Тутракан
Убиецът от Коларово е невменяем, ще го лекуват в Ловеч
Калина ГРЪНЧАРОВА

Тутраканският районен съд в състав съдия Владимир Легарски се произнесе на 11 февруари т.г. с определение за прилагане на принудителна мярка – лечение в отделението за особено опасни болни на Държавната психиатрична болница в Ловеч на 39-годишния Неджати Исуф Исуф от с. Коларово, община Главиница, за извършеното от него тежко умишлено престъпление – убийство по особено жесток начин на 67-годишния Ахмед Ахмед от същото село.
В съдебната зала, в присъствие на подсъдимия и близките му, както и близките на убития, двама психиатри и един психолог от ловешката болница в качеството си на вещи лица потвърдиха назначената по-рано от съда съдебно-психиатрична и съдебно-психологическа експертиза за установяване вменяемостта на убиеца. Според нея Неджати Исуф страда от параноидна шизофрения, не разполага с психична годност да разбира какво върши и да ръководи действията си. Състоянието му го лишава да дава пълноценни сведения в съдебното производство и да разбира смисъла на наказателната мярка. У Исуф е налице висока степен на обществена опасност и лечението е единствената възможност да бъде повлияно върху неговото заболяване. В състояние на невменяемост той е извършил и убийството и по тази причина не носи наказателна отговорност, стана ясно в съдебната зала.
Неджати Исуф страдал от психическо заболяване от осем години. Два пъти е лекуван в Психиатричната болница в Бяла, последният път – през 2004 г.
Близките на убития Ахмед представиха на съда и Прокуратурата подписка от населението на с. Коларово с настояване да бъдат приложени строги законови мерки спрямо убиеца. „В селото всички ги е страх!” – се чу още в залата.
Запитан за състоянието си сега, Исуф каза: „Добре се чувствам, разбирам какво иска прокурорът, искам да ме лекуват.” Думите му за причините за извършеното престъпление са: „Убих Ахмед. Искаше да ми продава ракия и ме изнудваше за пари. Стореното – сторено вече.”
На база на съдебно-медицинските експертизи районният прокурор Светослав Раев поиска прилагането на принудителната мярка за лечение в Психиатричната болница - Ловеч, която беше потвърдена от съдебния състав.
Припомняме, че на 10 декември 2008 г. Неджати Исуф уби с нож по особено мъчителен начин и разчлени своя съсед Ахмед Ахмед. Операцията по залавянето му от полицаите от тутраканското РУ на МВР продължи повече от три часа - време, в което той се бе барикадирал в собствения си дом.
В ловешката болница продължава лечението и на тутраканеца Тодор Балкански, който през м.септември 2003 г. закла в жилищния блок, в който живееше, една жена, намушка с нож още няколко души, единият, от които почина по-късно от раните си.





Няма коментари:

Публикуване на коментар