Бр.128/13 юли 2009 г.

В Иширково 
Вали ли дъжд, край канала се строяват багер и трактор


Багер и трактор с ремарке са в бойна готовност за следващия дъжд. Това съобщи кметът на силистренското село Кинка Иванова. Докато в съботната вечер някои от нас спокойно релаксираха пред синия екран, тя заедно със своите съселяни търсеше начин да се справи с прииждаща вода, влачеща боклуци откъм сметището.
Преди две години тополите там бяха изсечени с решение на Общинския съвет и по този начин отпадъците вече нямаха преграда по пътя си към канала.
Ако не бяхме взели мерки да почистим водата в центъра на селото, тя щеше да прелее и да наводни улиците, сподели Иванова.
Преди три години селото бе едно от най-пострадалите от проливните дъждове. За предотвратяване щетите от наводненията село Професор Иширково получи 80 000 лв. от Постоянната комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. Още тогава беше ясно, че тези пари няма да са достатъчни, за да се докара до финален етап изграждането на дига и водоем в местността “Татарски гьол”, а и за ремонт на отводнителния канал, минаващ през селото. 
Припомняме, че в резултат на наводненията в края на 2005 и в началото на 2006-а година Професор Иширково пострада сериозно и неколкократно.
Проливните дъждове свличат огромни количества земна маса, която затлачва канала, пресичащ селото. 
Наводнени бяха детската градина, училището, здравната служба, църквата «Св. Пророк Илия», читалището, централна част на селото, разрушена бе оградата около канала в едно с два моста по трасето му, наводнени бяха 143 къщи, напълно разрушени – шест, удавени домашни животни и птици, унищожена бе реколта от 200 декара кайсии и залети 830 декара ниви, засети с едно-и многогодишни култури. Изцяло бе разрушена и отнесена асфалтовата и трошено-каменна настилка на 2 улици в селото. 
Каналът минава през центъра на селото, в най-ниската му част, успоредно на третокласния път № 218 – Силистра – Дулово – Шумен - Разград.  
С цел ликвидиране на опасностите бе разработен проект, който включва: рехабилитация в съществуващата част на отводнителен дъждовен канал -преоразмеряване и доизграждане на същия, оформяне на защитна стена за задържане на големи водни количества извън регулацията на селото. 
Предпазната стена ще е в състояние да спира формиращата се при проливни дъждове «Висока вълна», като е съобразена с формата на релефа - дълбоко врязано ерозионно дере. В изкуствено създадения водоем ще се акумулират около 40 хил. куб.м водни маси, необходими за водното стопанство, и ще се спре заблатяването на терена. Теренът, върху който ще се обособи хидросъоръжението, е общинска собственост. За всичко това са нужни близо 2 милиона лева. 
Ако тогава не бяхме разширили канала, днес улиците на селото ни щяха да са една малка Венеция, разказват иширковци.
За щастие този път водата не е толкова много и все още няма оплаквания за наводнени мазета, но нужно ли е всеки път, щом небето се намръщи, ние да строяваме край канала багери и трактори, за да сме готови за действие, пита Кинка Иванова. Три години чакаме проектът ни да се задвижи по етажите – беше минал преди време одобрение в МРРБ на първо ниво, но от тогава до сега изтече доста вода, а информация няма. Проектът ни бе включен и сред приоритетите при разходване на субсидията от държавата, получена заради това, че община Силистра прие софийските отпадъци.
«Беше» обаче е най-точната дума – към днешна дата няма движение. А и пари няма, коментира иширковският кмет.


С европейски пари общината осигурява обгрижване за над 40 инвалиди 

 Седем социални асистенти и 15 домашни помощници ще започнат работа за 1 година от началото на месец септември, съобщиха от общинската дирекция по здравеопазване и социална политика. 
 Общината подписа договор с Агенцията за социално подпомагане към МТСП за финансиране на проект по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Темата на проекта е „Обгрижване в семейна среда на хора с различни видове увреждания и на самотно живеещи”. Общата му стойност е 141 733 лв., от които европейският дял е 98 921 лв. Разликата ще се допълни с 26 000 лв. от общинския бюджет и с 16 000 лв. от такси за услугата, обясни ръководителят на проекта д-р по икономика Димитър Атанасов от общинската администрация. 
 Седем социални асистенти и 15 домашни помощници ще преминат през специализирано обучение и ще започнат работа през месец септември. Очаква се да помагат в ежедневието на минимум 44 инвалиди. 
 По други две социални програми – „Асистенти на хора с увреждания” и „Социални условия в семейна среда” – на територията на Силистренска община сега работят 30 социални асистенти и 20 домашни помощници. 


Закриват 4 паралелки след VII клас
Осем ученици са извън първото класиране


Първото класиране на ученици след седми клас беше обявено в петък, като резултатите вече са залепени в училищните гнезда и в сайта на Министерството на образованието. Седмокласниците ще могат да видят в кое училище са приети на интернет-адрес http://7klas.mon.bg./ с ЕГН и входящ номер/. Това съобщи шефът на Инспектората по образование в Силистра Велико Георгиев.
420 ученици се съревноваваха за прием след седми клас в училищата в областта. За учебната 2009/2010 г. в Силистра са заявени 18 паралелки за прием след VII клас, като след първото класиране тринадесет паралелки са със 100% изпълнение на план-приема, една паралелка е в етап на попълнение.
Със заповед на началника на инспектората са нулирани 4 паралелки, тъй като няма достатъчно желаещи да се обучават в тях. Това са паралелките “Моделирани и конструиране” в Професионална гимназия по лека промишленост „Пенчо Славейков” – гр. Силистра, смесената паралелка с изучаване на френски и немски език при ЕГ “Пейо Яворов”, хуманитарната паралелка при СОУ “Н.Й. Вапцаров” и една от двете паралелки по математика при ПМГ”Климент Охридски”, казаха още от регионалния инспекторат.
Осем от кандидат-гимназистите не са приети на първото класиране и автоматично участват в следващото.
Свободните места са 21, от които 14 в Професионална гимназия по строителство "Пенъо Пенев” и 7 в Професионална гимназия по механотехника “Владимир Комаров”, каза Велико Георгиев.
"Има свободни места за всички деца, така че да се класират на следващ етап. От 13-15 юли ще става записването по училища, където седмокласниците са класирани. Второто класиране е на 17 юли", коментира той.

Силистра събира за трети път млади таланти в популярната музика

 „Звезди над Дунав” отново ще изгреят в Силистра. За трета поредна година градът е домакин на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен. Тази година изданието е от 15 до 18 юли. 
 Близо 100 участници на възраст от 6 до 25 години от България, Германия, Косово и Румъния се очаква да огласят сцената на драматично – кукления театър „Сава Доброплодни”. Задължителният репертоар в конкурсната програма е: песен на роден език, песен по избор и акапелно изпълнение. Жури, председателствано от музиколога Тома Спространов, ще оценява по предварително обявени критерии. Награди ще бъдат връчени в два раздела – за индивидуални изпълнители и за вокални формации. В журито са и композиторът Румен Бояджиев, попизпълнителката Мария Илиева, музикантът Димитър Ковачев – Фънки, музикалният продуцент Шеки Окса от Косово и джазпевицата Елада Суманши от Германия.  
 Официалното откриване на „Звезди над Дунав” е предвидено за 15 юли от 19.00 часа в залата на театъра, а гала-концертът на победителите е на 18 юли. 
 

Как да накараме миналото да ни заговори?

 „Да накараме миналото да ни заговори” е книгата на съставителя й Иван Занов, излязла от печат тези дни от Издателство РИТТ-Силистра. Тя съдържа „традиционни краеведски подходи за изследване”. Книгата е помагало, създадено с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Дело е на Центъра за младежки и образователни дейности като резултат от проекта „Да локализираме себе си в глобалното общество на знанието”.
 105 са споменатите от съставителя „литуратурни източници за краеведски проучвания”, които може да бъдат ползвани от краеведите у нас. Представени са добри практики от видни наши учени начело с академици, професори и доценти.
„Изучаването на родния край изисква много воля и труд от местния историк”, твърди авторът. Според него „краеведството е старо, колкото света”. Представена е и любопитна статистика, като например, че в края на 80-те години на миналия век у нас е имало 5 311 населени места, с 440 по-малко в сравнение с началото на 30-те години. А всъщност краезнанието изучава „края” като съвкупност от обществено-политически, икономичесски, културни и природни явления. Преди повече от 100 години краезнанието се е наричало „отечествоведение”, а 20 години по-късно – „народонаука”. Любопитно е обаче, че думата „краезнание” по принцип липсва в българските речници. Дори напоследък била заменена от словосъчетанието „околна среда”.
В 60-те години на XX краезнанието век у нас разцъфва, след създаването на така нар. „Краеведски комисии”. Според тутраканеца Рачо Змеев „Паисий Хилендарски е основоложник на българското краезнание”. Учени твърдят, че първото дело в това отношение е на родоначалника му Юрий Венелин (в края на 20-те години на XIX век).
Първите „окръжни”, стимулираши краезнанието, са от 1880 г. След по-малко от 10 години вече е факт „Сборникът с народни умотворения” на Иван Шишманов. В Силистра музейното дело „стартира” през 1898 г. в Държавното педагогическо училище.
В България краеведската библиография започва през 20-те години на миналия век. След Девети намира своето място в началото на 50-те години. През 1991 година е създаден Съюзът на краеведите в България. Негов пръв председател е проф. Христо Маринов. 
Краезнанието става „академична дисциплина” през 1969 година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. От 2006 г. в университета има магистърска програма „Краезнание и културна политика”.
„Стъпки и етапи в краезнанието”, „Основни направления”, „Форми на краеведска работа”, „Насоки за изучаване на миналото на родния край”, всичко това са част от разделите в книгата на съставителя й Иван Занов, учител и краевед от Силистра, в момента преподавател в ОСУ „Дръстър”.


Театърът е с нов директор, обновени структури и различен репертоар


На служебно събиране в салона на Куклен театър-Силистра пред целия тетрален и административен състав на ДКТ „Сава Доброплодни” бе представен Борислав Ненков, новият директор на местния „храм на Мелпомена”. Както е известно, силистренският театър ни е държавен като статут, но със съфинансиране от община Силистра (около 100 000 лева всяка година). 
Нели Стоилова, заместник-кмет по хуманитарните дейности, прочете заповедта на министър Стефан Данаилов. „Надявам се, че ще се спазват и развиват и занапред традициите на театъра в Силистра, и тъй като министерството е далеч, а общината (б.а.- сградата) е насреща, нека да знаем проблемите на театъра и да ги решаваме заедно”, заяви Стоилова пред театралите. За нея най-правилно оттук нататък било директорът на театъра да предлага решенията си, включително и при евентуални съкращения, „очи в очи” с всички свои подчинени, за да няма недоразумения.
Какви промени се очакват в театъра след кадровата смяна?
„Не може в XXI век с висше театрално образование в един професионален театър да са само 6 от 28 щатни актьори, а останалите да са аматьори и пенсионери”, заяви 59-годишният актьор при представянето си вече като шеф на театъра. По всяка вероятност пенсионерите ще бъдат изведени от щатното разписание, за да бъдат назначени по-млади хора. Не пречело някои от тях да работят с други форми на заплащане. 
Ненков е назначен от културното министерство с 3-годишен мандат. В конкурса, проведен на 18 юни т.г., е участвал и дългогодишният (повече от 10 години) директор Стефан Стайчев, за когото се говори, че излиза в пенсия. Отдавна отлежава и предложението до Общински съвет-Силистра да му бъде присъдено заслужено званието „почетен граждани на Силистра”. В края на миналата седмица актьорите от театъра му организираха мило тържество.
Новата управа идва и с намерението да промени рязко репертоарната политика на най-отдалечения от столицата професионален театър, който обаче е истински „театър на колела”, тъй като изнася представления в цяла Северна България – от Силистра до Видин. В продължение на 10 години е представена изцяло нова драматургия от български и световни автори. Сега има завръщане изцяло към класиката с акцент на комедиите, защото районът е с население от смесен етнически тип и имал нужда от това. От сегашните 9 заглавия щели да останат не повече от 3-4, защото за тях нямало достатъчно публика. Ще се търсят сценаристи и режисьори от други театри. Сред тях са автори като Камен Донев, Стефан Поляков, Боян Папазов, Яна Добрева, Теодора Димова и др. Предстои възстановяване и на Младежката театрална студия, каквато в Силистра няма от близо 20 години. От една година съществувала, но под формата на „Малък театър зад чина” благодарение на младата актриса Мира Бонжева. 
Ненков увери всички, че студията минават под крилото на театъра. Без промяна остава работата в отдел „Кукли” под ръководството на доц. Теодора Гълъбова от НАТФИЗ. Малка, но съществена е промяната обаче относно профилирането на актьорите, тъй като досега всеки от тях играеше едновременно в кукления и в драматичния отдели. Занапред се предвижда във всеки от тях да има „ядро”, за да върви по-лесно работата.
Възстановяване на предишни организационни моменти ще има и в административно отношение, както и щат заместник-директор и драматург. Ще бъдат изградени творчески звена и административни структури („Дирекционен” и „Художествен” съвети). 
Борислав Ненков заяви, че по всяка вероятност вече няма да е актьор и не смята, че трябва да пътува с театъра, оголвайки администрацията на театъра по време на гастроли и турнета. Предстои приемането на Правилник за вътрешния ред и за работната заплата.
Какви заглавия очакваме да видим, представени на сцената на силистренския театър?
Новият театрален сезон, подготовката за когото започва още в началото на септември, ще стартира с „Двубой” (Иван Вазов). Следват в годините на мандата: пиесата „Щръклица” (играна успешно до преди 10 години) и „Новото пристанище” (Ст.Л.Костов); „В открито море” (Мрожек); „Опечалена фамилия” (Бр.Нушич), поставена, „Женитба” (Н.Гогол), поставена от сръбски режисьор от Ниш; „Боряна” (Й.Йовков) и „Януари” (Й. Радичков); „Срещнали се два дявола” (Ел.Пелин) и др.

Джайма докосна сърцата на силистренци със своя “Глас на мира”


Един час наслада за душата подари на силистренци Емануела Калчева, уникален изпълнител, събрала в едно таланта на актриса, певица и цигуларка. В края на миналата седмица тя изнесе концерт в зала 13 на Художествената галерия, реализиран със съдействието на община Силистра. 
Емаунела Калчева е наша съгражданка, която от 12 години живее във френската столица Париж. Гостуването и концертът, който тя изнесе в родния град, са част от тригодишния й проект „Глас за мира”, който е стартирал през месец февруари тази година в Бомбай (Индия) и ще продължи до 2011 година. „Целта му е да достигнe до поне две – три страни във всеки континент, за да се сътвори музика върху текстове на местни творци, при това осъществени с помощта на музиканти от съответната страна”, разясни Калчева. 
С артистичния си псевдоним Djaima (в Индия означава „Бъди благословена, Майко!”) Емануела Калчева поднася на публиката по света невероятното си изпълнение на цигулка, съчетано с прекрасен глас и завладяващо сценично присъствие. Нейната изява в родния град заслужено обра аплодисментите и на силистренските меломани. Акомпанимент по време на концерта й правеха акордеонистът Тодор Скорчелиев и Калоян Николов (тъпан). В заключителната част като певци се включиха и деца от СОУ „Н. Й. Вапцаров”. 
За силистренци музикантката изпълни автентична родопска песен с оригиналния текст от четиринадесети век, който тя е намерила случайно във Франция. Сред българските композиции, с които очарова публиката, бяха още “Ветрен” и “Песен за Лора”. Гвоздеят беше “Песента на мира”, която Джайма изпълни с много чувство на българо-индийски. 
 В Силистра заедно с Емануела пристигна и нейното семейство –съпругът й Сирил Брюно и двете им деца Юри и Лора. Нейният френски съпруг, който е фотограф, участва също в проекта, като заснема всяко участие на своята талантлива половинка и после публикува материала на интернет-страницата й - www.djaima.com. 
„Нека музиката да е винаги с вас”, пожела на Джайма зам.-кметът по хуманитарни дейности Нели Стоилова. Тя сподели, че е приятно изненадана, че вижда много нови хора, които досега не са присъствали на подобни изяви в нашия град. 
Турция-Гърция-Албания и вероятно Румъния е дестинацията за лятото, която ще уважи с концерта си сем. Брюно. Наесен то има желание да бъде в Испания, Франция и Португалия. Във Франция вече са изнесени над 20 концерта, предимно в затвори и Домове за сираци, с презумпция, че това са общности, които нямат достъп до изкуството и конкретно до музиката. В Индия аудиторията им е била от представители на домакинства, на които също им липсва досег с художествената естетика, различна от тази на битовата и етническа среда, в която живеят. 
С музиката можем да бъдем заедно независимо от нашата религия, с нея падат всички предразсъдъци и бариери, които сме си изградили. Това беше посланието на Емануела Калчева към силистренци и всички хора, докоснали се до проекта й “Гласът на мира”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар