация от Дулово и Алфатар ще се събира всеки понеделник.

Органите на Гранична полиция, Държавно горско стопанство-  Силистра и Тутракан ДДС –„Каракуз, ловнорибарските дружества, РИОСВ, чрез служителите си в резервата „Сребърна” ежедневно ще трябва да съобщават в РВМС за отклонение в здравословното състояние и наличие на трупове на птици в районите на обитанията им. Всеки петък, общинските ветеринарни служби ще докладват за клиничното състояние на домашните птици в съответните общини и за евентуални случаи на намерени или открити болни или мъртви диви птици. Органите на МВР, съвместно с ветеринарните специалисти, ще извършват регулярни проверки на нерегламентираните пазари на живи птици. От своя страна директорите на Районния център по здравеопазване и РИОКОЗ ще трябва да запознаят колегите си семейни лекари, както и всички медицински центрове на територията на Силистренска област със случая на огнище на птичи грип в Румъния.

 

65 години Дравска епопея

Панихида и венци за подвига на бойците от 31-ви Силистренски полк 

Венци и цветя положиха ветерани от войните, техни потомци и граждани  вчера пред паметника на загиналите от 31–ви пехотен Силистренски полк в града по повод 65 години от Дравската епопея. 

В отбелязването на паметната годишнина участие взеха и представители на Националния съвет на ветераните от войните в България и организации на ветераните от съседна Румъния.

Още в ранните часове в православния храм “Св. св. Петър и Павел” в Силистра бе отслужена панихида в памет на загиналите. Ветерани и граждани запалиха свещ за загиналите войни.

Припомнен бе подвигът на нашите бойци. Както е известно, общо 509 войници от 31–ви полк са загубили живота си през Втората световна война, а 375 от тях са оставили костите си по бойните полета в Унгария по време на Дравската операция от 6 до 20 март 1945 г.

По покана на силистренските ветерани, в честванията се включиха  зам. кметът на Кълъраш Николае Куцар, както и представители на организации на ветераните от съседна Румъния: Полковникът от запаса и член на Централния съвет на Съюза на ветераните в Букурещ Стилиян Дино, полковникът от запаса Николае Куцар, Председателят на Съюза на запасните офицери и сержанти в Кълъраш Димитру Мърдари.

Начало на честванията даде Областна конференция на ветераните от войните,  която се проведе в салона на община Силистра. Председателят на Областния съюз на ветераните от войните д-р Тодор Дюлгеров постави на вниманието на присъстващите въпроса за изграждане на „Стена на славата”, в съседство на паметника „31-ви силистренски полк”. Д-р Дюлгеров изтъкна че, „тази мечта на ветераните – да се увековечи подвигът на загиналите е с 10-годишна давност, но все още не могат да се съберат средства за реализирането й.” Той сподели, че е получил уверенията на местната власт, както и че има подкрепата на областния управител на Силистра, до края на годината да започне изграждането на паметния знак.

 

Дуловчани избраха софийска фирма да извозва боклука 

След открита процедура за възлагане на обществена поръчка кметът Гюнер Рамис издаде заповед „Астон сервиз” ООД - гр.София да бъде ангажирана в следващите четири години със сметосъбирането, сметоизвозването и депонирането на твърди битови отпадъци на територията на Дулово и още 27 населени места в общината.

Фирмата ще се занимава още и с  почистване на териториите за обществено ползване в населените места, поетапна техническа рекултивация и закриване на селските сметища, както и  почистване на нерегламентираните сметища в Дуловско.

Поръчката е на стойност близо 1,2 млн. лв.

 

Кметът на община Дулово се срещна с Доростолския митрополит 

Кметът на община Дулово Гюнер Рамис се срещна с Доростолския митрополит Амвросий.

На срещата присъстваха ставрофорен иконом Добри Чаков, протосингелът на Доростолската митрополия, епархийският съветник и представител на НДФ „13 века България”-Силистра Цветана Цанова, архиерейският наместник свещеноик. Райчо Върбанов, заместник-кмет „Хуманитарни дейности” Йорданка Копринджийска и гл. експерт „Вероизповедания” Сечкин Хаджъсюлюш.

По протокол, преди да започне разговорът, кметът на общината получи представителното писмо от Светия синод за избора на 24.01.2010 г. на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий за канонически митрополит на Доростолската епархия.

В последвалите разговори бе констатирано, че представителите на местната власт и на църковната нямат различия в общия поглед за бъдещите си взаимодействия. Ще продължат добрите си взаимоотношения, като бе акцентирано, че трябва съвместно да се проучи проектната възможност за участие в различни оперативни програми за осигуряване на средства за поддръжка, ремонт и изграждане на църковните храмове в района.

„При нас, в нашата община Дулово, винаги хората са живяли заедно и никога не са се делили по религиозен признак. Заедно се празнуват всички празници -  и християнските и мюсюлманските, почитат се обичаите и традициите. Всеки ден хората се виждат, къща до къща са, а няма нищо по-важно от съседа. Той е най-близкият и в мъка, и в радост”, каза кметът.

