Първа среща на областните управители за 1999 г.-2009 г.

Първа среща с надежда да стане традиционна проведе днес областният управител на Силистра Светлана Великова с колегите си, заемали поста през годините от 1999-а до днес. Повод за това е 10-годишнината от създаването на Областните администрации като институции на изпълнителната власт.
По време на срещата бе направен и кратък отчет за всичко свършено до момента: проекти, цели и стратегии на администрацията.
Наздравица за успешно бъдеще на Силистренска област вдигнаха д-р Петко Енчев, инж. Цанка Атанасова, Пепа Добрева, Петко Добрев и Светлана Атанасова. Към групата не успя да се присъедини само Димитър Маринов, и.д. областен управител в периода август 1999 г. – декември 2000 г.
Стана ясно по време на срещата, че към днешна дата Петко Добрев е единственият, изкарал пълен мандат в периода 2001-2005 година. Надявам се и аз успешно да довърша мандата си, с усмивка заяви Светлана Великова.
Първият областен управител на Силистра е д-р Петко Енчев в периода февруари-юли 1999 година.
Той разказа с носталгия за времето, когато е получил назначението си и за първи път е влязъл в сградата, в която се помещава Областната управа. Призна, че е работил в много бурно и променливо време. Проблеми не е имало с кметовете на седемте общини и сподели, че е приемал за нещо съвсем нормално да има сблъсъци с кмета на Силистренска община по него време д-р Георги Панов, тъй като са работили по едни и същи проблеми и общината се е чувствала ограбена от към ангажименти и отговорности. По негово време се избира теренът за построяването на ГКПП- Силистра-Кълъраш и фериботния комплекс.
Цанка Атанасова припомни, че по време на нейното управление е получено одобрението на проекта за изграждане на ГКПП- Силистра-Кълъраш, но е станало ясно, че не е помислено за изграждането на прилежащите съоръжения. Също тогава е спечелен и проектът по програма ИСПА за построяването на Регионалното депо за твърди битови отпадъци. 
Пепа Добрева с усмивка отчете, че влиза в класацията за най-кратък срок и.д. областен управител от два месеца с цел да предаде властта на Петко Добрев през 2001 година. 
По времето на Петко Добрев /днес зам.-областен управител в екипа на Светлана Великова/ бе направена първата копка за построяването на фериботния комплекс, за първи път се проведе заседание на целия Министерски съвет в Силистра. Възстановена бе и Доростолската епархия и силистренци посрещнаха Негово Високопреосвещенство доростолския митрополит Иларион. Петко Добрев не скри, че значителна е била намесата за този процес на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски. В мандат 2001-2005 започна възстановяването на Дунавската инфраструктура. 
В отчета, направен от Светлана Великова, действащ областен управител на Силистренска област, бе отбелязано, че след поредица от обучения и проекти по ОП”Административен капацитет” днес Силистра има модерна и компетентна администрация.
По проект на Министерството на държавната администрация и административната реформа е получен сертификат по международните стандарти – ISO 9001:2000 r и ISO 27001:2005, което гарантира управление на качеството в дейността на институцията и я включва в 80 000 администрации в целия свят, получили сертификати по двата стандарта. Областна администрация - Силистра предлага на гражданите 59 административни услуги, като за 2008 година са извършени общо 2070. 
В процес на договаряне е организирането на Областно изложение на производителите от приоритетен за икономиката на региона отрасъл.

Всички областни управители коментираха, че са работили изключително добре с кметовете на общини от Силистренска област. Полезно е било сътрудничеството и с инж. Иво Андонов, чийто първи мандат започна през 1999 година и на практика той е имал взаимоотношения с почти всички заемали поста губернатор на Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар