с. Вокил, Дулово

Ехлиман Ехлиман:

„Предпочитам да казвам на човек в очите това, което мисля!"

Вокил е от големите села на територията на община Дулово, където земеделието и животновъдството са основният поминък. 
Едно от населените места, където повечето млади решили да останат в селото и да се опитват да възродят живота тук. Това е така, защото и кметът на Вокил е млад. Ехлиман Ехлиман печели изборите с над 85% , благодарение на своите идеи за новаторство в управленито на селото. Той е човек, който държи на думата си. Не обича да говори много и да обещава непостижими неща. Вокилци го харесват и обичат. Защото виждат вече реалните резултати от неговата работа: водопроводната мрежа се изгражда, осигурени са личен лекар и заболекар. Очаква се в близките две седмици врати да отвори и шивашки цех в селото, където ще могат повече жени да започнат работа. Силният пол преди време е хванал пътя към по- големите градове и чужбина, където мъжете основно работят в сферата на строителството, но капризите на световната икономически криза ги връща в родното село.
Настоящият кмет също е бил един от тези млади хора, потърсил препитание в страни като Белгия и Германия. Но се върнал, за да докаже, че и в селото може да се работи и живее. Печели кметските избори от раз и точно това му дава сили и го амбицира да направи Вокил наистина място, където младите да имат приоритет. Женен и е баща на едно дете.


-Г-н Ехлиман, какво се случи за тази една година и половина от началото на мандата Ви като кмет на село Вокил?
- Измина една година, откакто жителите на Вокил дадоха своя вот на доверие за промяна в развитието на нашето село. Постигнатото до момента и очертаващите се перспективи за развитието на с.Вокил ми дават основание да им благодаря за подкрепата и разбирането, за да направим нашето село по-добро място за живеене и място, където ние, жителите и гостите, ще се чувстваме добре. С ясното съзнание и ангажираност вървим по поетата правилна посока и това дава своите добри резултати. Ще продължим с екипа да работим отговорно, за да се облекчи животът на хората в селото, за да се чувстваме добре заедно. Вярвам, че е трайно това, което се поражда от интересите на хората и има бъдеще това, което отговаря на интересите им. Погледът ни е обърнат напред, но без да отричаме извършеното в положителна насока от нашите предшественици.

- Какво заварихте при встъпването Ви в пълномощията на кмет и как се справяте с проблемите?
- Никога не бих казал нищо лошо за предишното управление на селото. Толкова са могли, толкова са направили. Времената се променят, желанията на хората също. Много от младите видяха какъв е животът извън селото и връщайки се тук се опитват да приложат познанията и мирогледа си от видяното в чужбина. За времето, от както съм на този пост, успяхме със съдействието на община Дулово да направим подмяна на старата и амортизирана водопроводна мрежа , която обхваща 3 500 м. и сградни отклонения към всички абонати. Това беше направено по ПУДООС. С времето и инфраструктурата ще бъде оправена. Има улици, подлежащи на асфалтиране. Трябва да сме по търпеливи и резултатите няма да закъснеят.  
- За какво най-често Ви търсят хората и кои са най-големите им болки и проблеми?
- Проблемите винаги ги има, но за да бъдат те разрешени човек трябва да бъде положително настроен и да има убеждението, че може да се справи.Вижте, за добро или лошо кметът днес е единствената административна фигура и единственият представител, до когото обикновените хора имат реален достъп. Те смятат, че кметът е човекът, който може да откликне и да реши всичките техни проблеми. Опитвам се докъдето ми стигат силите да помагам и ако има въпрос, който неможем да разрешим, ги насочвам към съответните служби. Винаги съм бил на мнение, че отговор на всеки въпрос има и трябва точно и ясно да се насочи към съответното лице или служба.  
- Кои са основните проблеми на селото и как виждате разрешаването им?
- Постъпвайки на работа, се сблъсках с огромен проблем- закриването на основното училище в селото. Опитите ни да го спасим не дадоха резултат и на 15 септември училищен звънец в селото не се чу. Огромна е болката както на мен, така и на хората. Всеки може да си направи сметка какво означава да се закрие духовният център на селото. Не ни достигна съвсем малък брой деца. Сега децата на Вокил посещават учебното заведение в с. Окорш. 20% от тях всеки ден пътуват до общинския град. Проблемът с безработицата до някъде е решен. В близките една- две седмици се очаква да се открие шивашки цех, в който да почнат работа около 60- 70 жени. Трябва да отвори врати и селската фурна, и там ще се открият работни места. Търсим всякакви варианти. Когато има желание, смятам, че ще постигнем желаните резултати.

- Как стои проблемът със сметосъбирането във Вокил? Какви мерки сте предприели за разрешаването му?
- Да. За да отговаряме на европейските стандарти, трябва да обърнем внимание и на това. Очаква се в близко време да бъдат поставени контейнери по улиците. Но ние открай време използваме селските сметища, събираме си боклука и го изхвърляме извън селото. Но това са нерегламентирани сметища и сигурно ще се намери решение и на този проблем. Аз съм оптимист човек.

-Каква е събираемостта на такса битови отпадъци и данъци в селото?
Хората в това отношение са много отговорни. Имаме над 80% събираемост на таксите и данъците. Това е радващо и отговорни.
- Коя е максимата във Вашето управление?
- По- близо до хората. Това е! Колкото си по близо до тях, по- добре разбираш от какво имат нужда те! Всички виждат, че най-накрая селото се раздвижва. Предпочитам да казвам на човек в очите това, което мисля. Винаги съм прекалено искрен, на моменти дори може би хората не могат да го оценят.“



Няма коментари:

Публикуване на коментар