Атанас СТЕФАНОВ: 
“Не желая да работя за 300-400 лева. Искам сам да определям съдбата си”

Атанас Стефанов е твърдо решен да се занимава с фермерство и отглеждане на животни. 33-годишният фермер, който преди това живея пет години в Белгия и Франция, притежава частна ферма в село Бабук. В нея той отглежда 90 говеда, от които 46 крави.
Свитият пазар, както и некачествената стока, “убиват” производството на младия предприемач.
“Нашето сирене отлежава по складовете, докато евтината и некачествената стока се продава и така подбива нашето производство”, споделя Атанас Стефанов.
Младият фермер се радва на възможността да развива свой бизнес в България.
“В чужбина е трудно. Работиш като роб за нищожни средства. По-добре ми е тук. Освен това не ми се работи за по 300 или 400 лева, смятам, че човек трябва сам да определя своята съдба”, обяснява Атанас Стефанов.
Преди пет години си купува първите пет крави, като за този период техният брой нараства. Средната им млечност във фермата е 6500 литра, което е определяно като европейски стандарт.
През последните месеци поради слабото изкупуване на млякото.Ат. Стефанов се принуждава да продава част от своите животни.
Фермата му село Бабук е определена като първа категория, но според думите на собственика има още какво да се прави по нея.
Той смята, че млякото е основна храна и винаги ще бъде търсена от хората, било във вид на сирене или друг продукт.
Последните две-три години са съпътствани със сериозни проблеми. Сушата през 2007 година, скъпите фуражи, както и ниската цена на изкупуваното мляко пораждат сериозни въпросителни пред фермерите.
Актуалната напоследък тема със сиренето-менте също е важен проблем.
“ Хората, естествено, купуват по-евтиното. А нашата продукция залежава по складовете. Мандрите бавят плащанията. Имаме кредити и работници. В последно време започна да се отказва и млякото. След време вероятно ще спрат да изкупуват. Необходими са незабавни мерки”, споделя Атанас Стефанов.
Фермерът каза, че има да получава средства от мандрите, поради което е забавил и заплатите на своите работници. Също така съществува вероятност да бъде спрян токът на фермата при продължаващо закъснение на плащанията.
Атанас Стефанов и още няколко негови колеги от Силистренска област бяха вчера на протестите в Русе, където ясно поставиха своите искания. Основното желание на млекопроизводителите са да бъдат отпуснати обещаните субсидии от държавата.
“В съседна Румъния, както и в другите евопейски страни, това се прави. Само в нашата България незнайно защо не се изплащат тези пари”, споделя фермерът.
Производството на Атанас Стефанов достига до 800 литра на ден. Млякото се продава за около 0,65 стотинки, което според специалистите е ниска цена.
Като изход от ситуацията Атанас Стефанов е разработил своя алтернатива.
“Ако не се вземат спешни мерки, положението ще стане много зле. Затова съм решил, ако няма оправия, да си открия производствен цех. Ще си сложа името и ще продавам качествено сирене и други продукти. И за миг не мисля да се откажа от този бизнес. Ако трябва, ще си продам животните и ще си върна кредитите, но пак ще остана в бранша”, уверен е фермерът.
“За мен ще бъде по-добре и лесно да изляза на пазара с продукт с моето име. С добра реклама, смятам, че ще успея. Мога по 3-4 тона сирене да продавам на ден”, добавя Атанас Стефанов.
Той дължи пари на мелницата, от която взема трици, на работниците си е дал само по 100 лева.
“Субсидиите са ни необходими, за да подпомогнем дейността си. Протестите ни ще дадат резултат само за няколко дни. Исканията ни са за субсидии за производство и 300 лева на глава животно за изхранване. Тези пари се изплащат в Румъния, но не и в България. Необяснимо защо?”, коментира младият фермер вчерашните протести на “Дунав мост”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар