Бр.140/29 юли 2009 г.

Областният управител Светлана ВЕЛИКОВА:
“Отивам си доволна. Не съжалявам за нищо, не ме е страх от ревизии, не ме е срам!”


С тези думи областният управител на Силистра Светлана Великова завърши заключителната си пресконференция като губернатор в мандат 2005-2009 година.
Тя заедно със своя екип от зам.-областни управители Нурхан Мухарем и Петко Добрев направиха кратък отчет за свършеното в последните четири години. 
Изключително добре работихме с всички представители на местната власт и с тези на държавните структури, заяви Великова.
По време на мандата й в региона по различни програми и проекти са били усвоени 153 милиона лева. Това са пари вложени в ремонти и рехабилитация на републиканската пътна мрежа, пари, спечелени по програми като САПАРД, ФАР, СИФ, ПУДООС, „Красива България”, както и по Оперативните програми „Административен капацитет”, „Регионално развитие” „Програма за развитие на селските райони” и др.
Като изпитания през тези четири години областният управител посочи наводненията в Тутракан и Силистра, сушата през 2007 година, птичия грип, както и учителската стачка миналата година.
На въпрос какво ще отчете като свой пропуск, като грешка в работата, тя посочи недостатъчната си активност в първите години от мандата при търсенето на връзки и контакти в централната и изпълнителната власт за създаване на лоби за Силистра.
„Предоверих се на очакванията си, че Добромир Гущеров като народен представител ще бъде активен, предвид отношенията му с отделните министерства. Може би аз трябваше да съм по-активна в настояванията си пред него, както и пред останалите депутати от региона. В същото време често се срещахме с Хюсеин Хамди и с Юксел Хатиб, които при всеки свой приемен ден идваха на разговори при мен и съдействаха при осъществяването на една или друга идея. Обвинявам най-вече себе си, че загубих ценно време, докато осъзная, че трябва да действам сама.”
Зам.-областният управител Нурхан Мухарем отчете като нерешен проблемът с транспорта на община Кайнарджа и неподписаните два договора по параграф 4, които са на стойност близо 90 хиляди лева и касаят 3 200 дка в землището на Тутракан и други 800 дка в това на Силистра.
В мандата на Петко Добрев като областен управител сградата на Областната управа е една от малкото в страната, която става собственост на държавата . По време на управлението на Светлана Великова бе направен почти основен ремонт на стойност 150 хиляди лева. Всички служители работят в добри условия с нови компютърни конфигурации.
На своя приемник Светлана Великова препоръча да се огледа и да прецени хората, които работят в администрацията, да види работата на служителите и да няма самоцелни уволнения. Да е активен в комуникацията с депутати и министри и да бъде по-близо до хората, работейки активно с общинските кметове, без значение, че са от различни политически сили – все пак са избрани от хората.
На следващия областен управител остава в наследство да подпише договор за съвместно сътрудничество с БАН. Договорът предвижда пълно обследване на региона - природни ресурси, човешки, икономически и образователен потенциал и др.
В края на пресконференцията Светлана Великова благодари на журналистите за това, че винаги са били обективни и безпристрастни.
Напускам удовлетворена и с невероятно интелектуално и човешко богатство, сподели Светлана Великова.


До седмица ще стане ясно свлачище ли е свлачището в Поп Кралево


Специалисти от „Геозащита-Плевен” вчера направиха оглед на пропадналия участък в началото на силистренското село Поп Кралево. До седмица се очаква геолозите да излязат със становище дали проблемът е сериозен и съответно дали говорим за свлачище или не. Тяхната констатация ще определи и бъдещите действия, коментира инж. Петър Петров от дирекция „Устройство на територията” при община Силистра.
Според комисията на пръв поглед откъсването на пътя не е причинено от свлачище, а е пропадане вследствие на водосбор. Процесът е активен поне от 2-3 години по думите на инж. Петров и последните дъждове просто са ускорили движението на почвата. От няколко години явно оттичащите се каналиса били запушени и водата сама е намерила път за оттичане и се е стигнало до изронване на пътната настилка..
Преди седмица проливните дъждове в района нанесоха щети на четвъртокласния път и предизвикаха свличане на земните маси под асфалта. Около метър е повредената настилка от пътя, под него обаче свличането е много по-голямо. В участъка има и завой. При нови валежи съществува опасност от пропадане, тъй като 30 метра по-надолу по пътя в ниската част на землището се намира язовир. Опасният пътен участък е обозначен с табели, взети са и мерки за временното му укрепване. Движението се извършва в едната лента, но рискът пътят да се срути остава реален.
Най-вероятно ще бъде необходимо да бъде изградена стена, която ще задържа пропадането, каза кметският наместник Иван Иванов. Това е единственият асфалтиран път до Силистра. Ще бъдат нужни средства за аварийно- възстановителни дейности, защото това е връзката с областния център, обясни Иванов.
По препоръка на строителни специалисти с опит в укрепването на свлачищата, повреденият участък от пътя Силистра – Поп Кралево може да бъде укрепен чрез насипване. Предстои изготвяне на технически проект, който ще даде реалната стойност на аварийно-възстановителните работи.


Спират ферибота Силистра - Кълъраш

Заради планов ремонт от днес за една седмица се преустановява плаването на българския ферибот между Силистра и румънския град Кълъраш. Това съобщи Пламен Ангелов - прокурист на фирмата "Дунавски индустриален парк", която е концесионер на фериботния терминал в Силистра.
Ще бъде подменена клапата (рампата) за товарене на автомобили, което ще даде възможност за по-бърза и безаварийна работа, обясни Ангелов.
За денонощие в двете посоки между Силистра и Кълъраш се правят по четири курса. Таксата за превоз на автомобил е 70 евро и не е променена. В нея са включени ДДС и терминалната такса от 3,5 евро.
Фериботната линия между Силистра и Кълъраш бе открита през 2007 година. Терминалът, разположен на площ 65 189 квадратни метра, е първата в България концесия "на зелено" за публична инфраструктура. Концесионер за срок от 35 години е "Дунавски индустриален парк"АД. Държавата изгради ГКПП и пътна връзка до терминала.


Девет дружества кандидатстват за обществените поръчки по двата „водни” проекта на общината

Седем дружества са внесли предложения за разработване на технически проект за разширение на канализационната мрежа и частична реконструкция на довеждащите и магистрални водопроводи на гр. Силистра. Само две фирми кандидатстват за прединвестиционното проучване и разработване на технически проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) на селата Айдемир и Калипетрово. Повечето кандидати са от София, има по един от Варна и от Разград.
Шестчленна комисия, назначена от кмета Иво Андонов, с председател заместник-кметът Веселин Андреев, ще класира предложенията в рамките на 30 дни, както предвижда Законът за обществените поръчки. В разглеждането на документите са включени експерти-консултанти, присъстват наблюдател от Министерството на околната среда и водите и представители на медии.
На 27 и 28 юли бяха отворени пакетите с изискваната документация за техническите възможности и квалификацията на работещите във фирмите. На следващ етап се прави оценка по допустимост, за резултата от която се уведомяват участниците. До 30-я ден от отварянето на документите трябва да бъдат огледани и ценовите оферти.
На 24 и 25 август ще се проведат още две открити процедури за обществени поръчки - за изработване технически проект на пречиствателна станция на Силистра и за частична реконструкция на ВиК-мрежата в селата Айдемир и Калипетрово.
Списък на фирмите-участнички в процедурите на 27 и 28 юли:
1. „Техно финанс инженеринг” - Разград
2. „Врачев 2” ЕООД – София
3. „Стройексперт инженеринг” – София
4. Консорциум „Инвестиционни проекти” – София
5. „Ренкоп” ООД
6. „Фейбър Монсел” ООД – София
7. „Химпроект Девня” ООД – Варна
8. Консорциум „Нойвасер” ДЗЗД – София
9. „Хидрокан” ЕООД - София
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар