с. Смилец
Мерите, пасищата и дефицитът на общината – това са темите, които вълнуват хората


Отчетно общоселско събрание направи кметът на силистренското село Смилец Иван Чанов. Гости бяха зам.-кметът Димчо Кьосев, зам.-председателят на Общинския съвет Жеко Коев и общинският съветник Желязко Коев. Присъстваха и експерти от дирекция „Общинска собственост”, за да разяснят на присъстващите новите моменти в нормативната уредба.
Освен, че се запознаха със свършеното от началото на мандата до сега жителите на Смилец взеха решение и кой ще обработва селските мери и пасища.
Различни въпроси и проблеми вълнуваха смилечани – от това, дали този, който взема субсидия за мерите и пасищата, ще ги поддържа така, както са изискванията, дали ще пуска останалите хора да си пасат животните, вълнуваха се от липсата на лекар в селото, от нуждата от ремонт на здравната служба, от това, че дефицитът на общината е над 7 милиона лева, питаха къде са парите от софийския боклук и дали правителството ще даде обещаните милиони за реализиране на проекти в Силистренска община.
Въпроси, които дадоха да се разбере, че макар и една голяма част от жителите на Смилец да са в пенсионна възраст, това не им пречи да се интересуват от проблемите и успехите на общинския кмет и неговия екип, които имат за цел да постигнат такова икономическо развитие на Силистра и селата, щото да се усети от всички.

Смилечани не искат нищо друго, освен да живеят нормално
Кой в днешно време не иска да има нормални условия за живот и стандарт, който да му осигурява най-необходимото за ежедневието. Не искат лъскави коли, скъпи жени и стриптийзбарове.
Имат нужда от здравна служба, транспорт и някой, който да им каже добра дума.
Първото ще се случи, убеден е кметът, второто е на път, а третото …него го имат още от преди 15 месеца, когато избират Иван Чанов за кмет са Смилец.
Строг и суров е, когато нещо трябва да се свърши. Но той прави всичко за хората, а не за себе си.
Продължава да следва максимата, че когато правиш нещо, трябва да милееш за него, трябва да го виждаш в завършен вид. Принцип в личния и професионалния живот.
Смилец наброява 500 души. Има три-четири сдружения на производители в селото. Основно жителите на Смилец се занимават с личните си стопанства. Други работят в кооперацията. Трети работят в Силистра.
Ползват услугите на ветеринарния специалист от съседното село Професор Иширково.
Преди 15 месеца бях в Смилец служебно, както се казва. Тогава се запознах с кмета на селото, запознах се със секретаря на читалището Милка Илиева и с Цветанка Атанасова, специалист ГРАО в кметството. С екипа работи дори без думи. Разбират се само с поглед. С тези хора мога да изкарам и пет мандата, категоричен бе кметът.
Днес се срещнах отново с тях.. В интернет написаното не е станало повече, поне що се отнася до историята на селото, но …аз помня намеренията на кмета на Смилец от февруари миналата година. Затова искам да знам кое до къде е стигнало днес …
Първо попитахме за църквата – докъде е стигнала реализацията на идеята му за построяване на параклис. Вече има подписано споразумително писмо и е получена благословията от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион. Чака се резултат от Министерски съвет, тъй като държавата ще осигури финансиране в размер на 50 000 лв. Първите дарители са Иван Чанов и семейството му с 10 000 лв.
Името на параклиса ще бъде „Св. Йоан Кръстител” по предложение на ставрофорен иконом отец Добри Чаков.
Продължава да работи и касата в кметството, която е в помощ на всички, които имат нужда от пари. Дават се помощи на хората и под формата на дърва и силаж за животните. Връщат парите, когато могат. За сега всеки си спазва обещанието. Важното е, че има доверие.
Безлихвени са заемите и всички знаят, че могат да дойдат тук и че кметът ще им помогне.
Подбор на хората има, заяви кметът. Не помагам на онзи, който може, а не работи, и който по цял ден мисли в коя кръчма да седне да си пие ракията, коментира Иван Чанов.
Различен е и обликът на самата сграда на кметството. Когато заема поста кмет на Смилец, влиза в една малка стая, в която дори столът е счупен.
Отваряйки касата на кметството, Чанов открива в нея капитал от 4 стотинки...
Да се смее ли човек, или да плаче?

Днес има климатик, алуминиева дограма на врати и прозорци, ламиниран паркет и модерно обзавеждане. Прави ремонта със собствени средства.
Селото е изчистено, но още има доста работа. Всичко това се прави заедно с младите хора.
В пролетното почистване миналата година се включват както младежите, така и от пенсионерския клуб.
За това кметът поема ангажимента да имат цифрова телевизия и предплаща за една година напред.
Някои отиват на море за ден-два, пак благодарение на Иван Чанов.
Изчистен е каналът, изрязани са тополите, доколкото е възможно.
Изсечените дървета са разпределени между жителите на селото, без ограничения – кой от колкото е имал нужда.
Богата на културни мероприятия е програмата на читалището. Поддържат се самодейните колективи и от малки, и от големи. Празници се организират за Коледа, Нова година, Трифон Зарезан и други дати в календара.
Читалищният парк е почистен, ограден е от всякъде. Външният му вид е забележителен, остава да се измаже само задната фасада на сградата. Във фоайето на читалището е представена изложба с ликовете на всички кметове на селото от неговото създаване до днес.
Добрите дела в селото продължават - Огур Бату е родом от Турция, но е зет в Смилец. Земеделски производител е и държи фурната в селото. С новия мандат на кмета той дарява на кметството кафе-машина и 5 000 купона – това през миналата година.
Днес купоните вече са 8 000 - половината от тях вече са раздадени на хора, които са инвалиди, пенсионери, социалнослаби. На онези, които имат нужда. В един от магазините са оставени 400 купона, които продавачката да разпределя по свое усмотрение сред клиентите си.
Миналата седмица минава работна проверка от екип на община Силистра, водена от главния секретар Людмил Стоянов, и определя кметството за най-доброто като поддържане, хигиена, интериор и екстериор. Секретарят на общината обещава, че ще се финансира изграждането на санитарен възел в кметството на селото и ще бъдат отпуснати 800 лв. и поръчва да се направи сметка какви средства ще са нужни за ремонт на покрива. Нямам грижи с общинското ръководство. Работя изключително добре с кмета Иво Андонов и с неговия екип. Работя добре и с Общинския съвет, защото няма да скрия, че по различни въпроси съм занимавал председатели на комисии, търсейки съдействие.
В моя мандат като кмет ще остане задача номер 1 - каналът. Разчистен е със собствени сили. Има нужда обаче от сериозна работа.
Няма личен лекар в селото и хората са принудени да пътуват до Силистра. Семеен лекар на повечето хора е д-р Паунова. Ще се търси вариант да бъде направен ремонт на здравната служба и там да бъде назначен лекар или поне фелдшер, който ежедневно да следи за здравословното състояние на хората.
Безплатен транспорт за самодейците и за пенсионерите в рамките на годината е осигурен от фирма „Хари-3”, съобщи кметът Иван Чанов.
Освен това 4-5 деца, които учат в Силистра в професионалните гимназии ще пътуват от 22 февруари, когато фирмата започне да изпълнява маршрута Силистра-Ламбриново-Смилец-Иширково, безплатно.
За децата в селото е планирана екскурзия до Бачковския и Рилския манастир, до църквата на баба Ванга в Рупите.
175 години чества с. Смилец миналата година.
Благодарни са хората за вниманието, което им е било оказано от страна на институциите.
Подарък е и новият електронен часовник, който показва не само колко е часът, а и каква е температурата навън.
Миналата година Огур Бату закупува лекарства за къпане на овцете на цялото село. Взето бе решение той и Пламен Баев да стопанисват селските мери и пасища – близо 1 600 дка в съотношение 2 към 1 на база броя животни, който всеки има. Регистрирани са в кметството над 700 овце за първия стопанин и 400 за втория.
Предстои решението на общоселското събрание да бъде внесено и в Общински съвет - Силистра за окончателно произнасяне по въпроса. Зам.-председателят Жеко Коев разясни на хората, че мерите и пасищата са общинска собственост и никой не може да злоупотреби с тях.
Иван ЧАНОВ:
- Не толкова задоволителна и радостна е оценката за изминалия период от време от началото на мандата до сега предвид бюджета. Но с общи усилия и мои средства не е малко постигнатото до този момент. Помагат арендаторите в селото и голяма част от младите хора. Нямам проблеми с населението – слушаме се и си помагаме. Те си искат своето, нещо, което да ги задоволи и да живеят нормално. Стараем се на болни и самотни хора да помагаме. Не мисля,че за това мога да бъде виновен. Няма човек, когото да съм помолил да направи нещо за селото, и да ми е отказал. Правим, продължаваме да работим и мисля,че до края на мандата промените ще са много повече. Хората ме подкрепят и няма да се откажа.
Страничен наблюдател съм. Не живея в това село, познавам лично малцина. Не мога да скрия обаче впечатлението, което оставиха у мен чистите улици, поддържаните зелени площи пред читалището, спретната фасада на кметството, сговорчивите жители на Смилец, които въпреки неволите намират сили да кажат добра дума за кмета, за това, което прави, и за надеждата си, че нещата в глобален план ще се променят, за да усетят и те частица от всеобщата мечта за по-добър живот.



Няма коментари:

Публикуване на коментар