Сюнет за 150 момчета организира ДПС -Силистра

Родителите на 150 момченца, пременени в нови дрешки, а някои и в специални костюми, чакаха вчера за масов сюнет (обрязване) пред силистренската джамия.
Тържествената церемония бе организирана от Областното ръководство на ДПС в Силистра. Религиозно-медицинският ритуал стартира с молитва.
Традиционният мюсюлмански обичай /обрязване на краекожието/ бе извършен от известния сюнетчия с медицинско образование Лютфи Мехмед от Айтос.
Децата, на възраст от 2 до 13 години, бяха облечени в нови дрехи, както повелява традицията.
Дворът на джамията в Силистра бе препълнен от близки и приятели на момчетата.
Операцията бе извършена с електрически скалпел по безкръвен метод.
Преди това лекарят разясни на родителите какво точно представлява интервенцията. 
Хлапетата обаче огласяха двора с плач, а родителите обясняваха, че вярата иска жертви.
Сюнетът е ритуално обрязване, възприема се като заповед на пророка Мохамед и символизира чистотата на тялото и вярата, коментира д-р Мехмед.
"Някога, особено в годините на "Възродителния процес", сюнетът беше забранен. Преследваха ни, колко хора отидоха по затворите - и сюнетчии, и родители, които тайно са обрязали момчетата си", разказваха по-възрастните.
За всички деца имаше и подаръци – футболни топки.


Започват технически проучвания по проект „Острόв - Силистра: общи води, общи проблеми”

Започват основни проучвания, необходими за укрепване на дунавския бряг в 15-километровата ивица от Силистра до румънския град Острόв, съобщиха от общинската дирекция по икономика и международни програми.
Проучванията ще бъдат извършени в рамките на проекта „Острόв - Силистра: общи води, общи проблеми”, финансиран от Европейския съюз по Програма ФАР/ТГС Румъния – България, 2006. Община Силистра и АТГСР “Дунавска Добруджа” са партньори на Местния съвет в Острόв, окръг Констанца, и Басейнова дирекция “Морска администрация „Добруджа” в румънския град Констанца.
По проекта от месец юни до ноември румънска фирма ще изследва: управлението на водните ресурси в двете държави; метеорологичните и хидрологичните промени в определения район; ще бъдат извършени геоложки и геотехнически проучвания; топографски изследвания; оценка на въздействието върху околната среда; предпроектно проучване. Целта е да бъде намерено най-доброто техническо, социално и икономическо решение за защита брега на река Дунав от наводнения и ерозия.
Общият бюджет на проекта е 159.479 евро, 140.341,52 евро е финансирането от ЕС.


Кметът въведе някои ограничения заради изборите

Изпълняващият длъжността кмет Веселин Андреев издаде заповеди, свързани с осигуряване благоприятни условия за провеждане на изборите за народни представители на 5 юли.
Едното от разпорежданията е за временна организация на движението на автомобили в централната зона на Силистра от 4 до 6 юли. Ще бъдат затворени отсечки от улиците „Москва”, „Гено Чолаков”, “Патриарх Дамян”, “Кап. Мамарчев”, „Дочо Михайлов”, „Цар Шишман”, „Петър Берон”, „Скобелев”, „Добруджа”, „Петър Вичев”. По маршрута ще бъдат пропускани единствено автомобили, ангажирани с изборите.
Второто разпореждане е за забрана на търговията с алкохол и бира от вечерта на 4 юли до обедните часове на 6 юли. За същия период са забранени и сборовете по селата.
В същото време на тел. 816 – 225 и 816 – 222 ще бъдат приемани заявки за транспорт от хора с тежки физически увреждания, които желаят да гласуват. В РИК са подадени адреси на 3 градски секции и по една в селата Айдемир и Калипетрово за ползване от инвалиди. Това са: секция 103 – бивш Профсъюзен дом; секция 116 – в читалище „Кирил и Методий”, секция 155 – клуб на инвалида, по ул. „Симеон Велики” № 10; секция 163 – кв. „Деленки Север”, ЦДГ 2, физкултурен салон; и секция 182 – с. Калипетрово, стадион „Раковски”.
На територията на Силистренска община няма да има подвижна урна.

Общинското спортно училище „Дръстър” се готви за годишен анализ

Общинското спортно училище „Дръстър” в Силистра се подготвя за годишния си анализ на образователните и спортните постижения от приключилата учебна година, съобщи директорът Кольо Колев. Преподаватели и треньори ще се съберат за годишен съвет на 2 юли.
Но дотогава възпитаниците на училището продължават да разнасят славата на училището и да покоряват спортни върхове. Тези дни с бронзов медал се окичи осмокласникът Иван Неделчев, който участва в Държавно първенство за момичета и момчета под 16 години на 27 и 28 юни на Националния стадион „Васил Левски” в столицата. При много лоши атмосферни условия и оспорвана конкуренция в дисциплината „хвърляне на копие” Иван е отчел личен резултат от 42, 35 м, който автоматично го е подредил трети в класирането. Постижението на 14-годишния силистренец е с 10 метра по-добро от миналогодишното му представяне на същото състезание, похвали го треньорът му Лидия Костадинова.
Други два възпитаника на Костадинова ще се изявят на 3 и 4 юли в София. Денис Фарадинов ще се състезава на 1500 и 800 м гладко бягане, а Айфер Халид – в дисциплините „хвърляне на копие” и „тласкане на гюлле”. Очакванията са за подобряване личните постижения на състезателите.


Завърши тридневната регата 

Силистра бе домакин на завършилата в понеделник тридневна регата по морски многобой.
В него бяха включени състезания по гребане, мятане на брусател /хвъргало с швартово въже/, правене на морски възли, стрелба с въздушна пушка.
В регатата участваха 10 български и два румънски отбора. 
В крайното комплексно класиране първото място завоюва отборът на силистренската фирма „Благстрой“.
На второ и трето място са първият и вторият отбор на фирма „Поларис - 8 “ от Силистра. Награди получиха и победителите в отделните дисциплини. Допълнително бяха дадени награди за най-проспериращ отбор на спортния клуб „Багаин” от Силистра, за фейърплей на Николай Токушев и за кормчия-спортсмен на Емил Кръстев. Награда за най-очарователен кормчия получи Виктория Димитрова от отбора на клуб „Атом“ от Козлодуй. 
Регатата е единствената по рода си на река Дунав. Проявата, посветена на Деня река Дунав, бе организирана от Българската федерация по морски многобой и приложен туризъм.  
Тя беше създадена през миналата година. В нея членуват 11 клуба от страната. Подадени са заявления за членство от още три клуба. Целта на федерацията е да се възобнови интересът на младите хора към моряшката професия, каза нейният председател Красимир Рашков. Засега се осъществяват предимно организационни дейности. Федерацията подготвя и проект за кандидатстване пред ДАМС.

Eксперт на РИОСВ - Русе участва в приемателната комисия на съоръженията „Влажна зона Калимок-Бръшлен”

Експерт на РИОСВ - Русе взе участие в приемателната комисия, провела се в края на миналата седмица за приемане строежа на хидротехническите съоръжения „Влажна зона Калимок-Бръшлен”. Това е финалният етап от проекта за възстановяване влажните зони и намаляване замърсяването, финансиран от Глобалния екологичен фонд и Министерството на околната среда и водите.
Екпертът е костатирал, че са спазени процедурите за Екологична оценка на обекта и е дал съгласие за въвеждането в експлоатация на съоръжението.
Основната цел на изграждането на шюзове и водни съоръжения е свързана с възстановяване влажната зона чрез вливане на вода от река Дунав в заливаемата територия – бившите рибарници Калимок, намиращи се в земищата на селата Цар Калоян, Нова Черна, Старо село и град Тутракан. Площта на заливаемата зона е около 18 000 дка.
Чрез съоръженията ще се въстанови притокът на свежа дунавска вода в блатата – процес, който е бил нарушен чрез изграждането на защитни диги през 1946-1948 година.
Защитена местност „Калимок-Бръшлен” е най-голямата влажна зона на територията на РИОСВ-Русе. Включена е в Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 по Директивата за птиците и Директивата за хабитатите, както и в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар