Силистра отбеляза 136 години от смъртта на Апостола
Ще имаме едно знаме, на което ще пише: 
"Свята и чиста република"
Поклон пред паметта ти!



В Силистра с поднасяне на венци пред бюст-паметника на Васил Левски беше отбелязана 136-та годишнина от неговата гибел. Възпоменателната церемония бе организирана от община Силистра, общинския комитет “Васил Левски” и клуб “Христо Ботев”.
"Васил Левски се превърна в знаменосец и символ на националното ни достойнство. Идеалната същност на неговия образ остава непоклатима пред ронливия бряг на времето и променящите се ценности, защото авторитетът му се основава на саможертвата", заяви в словото си от името на организаторите секретарят на общинския клуб “Хр. Ботев” д-р Румяна Лебедева, преподавател по литература във филиала на Русенския университет в Силистра.
Пред паметника на Левски представители на институции, политически организации, духовници, ученици и родолюбиви граждани поднесоха венци и цветя и почетоха паметта на Апостола с едноминутно мълчание. 


Отново мерки срещу птичи грип


Не са открити случаи на болни или мъртви птици в района на Поддържания рeзерват “Сребърна”, показват резултатите от извършения вчера оглед на района, съобщиха от РИОСВ в Русе. В Силистренско се възстановяват превантивните мерки срещу разпространение на птичи грип заради регистрирано огнище в района на румънския град Тулча.
Огнище на нископатогенен щам на инфлуенца по птиците е регистрирано в Тулча наскоро, съобщи директорът на РВМС в Силистра д-р Венелин Димитров. Затова в региона се възстановяват превантивните мерки срещу разпространение на птичи грип. Ветеринарните власти ще следят за биосигурността в птицефермите. Отново влиза в сила забраната за свободно движение на домашни птици извън стопанските дворове, както и безразборната им продажба по пазарите, припомни д-р Димитров.  
Ежедневно се извършват огледи и в района на Резервата «Сребърна» за болни или мъртви птици. Там вече 90 двойки къдроглави пеликани се подготвят за гнездене, наблюдават се също сиви чапли и лебеди

Амфетамини навлизат в региона 

Намаляват престъпленията против собствеността на гражданите и тези срещу личността, съобщи комисар Краснодар Нончев, директор на Областна дирекция на МВР – Силистра. Видимо е обаче увеличението на случаите с разпространение на наркотици и ползването на такива. Има 64 лица, контингент, който протича, за разлика от други години, когато са били наполовина по-малко, допълни той. 57 са мъжете, другите седем са жени. С марихуана са били засечени 26 лица, други 20 с хероин. Прави обаче впечатление, че синтетичната дрога – амфетамините, навлизат вече сериозно на територията на Силистренска област. До скоро оперативната информация е показвала, че регионът е чист в това отношение, но вече се засичат случаи на разпространение на амфетамини. 
Друг по-сериозен момент са т.нар. телефонни измами. Въпреки че има създадена специална група, която работи по такива сигнали и че две групи са задържани и осъдени /на пробация/, все още населението е прекалено доверчиво, отбеляза полицейското ръководство в Силистра.

Силистра – респираторни заболявания
Над средната за страната заболеваемост


Над средната за страната е заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Силистренско - 125 на 10 000 души, съобщиха от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.
Най-много са заболелите сред децата и учениците.
Но заболеваемостта е под нивото на епидемичните стойности, което за региона е 250 на 10 000 души, каза д-р Теодора Начева – директор на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/
Не са регистрирани клинични случаи на грип. Има косвени данни за циркулация на грипен вирус тип „А“ в Силистренско. Все още не е получена информация за резултатите от изследванията, които се правят в Центъра по заразни и паразитни болести в София на проба с положителни индикации за доказване наличието на вируса в района.
Млечна кухня спира да дава храна на деца под 10 месеца

От следващия месец млечна кухня в Силистра вече ще предлага храна само на деца, навършили 10 месеца. Това каза за в. “Дръстър ПРЕС” д-р Иван Друмев, директор на общинската дирекция “Здравеопазване и социална политика”. 
Промяната се налага след наредба на Министерството на здравеопазването, обнародвана през декември миналата година. Причина за мярката са изследвания, които сочат, че храната, предлагана на децата под 10 месеца, не е достатъчно здравословна. 
В пунктовете вече информират на място майките за новото правило за вземане на храна, каза д-р Друмев. Той уточни, че досега услугите на кухнята ползваха и деца над 4 месеца. 
Детската млечна кухня в града ни се ползва с изключително доверие от родителите. Ежедневно в нея се приготвя и раздава храна за над 230 деца от Силистра. 


Шейсет на сто от жителите на областта ползват разделното събиране на отпадъци


Това показва справка от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. В системата за организирано събиране и извозване на твърдите битови отпадъци са обхванати 65 на сто от жителите на региона. Само в Ситовска и Кайнарджанска общини на Силистренска област не е въведена такава система.
Количествата на събраните и депонирани отпадъци ще бъдат оповестени след 31 март. Дотогава общините трябва да подадат годишните си отчети за дейностите по отпадъците, съобщиха от РИОСВ в Русе.



с.Зарица
Три политически партии са се регистрирали за частичните избори на кмет 


За участие в насрочените за 21 март частични избори за кмет на с. Зарица в Общинската избирателна комисия са се регистрирали три политически партии – ДСБ, ДПС и ГЕРБ, съобщи председателката на комисията Неждан Реджеб.
Право да гласуват имат 428 жители на селото.
Бившият кмет на Зарица Седат Зикри Салим е подал оставка по собствено желание. С решение на Общинския съвет в Главиница служителката в кметство Зарица Шукрия Али Кошуджу е избрана за временно изпълняваща длъжността кмет на селото.


Няма коментари:

Публикуване на коментар