Евродепутатката Филиз Хюсменова от АЛДЕ, ДПС:
Предстои проверка за готовността на България да влезе в Шенген


„България постига напредък в някои от проблемните области, посочени от Европейската комисията в последния й мониторингов доклад”, коментира евродепутатката Филиз Хюсменова от АЛДЕ, ДПС при участието й в Кръглата маса „Нови измерения на полицейското сътрудничество в Европа”, организирана от социалистката Илияна Йотова в Европейския парламент в Брюксел. 
Хюсменова сподели още, че България извървява своите стъпки към истинско интегрирано управление на границите, чрез което да се постигне едновременно повишаване сигурността и улесняване пътуванията на гражданите. Миналогодишният доклад на ЕК за страната ни вече отчете успешното внедряване на нови административни процедури за граничната полиция, с които се ограничават възможностите за корупция, отбеляза тя.
- Първата проверка за готовността на България да влезе в Шенгенското пространство, която ще се проведе тази година, ще бъде в областта на „Полицейско сътрудничество” - заяви Филиз Хюсменова. - Смятам, че към момента стриктно се изпълняват техническите параметри и няма забавяне по подготовката ни. Само ще спомена изграждането на Национален визов център, издаването на визови стикери по единен европейски образец, проектът за електронни визи, събирането на биометрични данни. Всичко това, надявам се, ще бъде положително отразено в следващия доклад и ще бъде част от основанията България да се присъедини към Шенгенското пространство през 2011 г. 
Евродепутатката намира, че друга област на полицейското сътрудничество – борбата с измамите в международен мащаб, придобива нова актуалност във връзка с проверките на ОЛАФ по усвояването средствата от предсъединителните програми. Бяха констатирани случаи на измами, в които участват български и чуждестранни фирми. Това доведе до засилване сътрудничеството в тази област за всички държави-членки, изтъкна Хюсменова. Подчертавайки засилената координация с ОЛАФ, наложена от вицепремиера Меглена Плугчиева, Хюсменова каза:
- Партньорството, за което говоря, доведе до по-голяма прецизност и по-голяма опитност в работата на вътрешните проверяващи органи. Надявам се, че това също ще бъде един от изводите в предстоящия доклад на Европейската комисия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар