Избори`2009

Камен КОСТАДИНОВ:
„ДПС никога не казва „НЕ” и се съобразява с волята и решението на избирателите!”


Камен Костов Костадинов е роден на 26 септември 1970 г. - Шумен
Професия: юрист, историк 
Специалност: история и география, право 
Езици: гръцки; руски; английски
Семейно положение: женен 
Участие в предишно НС: 38-мо Народно събрание; 
Парламентарна дейност: 
40-то Народно събрание - член (11.07.2005 - до момента) 
Парламентарна група на Движение за права и свободи - член (11.07.2005 - до момента) 
Временна комисия по земеделието и горите - член (04.08.2005 - 24.08.2005) 
Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред - член (24.08.2005 - до момента) 
Комисия по транспорт и съобщения -зам.-председател (24.08.2005 - до момента) 
Делегация в Съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз - член (28.09.2005 - до момента)
Член на ЦС на ДПС.


- Г-н Костадинов, каква е равносметката Ви на направеното от Вас като народен представител през изминалия мандат - както по отношение на законотворство и национални проекти и програми, така и конкретно за Силистренска област и за Вашите избиратели?
- Отчитам един успешен четиригодишен мандат както в професионален план така и за политическата сила, към която принадлежа – Движението за права и свободи. В изминалия мандат участвах основно в работата на Комисията по транспорт и съобщения, Комисията по вътрешна сигуронст и обществен ред и в разработването на законопроекта, който в последствие стана Закон за МВР. Работих с колегите и по Закона за специалните разузнавателни средства и по цялата хармонизация на българското законодателство с европейското в частта за вътрешния ред. Оценката, която в момента споделям, е и оценка, която съм получил и от колегите в парламентарната група, и от другите парламентарни групи. Разбира се, в работата на народния представител много трудно могат да се преплетат в законодателните иницативи конкретни неща, които да касаят неговия избирателен район. Затова в тази посока отчетеното е по-скоро като цялостна парламентарна дейност. 
- Каква оценка ще направите на управлението на тройната коалиция за изминалия период от време? 
- Мисля, че управлението на тройната коалиция бе успешно за България. Това правителство бе единственото възможно, такава беше и волята на българския народ. Както всяка коалиция, така и в тази имаше известни проблеми и всяка една от партиите си плати цената за участието в управлението. Ние сме три различни партии, всяка със своя програма и свои виждания, и всяка трябваше да се лиши от определени свои приоритети в името на коалиционното управление. Така или иначе, оценката е, че управлението бе успешно. България стана член на ЕС, наблюдавахме сериозен икономически ръст. В резултат на това страната ни влиза много по-успешно в световната икономическа криза за разлика от други европейски страни като Румъния, Унгария и Прибалтийските републики, които до скоро бяха сочени за пример за успешно развитие.  

- Между кого и кого е борбата за 41-то Народно събрание? Къде ще е мястото на Движението за права и свободи? Виждате ли ДПС в управлението и в коалиция с кого – на цената на какво?

- Свидетели сме на една ожесточена и оспорвана предизборна битка. Дори социолозите са затруднени в прогнозите си. Възможно е от пет до осем субекта да участват в следващото Народно събрание. ДПС се бори за подкрепата на своите избиратели и сме убедени, че ще имаме нарастващо броене и по-добри резултати от 2005 година. Може би ние сме единствената политическа сила, която след участие във властта покачва доверието си сред избирателите си и причината за това е една-единствена – Движението за права и свободи има къса и неразривна връзка между политическото ръководство, народните представители и самите избиратели. Ние работим за разрешаването на техните проблеми всеки ден, за разлика от други, които се сещат за хората само по изборно време. В районите, където ДПС има сериозно участие в местната власт и има парламентарни представители, виждаме голяма разлика в живота на хората и визията на населеното място, сравнено с 2001 година, от както ДПС участва във властта. Истината е, че от 1984 година, от началото на т.нар. Възродителен процес, до 2001 година, в тези региони съвсем съзнателно не са правени инвестиции, не са правени пътища и хората са живели при едни много лоши условия. Това бе част от геноцида, който се упражняваше върху подкрепящите ДПС. Избирателите виждат и правят реална оценка. Затова доверието и подкрепата за ДПС расте. 

- Има ли партии и формации, с които ДПС никога не би участвало в коалиция?

- За разлика от други политически партии, ДПС никога не казва «НЕ» и винаги се съобразява с волята и решението на избирателя. Разбира се, много би ни било трудно, да не кажа невъзможно, да водим разговори с партии от рода на АТАКА, които водят кампанията си на принципа на разделението, противопоставянето, на злобата и омразата. В последните месеци в техния хор, за съжаление, се включват и партии като ГЕРБ и РЗС, които считат, че чрез водене на АнтиДПС-кампания ще напомпат електорат за себе си. Те си позволяват по некоректен и популистски начин да материализират страховете на хората от настъпващата криза, от страха какво ще стане утре и най-лесно, и най-примитвно е да посочиш другия до теб, различния – за виновник. Няма извадени исторически поуки, защото след края на Първата световна война, когато Европа е в разруха, подобен тип политика се е провеждала и в Италия, и в Хитлерова Германия. През 1932 година за виновници са посочени евреите. Нещо, което се опитват да направят сега политическите ни опоненти, посочвайки ДПС, посочвайки турците, различните, като виновни за ежедневните неуспехи на българските граждани. Не виждаме обаче, че тази политика от 1932 до 1945 година завършва с 50 милиона жертви. Някои от нашите «политици», защото аз не мога да приема, че те са такива, не са научили урока на историята и се заиграват по недопустим начин със страховете на хората. 

- Бихте ли коментирали скандалните реплики на Ахмед Доган относно това, какъв е механизмът на управление и разпределяне парите от еврофондовете, както и факта, че този запис от предизборната среща бе пуснат в публичното пространство седмица по-късно? Срещата с избиратели е била открита, там са присъствали и журналисти, имало е и камери. 

- Казаното от Доган бе най-напред разтълкувано от самия него. За всеки един нормален, непредубеден читател е видно, че трактовката, която се направи в медиите, седмица по-късно е извадена от контекста. В конкретния случай става въпрос за едно опредметяване пред хората в залата как действа, какви са релациите между общинската власт, народния представител, изпълнителната власт и партийните лидери. Разбира се, че партийните водачи, когато участват в управленското мнозинство, са тези, които формират приоритетите и съответно те имат последни думата как да бъдат управлявани средствата и да бъдат насочвани в определени области. Политиката – това е да преценяваш приоритетите и да ги отстояваш. Всяка една партия работи, на първо място, за решаване проблемите на своята електорална база. Значи е нормално, когато има 300,500 или 1000 проекта, а има пари за половината или за една десета от тях, партийните лидери управляващи страната, да поемат отговорността и да посочат къде да бъдат разпределени. Така че не виждам нищо нередно в изказването на Ахмед Доган, апропо, всички останали политици са наясно, че в казаното няма нищо некоректно. Просто нещата се вадят извън контекста и се търси превратно тълкуване на думите. Може би Доган ги дразни с това, че е единственият политик, който може да си позволи лукса да не бъде лицемерен със своите избиратели и казва нещата такива, каквито са. 
- Каква е прогнозата Ви за резултатите в Силистра? 
- Целият екип на ДПС на областно ниво работи за това партията ни да бъде първа политическа сила. ДПС работи за своите избиратели и очакваме над 30 000 гласа. Мандатите ще ги разпредели ЦИК. За мен добрият резултат е свързан с определено количество гласове. От там нататък не решаваме ние, политиците, а Централната избирателна комисия.  
- Защо трябва да се гласува за ДПС?
- Защото ДПС е най-професионалната партия. Политическа формация, която се грижи за конкретните проблеми на хората, която не занимава избирателите с неясни политически доктрини. На нашите предизборни срещи се посочват точните въпроси и се търсят отговорите им. ДПС решава проблемите и никога не върви против никого.



Няма коментари:

Публикуване на коментар