Нов вид  измами – продават булки по телефон

Нов вид телефонни измами са засечени в Силистренско, съобщи ръководителят на Областното управление на МВР комисар Краснодар Нончев. 
Гастрольори, най-често от Шуменско, използвали мощността на румънските мобилни оператори в Силистра. Те предлагали булки по телефон на турски граждани срещу големи суми в брой. Засичането на злосторниците било трудно, тъй като използвали прими карти, както в познатите вече измами за катастрофирали близки. 
„За съжаление срещаме стена у потърпевшите”, коментира Нончев. Хората продължават сляпо да вярват на измамниците и „изгарят” с големи суми. Нончев припомни, че наскоро са неутрализирани две престъпни групи цигани от Русенско и Силистренско. Но издадените срещу тях присъди са за пробация.
През лятото на миналата година пък турска агенция съобщи, че хитри нашенки с перфектен турски език завличат наивници от Турция с огромни суми. Българките завързвали запознанства в интернет, като разказвали сърцераздирателни истории и зовели за помощ. Момичетата пишели, че "са в затруднено положение", че са самотни или че ще ги омъжват насила за мъж, когото не обичат. След това молели увлечения турчин да им изпрати пари, за да отидат при него. След като получели парите обаче, жените спирали кореспонденцията и изчезвали. Сред ужилените имало не само ергени, но и семейни мъже.


Семейството отказва да е партньор в борбата срещу противообществените прояви на подрастващите

Изводът е от годишния отчет на Местната комисия за борба срещу детската престъпност в Силистра. 
Седемдесет и седем малолетни и непълнолетни се водят на отчет в Детската педагогическа стая. От тях 24-ма са с множество прояви, а 53-ма са отскоро регистрирани, показва справка от комисията. През миналата година са проведени 57 възпитателни дела срещу 83-ма извършители. Има случаи на употреба на наркотици, скитничество, проституция, кражби и 19 случая на шофиране без право.
„Очевидно има конфликт между поколенията. Най-често родителите отказват да се намесят във възпитанието на децата си”, коментира председателката на комисията Светлана Боева. Тя отбеляза и още един проблем. Има младежи, осъдени 11 пъти на пробация. „А когато присъдите са еднакви, ефектът клони към нула”. 
Реализиране на програмата „Училище за родители” е сред акцентите в дейността на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Силистра през тази година. Идеята е да се повиши информираността на семейството по проблемите с девиантното поведение на децата. 


Хайде на мартениците!

Базарът на мартеници в центъра на Силистра вече посреща първите си клиенти. Многобройните сергии са отрупани с всякакви модели мартеници. Майсторите са развихрили въображение - редом с класиката на червено-белите пискюли и Пижо и Пенда се предлагат коминочистачи за късмет и екшън-герои. 
Сред изобилието от детски мартенички най-разпространени са тези с фигурки на анимационни герои, колички, цветя и дори кукла Барби. Други предлагат традиционните бели и червени пискюли в различни модификации, а трети са заложили на шаренията - цветни мъниста, пайети и зодиакални камъни, апликирани към червено-белите ширити. 
Преобладават моделите по 1,50-2 лева, като цените варират от 40 ст. до 18 лв., видя репортер на в. Дръстър ПРЕС.  

       Шопите Пижо и Пенда «държаха» най-високата цена на базара - 18 лв. 


Продавачите в центъра възроптаха 


По време на обиколката на базара се чу и общото недоволство на продавачите срещу колегите им, разположили сергиите си пред магазин “Центрум”.  
За проблема пред репортер на в. “Дръстър ПРЕС” открито говори Ангелина Карамичева, която за шеста година майстори и продава мартеници.  
“Жребият беше много честен и всичко беше изпълнено. След като започнахме работа и всички излязохме на площада, хората, които работят в общината и също имат заплатени маси като нас, застанаха на старото място пред магазин Центрум”, каза Карамичева. Тя допълни, че голяма част от продавачите веднага са отнесли жалбата си към общината, но отговорът оттам е бил, че архитектът на града е дал такова разрешение. 
“На изорана нива семе лесно се хваща, но да излезеш на ново място и започнеш да разработваш и да събираш клиентела е доста трудно”, възроптаха продавачите. По-голямата част от масите пред “Центрум” са със закупени мартеници от борсите, а тук сме излезли хора, които сами сме си правили мартениците”, допълниха те. 
Възмутена съм от безобразието, което цари, каза Ангелина Карамичева. “Много добре събраха парите, погледнете какъв е площадът, ние сами си ринахме снега и леда в събота сутринта. Значи, можем да си продадем улицата, а не можем да подсигурим възможност за работа на тези, на които сме взели парите”, допълни Карамичева общото мнение на недоволните продавачи. 
Общината:
Ние сме си свършили работата!

По повод недоволството на разпъналите маси, отрупани с мартеници, търговци, че базарът е организиран и ситуиран на площад „Свобода”, а не както друга година пред ЦУМ и „Центрум”, експертите от дирекция „Икономика. Международни програми” коментираха, че те своята работа са си я свършили. Създалото се напрежение е следствие от факта, че през тази година е било взето решение Мартенския базар да бъде разположен в пешеходна зона, където да е безопасно за търговците. Припомняме, че миналата година лек автомобил се качи на тротоари и заплаши живота и здравето на хората, работещи там. Още повече, не бива да забравяме, че една голяма част от тротоарните площи през тези два големи магазина са частна собственост, тъй като по закон собственикът на съответната сграда притежава и 3-те метра разстояние от нея. 
Хронологията показва, че с решение на Експертен съвет е направено тазгодишното разположение на сергиите. Теренът е общинска собственост, жребият е минал както трябва и …би следвало всички да са доволни.
Друг е въпросът, че у хората, продаващи мартеници, е залегнало убеждението, че намирайки се на Централния градски площад, ще останат скрити от сите силистренци, които имат желание да се закичат с мартеници.
Правили са опити да склонят общинското ръководство да се върнат пак на старите си места, но там не можем да им гарантираме безопасност, коментират общинарите. Още повече, че и преди те са заемали пак общинския дял от тротоара /т.е. от външната страна-досами пътното платно/ …и едва ли им е било много закътано от към студ.
Да, факт, че е и пред „Центрум” има разположени маси с бели и червени мартенички. Те обаче се намират на терен-частна собственост. В община Силистра е било подадено заявление от Стефан Господинов, собственик на палата „Центрум”, който е искал разрешение да разположи там сергии. Отново е заседавал Експертен съвет и според Наредбата за преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности съгласно Закона за Устройство на територията, чл.4, ал.6 е дадено разрешение подалият заявление частник да постави на своя територия маси.
Или казано с две думи, това е негово право и в случая общината не може да му попречи. Още повече, че се оказва, че има търговци, които са участвали в жребия за базара на площада, но в същото време имат сергия и пред търговската палата по „Симеон Велики”.

Дайана ще ни представя на „Мис България ` 2009”

Най-престижният конкурс за красота МИС БЪЛГАРИЯ тази година ще се проведе на 8 март в столицата. Силистра ще бъде представена от Дайана Михайлова. Гласувайте за нея!
17-годишната Дайана Михайлова, носителка на титлата „Мис Силистра` 2008”, ще представя града ни на предстоящия национален конкурс „Мис България”. 
Дайана е избрана за участие в "Мис България 2009" след проведения на 14 февруари в столицата национален кастинг, на който бяха одобрени 30 момичета, които ще се борят за титлата “Мис България”. 
Най-престижният конкурс за красота у нас тази година ще се проведе в два етапа, които ще бъдат излъчвани пряко по Нова телевизия. На 8 март ще се излъчи на живо полуфинал, на който жури ще определи 10 финалистки. За разлика от предишни години, този път зрителите ще избират “Мис България” чрез гласуване с SMS. 
Събралата най-много гласове красавица ще бъде коронясана с корона, украсена с 2009 кристала, на приказна церемония в “Rainbow Plaza” на 15 март от 20.00 ч., отново на живо по Нова телевизия. Конкурсът се организира за 11-а поредна година от Модна агенция "Визаж”, като официален дизайнер на облеклата на красавиците тази година ще бъде Аля Милушева. 
Дайана Михайлова е ученичка в Езикова гимназия „Пейо Яворов” в Силистра . Родена е на 2 септември 1991 г. Висока е 178 см, а мерките й са 89/65/89. 
Специално за в. „Дръстър ПРЕС” красивата силистренка сподели, че мечтае от малка да стане актриса и ще кандидатства в НАТФИЗ, следвайки примера на майка си, актрисата от силистренския драматичен театър Теодора Михайлова. В момента посещава ученическата трупа „Малък театър зад чина”, воден от актрисата Мира Бонжева. Подготвят пиесата „Албена” по Йордан Йовков, която ще бъде поставена в края на март. 


Красавец от Силистра в надпреварата „Лице на България`2009”

Двадесетгодишният силистренец Огнян Севдалинов Димитров ще представи Силистра в Конкурса за лице на България към агенция Es Line models, който ще се проведе на 27 февруари 2009 г. в х-л Шератон в София.
Това не е първата изява на Огнян, който през 2007 година участва във фестивала “Славната България”, през 2008-ма във фотосесия за календар на голяма търговска верига във Варна. Участвал е и като актьор във филма “Хъшове” на режисьора Александър Морфов.
Най-високото му отличие до сега от престижен конкурс е титлата “Best model of Bulgaria” за 2007 година. Той представи достойно страната ни на световния конкурс Best model of the Word в Истанбул.
Общо 30 момичета и момчета са допуснати в конкурса след кастинг.
Четири дни преди конкурса Огнян Димитров е на пета позиция сред младежите, показват резултати от електронното гласуване на сайта на агенцията.
Силистренската звезда може да подкрепите със своя глас на адрес www. eslinemodels.com.

Няма подадени заявления за събиране на билки 

В РИОСВ-Русе не са подавани заявления за събиране на билки под специален режим на опазване и ползване независимо че билкозаготвителнта дейност е популярна на територията на инспекцията.
Режимът се прилага за тези лечебни растения, чиито ресурси проявяват трайна тенденция и има заплаха за естественото им разпространение в природата. Отнася се за лечебни растения, които се събират с търговска цел.
Всяка година със заповед министърът на околната среда и водите определя допустимите количества билки и в какви количества могат да се събират с търговска цел през съответната година. Следващата процедура е свикване на комисия, която да разпредели количествата между желаещите билкозаготвители.
От публикуваната в държавен вестник заповед 1/3 от лечебните растения се срещат на територията на областите Русе, Разград и Силистра. Сред тях са пролетният горицвет, лечебната дилянка, момината сълза, белият оман и лечебната ружа.
Желаещите да събират билки, поставени под ограничителен режим на опазване и ползване, трябва да подадат заявки за квоти до 31 декември на календарната година.


Няма коментари:

Публикуване на коментар