Думите му бяха потвърдени и от Доростолския митрополит Амвросий:” Още с първите ми срещи тук точно това ми направи впечатление, че има голямо разбирателство между хората, доброта и почтеност.Това е един много важен факт, който трябва де се цени и уважава”.

Общинската администрация винаги е помагала на църквата, така ще прави и занапред, но трябва да отчетем и факта, че сме в много затруднено финансово състояние, но както разбирате, не сме само ние така. Но с каквото и когато можем, ще помагаме; ще го направим. С това обещание на кмета Гюнер Рамис завърши срещата. 


Тютюнопроизводителите искат премиите да се разпределят поравно 

Тютюнопроизводителите, отглеждащи тютюн от трите сортови групи - ориенталски, “Виржиния” и “Бърлей”, смятат, че парите за премии от първия транш за предаден и изкупен качествен тютюн от миналогодишната реколта трябва да бъдат разпределени поравно за всички сортови групи в цялата страна.

Това съобщи координаторът на Националното сдружение на тютюнопроизводителите на Североизточна България Фикрет Бекир.

Той смята, че разликите за отделните сортове могат да бъдат изплатени на втори транш.

Според Бекир това искане е продиктувано от намесата на политически партии в работата на фонд “Тютюн”.

Той не обяви поименно политическите формации, но даде да се разбере, че не са от управляващите в момента в страната.

Бекир смята, че заради тази намеса могат да бъдат забавени плащанията и това да се използва за политически спекулации.

Според подписаното споразумение между Министерството на земеделието и храните и Националното сдружение на тютюнопроизводителите министерството трябва да изплати като премии за предаден и изкупен качествен тютюн на тютюнопроизводителите 116 милиона лева след извършване на проверки за наличието и реализацията на изкупения суров тютюн от реколта 2009 година, припомни Бекир.

Допълнително средства ще бъдат осигурени от държавни доплащания, каза председателят на Националното сдружение на тютюнопроизводителите Асен Кючуков.

“Органът, който трябва да разпредели премиите, е Управителният съвет на фонд “Тютюн”, а не земеделски комисии и депутати”, каза Кючуков.

Той изрази опасения, че политическата намеса в работата на фонд “Тютюн” и евентуалното забавяне на плащанията може да стане причина за протести на тютюнопроизводителите.

 

ПГС «Пеньо Пенев»- Силистра ще бъде домакин на регионалния кръг на националното състезание “Най-добър млад строител”

За първи път Професионалната гимназия по строителство “Пеньо Пенев” в Силистра ще бъде домакин на регионалния кръг от национално състезание по професионално направление “Строителство”. Състезанието под наслов “Най-добър млад строител” ще се проведе на 19-ти и 20-ти март в базата на учебното заведение и участие в него ще вземат 36 ученици от специализирани училища от градовете Варна, Добрич, Шумен, Разград Търговище, Русе и Силистра, които ще демонстрират своите знания и умения в областта на строителните дейности.

Инициативата е част от календара на извънучилищните дейности на МОМН и ще се осъществи съвместно с водещи фирми в областта на строителството като "Оргахим" АД, "Кнауф България" ЕООД, "Итонг" и Камарата на строителите в България.

Популярното състезание се стреми да насърчи учениците към по-добра теоретичната подготовка и към създаване на практическите умения и компетентности за изпълнение на строителни дейности. Наред с това, надпреварата отличава онези, които притежават комуникативност, трудова дисциплина и етика, екипен дух и др. Учениците имат възможност да работят с най-новите материали, инструменти и технологии на спонсорите, които са наложили европейски облик в българското строителство, каза пред медиите директорът на учебното заведение Илия Нейчев.

Учениците ще бъдат оценявани от компетентно жури, което ще излъчи най-добрите ученици. Участниците, заели първо и второ място, ще участват в заключителния кръг на националното състезание “Най- добър млад строител”, който ще се проведе на 22 -23 април на Международния панаир в Пловдив.

Критериите за оценка включват добро ниво на теоретични знания, спазване правилата за здравословни и безопасни условия на труд, правилен избор на строителни материали и инструменти, както и качество на изпълнение на извършената работа.

Младите строители ще показват своите умения в четири състезателни дисциплини. Първата дисциплина са мазилки, шпакловки и бояджийски работи; нанасяне на силиконова мазилка, Spirit effect, втората - облицовки и настилки, облицовка на фаянсови плочи. Третата е зидария, като ще има теоретичен тест и изпълнение на зидария с газобетонни блокчета YTONG. В четвъртата дисциплина – «Сухо строителство», която включва също теоретична част, младите строители ще изграждат преградна стена, система KNAUF.

 

Министърът на образованието Сергей Игнатов пристига в Силистра 

Министърът на образованието младежта и науката Сергей Игнатов, прие поканата на Езикова гимназия „Пейо Яворов” – да се включи в тържествата по повод 20-годишния юбилей на учебното заведение.

В рамките на посещението си министър Игнатов  ще проведе и работни срещи с директора и служителите на РИО на МОМН (и с директори на училища и детски градини в област Силистра.

При посещението си в Силистра той ще се запознае и с условията на обучение в Градско помощно училище „Софроний Врачански”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар