Бр.132/17 юли 2009 г.

Филиз Хюсменова преизбрана за заместник-председател на Комисията по регионална политика в Европейския парламент

Българският евродепутат Филиз Хюсменова от АЛДЕ, ДПС е преизбрана за трети заместник-председател в Комисията по регионално развитие, съобщават от Страсбург. В йерархията на комисиите в Европейския парламент Хюсменова зае най-висок пост, тъй като само двама българи засега са в ръководствата на основните комисии: освен Хюсменова, Ивайло Калфин, ПЕС, БСП е предложен за четвърти заместник-председател на Комисията по бюджета.
В подкомисията по правата на човека към Комисията по външната политика Метин Казак също стана заместник-председател.
Преизбирането на Хюсменова се оценява от европейските й колеги като високо признание за свършената от нея работа през предишния мандат. Там през последните две години заседаваха и други българи, но единствено Хюсменова запази високия си ранг. Приемствеността в дейността на политиците според наблюдателите е силен знак за последователни и праволинейни усилия, както и за спазен ангажимент към избирателите.

Инж. Иво АНДОНОВ:
”Предупреждаваха ме от полицията за личността Караколев!
Днес съжалявам, че не повярвах и не ги послушах!”



Така силистренският кмет Иво Андонов коментира началника на отдел СООР – „Сигурност и охрана на обществения ред” Петър Караколев и опитите му за обществени изяви.
Припомняме само, че в последните десетина дни в публичното пространство се завъртяха реплики от комисар Краснодар Нончев, директор на Областна дирекция на МВР-Силистра, по повод недобрата работа на служителите от общинското звено, множеството паркирали автомобили в централната градска част, и от Петър Караколев, шеф на отдел СООР, който се опита да обясни в пространството, че те, видите ли, момчетата му работели, ама наредбите не били работещи, защото не им позволявали силови функции.

- Г-н Андонов, от своя страна Вие как ще коментирате подобно поведение от страна на Ваш служител и всъщност на какво се дължи недобрата функционалност на СООР?
- Първо, искам да уточня, че Петър Караколев е редови общински служител и няма право да си позволява такъв тип изяви при положение, че има кмет и политическо ръководство от зам.-кметове и директори на дирекции, които могат да говорят за общата политика на администрацията. Има и специалист „Връзки с обществеността”, който ако му е възложено – информира обществеността. Да – звеното не работи добре и личната ми убеденост е, че причината за това се казва Петър Караколев. Става въпрос за отношението му към хората с различен аршин – дели ги на свои и на чужди. Създава интриги. Това е поведение, което води до напрежение в колектива. Поведение, което е недопустимо за един ръководител. За съжаление той с такава слава дойде от полицията на работа тук. Онова, за което ме предупреждаваха, се оказа вярно. Надявах се, че като му дадем възможност да работи в друга среда,в други условия, като проявим човечност в отношенията, ще променим стила и методите му на работа. Убеден съм, че трябва да освободи поста. Той обаче не намери сила в себе си да прояви мъжко достойнство и сам да подаде молба за напускане. Беше внесена докладна записка в Общинския съвет, но не я гледахме. Изненадан бях, че точно хората, които искаха неговата оставка, се произнесоха едва ли не в негова защита. Добре известно ми е, че е правил политически совалки. Страх ме е, че може да стигнем до там да закрием цялото звено. Секретарят на общината също не желае да работи с Караколев. Предстои отново да проведем сериозен разговор, и да видим до къде ще стигнем.
- Нека припомним каква бе идеята за създаването на СООР?
- Звеното не бе създадено по прищявка, а за да обслужва определени задачи. Да се грижи за реда и сигурността в града и в прилежащите села Айдемир и Калипетрово, за спазване на Наредбите по търговската дейност, недопускането на малолетни и непълнолетни деца в питейни заведения. На отдела съм гледал винаги с идеята за превантивност – като едно предмостие на администрацията към гражданите. Не съм си мислил за силови методи и посредством тях да пълним общинската хазна. Все пак това не е Общинска полиция, както се говори. Няма правомощията на полицията и работи по нормативна уредба, приета от Общинския съвет. 
- Това означава, че се съгласявате с репликите, че е нужно да има смесени патрули...
- Да, ако с патрулиращите няма овластени полицаи за извършване на едни или други дейности, е вярно, че служителите на СООР нямат някои правомощия. Но ако за началник на звеното имаме професионалист – то той ще работи добре и с Районното управление на МВР, и с „Пътна полиция”, и с останалите институции. 
- Така да се каже, ябълката на раздора е големият брой автомобили, които паркират безразборно по улиците. В тази връзка какво ще предприемете?
- Не съм съгласен с комисар Нончев, че трябва да се купи паяк. Ако тръгнем с него да разчистваме, с години няма да можем да се оправим. Трябва да има синя зона в централната градска част, да има строго отношение към шофьорите, които стигат до състояние на наглост да паркират до знаците, забраняващи това, защото няма кой да ги контролира. Нека не забравяме, че лошото възпитание на българите води до тази анархия в града – ако имахме самоуважение и самодисциплина – нямаше да е това безумие. Центърът е пълен с коли, които създават предпоставки за ПТП и за шофиращите, и за пешеходците.
- Нека се върнем отново на личността Караколев – единствен механизъм за смяната на началника на СООР ли е решението на Общинския съвет? 
- Той е държавен служител и това усложнява нещата. Да, ако бъдат установени нарушения, той може да бъде уволнен дисциплинарно. Но представете си и другата ситуация – чисто формално може да няма документални нарушения на пръв поглед. Но има много по-важни нередности – а именно липсата на морал, принципност, честност, уважение към подчинените и гражданите, към институцията, която представлява. Той се държи като самодържец, сякаш той е партньор на общината и е равнопоставен на кмета. Няма значение дали това съм аз или не – говорим за институцията. А отчетите, които представя, са смешни. Имам проведени разговори с много от служителите в СООР и никой от тях не каза добра дума за отношението на началника към себе си и към останалите. Както и да звучи, ръководството на общината вижда много добре какво става и как се работи.

Местната власт в Силистра на последно място по съмнения за корупция

Най-корумпирана е местната власт в Пазарджик, а най-малко съмнения за корупция има в Силистра… Това сочи анализ на Института за пазарна икономика за корупцията в местните органи на властта. Най-добри условия за бизнес има в Търговище, Враца и Габрово. На последно място в класацията се нарежда Стара Загора.
Икономистите са анализирали местните данъци в различните градове, времето, за което се издават определени разрешителни, като за строеж например, както и нивото на корупцията според местния бизнес. Според Методи Методиев от Института за пазарна икономика колкото по-голям е даден град, толкова повече са и съмненията за корупция.
В малките градчета на даването на пари под масата се гледа по-скоро като на шуробаджанащина. В малкия град е нормално определен бизнесмен просто да вдигне телефона, да се обади на кмета и да получи разрешително за строеж например. Оказва се, че най-дълго се бавят разрешителните в Благоевград. Там можеш да чакаш и три години, за да получиш такъв документ.
Като цяло Силистра е на шесто място в класирането и според кмета инж. Иво Андонов това е признание както за добрата работа на администрацията, така и за усилията, които полагат останалите държавни институции.
Започва „Великото преселение на боклуците”


Това е една от темите, обсъждана на заседание на УС на Националното сдружение на общините в Р България, съобщи кметът Иво Андонов. Според него решението да се приеме част от софийските бали с боклук е било далновидно и е донесло на Силистренска община 16,2 млн. лева, както и нова техника за още 2,2 млн. лева. Днес българските общини, които ще приемат чужди отпадъци, няма да получат нищо, освен таксата, която се плаща за депониране. На новия кабинет ще бъде представен обобщен списък с проблемите на общините, сред които и този за сметищата в страната, заяви инж. Андонов.
Не звучи сериозно изявление от типа, че общините трябвало да си направят разчетите и да имат средства за закриване на сметищата. Това е невъзможно да стане, без да се повиши таксата за сметосъбиране и сметоизвозване. Резултатът е обратен –намалява събираемостта, коментира градоначалникът ни. Юридически лица се отказват от плащане на такса смет и сключват самостоятелни договори с фирмите. Това по принцип не е лошо и така и трябва да бъде – да се плаща за конкретно свършена работа, но когато сме правили разчетите за приходите, този момент не е бил факт и сме очаквали едни пари, а сега цифрите са други. По този начин е утежнено положението на голяма част от общините, уточни кметът Андонов. 
Регионалното депо за битови отпадъци е сравнително близо до общините в областта, но има региони в страната, където отпадъците ще преминават големи разстояния.
От известно време община Алфатар започна периодично да депонират отпадъците си.
Нужни са обаче средства както за контейнери, така и за сметосъбиращи и сметоизвозващи машини, както за Силистра, за да се обслужват всичките населени места, така и за останалите общини.
Според инж. Иво Андонов това са проблеми, които не могат да се решат толкова бързо. 
За закупуването на 310 контейнера общината е кандидатствала още преди година за кредит от 410 000 лв. пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Но въпросът все още не е решен. Засега са закупени само 75 нови контейнера. Те ще заменят 4-кубиковите на места, за да бъде подобрена организацията по събирането и извозването на битовите отпадъци от най-големите села в общината.
Подготвят се и работни проекти за закриване на 27 сметищни площадки в 18 села на Силистренска община, съобщиха от общинската дирекция „Устройство на територията”. Проектите трябва да бъдат утвърдени от Регионалната инспекция по околна среда и води в Русе и след това да бъде избрана фирма- изпълнител. 

Малко под 1 млн. тона боклук тръгват на път от днес. Това е 1/3 от общо генерираните отпадъци у нас за година. Причината е, че 55 общини ще трябва да започнат да извозват боклука си. Вчера бе последният ден, в който могат да се използват старите сметища. Според споразумението ни с ЕК след 16 юли 2009 г. битовите отпадъци у нас трябва да бъдат депонирани в регионални депа, отговарящи на всички европейски екоизисквания. За България беше решено да бъдат изградени 53 такива. Към момента обаче са готови едва 30. Поради тази причина Министерството на околната среда и водите реши да остави 60 от старите сметища, които са най-близко до екоизискванията, да работят. Междувременно ще се изградят останалите 23 регионални депа. Направен е и списък кой къде трябва да депонира боклука си. От пресцентъра на екоминистерството съобщават, че общините, които не могат веднага да преминат към извозването му, ще могат да организират това и след 16 юли. Според екоексперти това, че вчера не сме изпълнили изискванията на ЕК, не означава, че още утре ще бъдем глобени.


До седмица се очаква да приключи жътвата на пшеницата

Над седемдесет и пет процента от засетите 534 382 дка в Силистренска област площи с пшеница вече са реколтирани, сочи справката от Областна дирекция "Земеделие и храни" към днешна дата.. 
Средният добив се изчислява на 301 кг /дка., с 200 кг по- малко от миналата година, когато бе прибрана реколта от 243 546 тона от 480 577 декара и средният добив бе 507 кг/дка.
Най- добри добиви за сега се наблюдавах а в общините Дулово, Главиница и Алфатар, а най- нисък добив отчитат стопаните в община Кайнарджа, където средният добив е 227кг/дка.
В община Кайнарджа все още е прибрана 27% от засетите 58 680 дка. пшеница, като до ден два се очаква да приключи жътвата в общините Главиница и Тутракан.


Иззеха незаконно притежавани боеприпаси

Откриха незаконно притежавани патрони в дома на 21-годишен силистренец, съобщават от Областната дирекция на МВР.
При проверка в жилището на младежа, представен с инициали Д.Г., полицаите са намерили и иззели 66 патрона от 7,62 мм и други два - от 6,5 мм. Младежът не е имал разрешително за притежаване на боеприпасите. Започнато е дознание по случая. 
За полугодието в Силистренско са съставени 24 акта за нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Конфискувани са самоделна пушка, нарезна карабина и 18 патрона. Заради престъпления от общ характер и поради отпаднала необходимост са отнети разрешенията и оръжието на 19 души. 16.07.09 г.  

Глобиха младежи за дребно хулиганство

С глоба са наказани двама мъже заради извършено нарушение на обществения ред. На 11 юли около 04.30 ч. по ул. Петър Бояджиев” Б.Х. (21 г.) и Д.Т. (22 г.), без да имат конкретна причина, се нахвърлили с обиди и заплахи към полицейски служители, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред. След съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство съдът наложил глоба в размер на 500 лв. за единия и 200 лв. за другия нарушител.

Бюст-паметникът на Васил Левски в Силистра е представен за първи път в новия каталог на националния музей в Карлово


Бюст-паметникът на Васил Левски в Силистра е представен на страниците на новия каталог, който издаде Националният музей “Васил Левски” в Карлово. Луксозната книжка излиза обновена през няколко години. 
За първи път в нея е включен и бюст-паметника на Апостола на свободата в Силистра, който бе открит в централната част на града ни преди две години. Информацията съобщи Цветана Цанова в качеството й на председател на Общинския комитет “Васил Левски” и член на Управителния съвет на Общобългарския комитет “Васил Левски”.
В каталога са събрани в едно всички свидетелства за живота и делото на безсмъртния син на България. Публикувани са историческите места, свързани с живота и делото на Левски, неговото родословие и документалното наследство, което е оставил за поколенията. Книгата е богато илюстрирана с класическите художествени творби, посветени на Апостола. Със снимков материал са показани и всички негови паметници в страната. 
 Паметникът на Васил Левски в Силистра беше открит на 18 юли 2007 година при отбелязването на 130-годишнината от рождението му. Негов автор е скулптурът Красимир Ангелов. Изграждането на първия паметник на Апостола на свободата в Силистра подпомогнаха с дарения много наши съграждани. Съдействие за каузата оказаха Националният дарителски фонд “13 века България”, Община Силистра и Общобългарския комитет “Васил Левски”, както и общинският комитет, носещ името на безсмъртния син на България. 
 “Всеки българин носи образа на Васил Левски в сърцето си. Нека в утрешния ден, когато се отбелязват 172 години от рождението на Апостола, всеки да постави стръкче цвете на паметника му в града ни”, призоваваха от Общинския комитет “Васил Левски” в Силистра. 
 Паметници и паметни знаци на Апостола в областта, освен в Силистра, има също и в Тутракан, Дулово и селата Васил Левски и Ветрен. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар