Бр.134/21 юли 2009 г.

Подобряват материалната база в още 4 силистренски училища 

Започна саниране и ремонт на отоплителната инсталация в Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски” в Силистра. В ход са процедури за същите ремонтни дейности и в Езиковата гимназия, съобщи Павел Павлов – експерт по училищните ремонти в общината. 
Очаква се до края на тази седмица да започне изграждането на първото в Силистра модерно игрище за минифутбол. То ще се намира на територията на Общинското спортно училище „Дръстър”. Планираната площ е от 800 квадратни метра. Допълнително ще бъдат ремонтирани още 600 квадрата до игрището и на практика ще се оформи спортна площадка за тренировки по европейски стандарт. 
От две седмици строители подменят дограма и подготвят пълното преобразяване на физкултурния салон и в Основно училище „Св.св. Кирил и Методий”.
Ремонтите на четирите обекта се финансират по Националната програма на Министерството на образованието и науката в направление „Подобряване на материалната база в училище”. През миналата година община Силистра кандидатства с проекти за модулите „Енергийно ефективно саниране” и „Ремонт на спортни площадки и съоръжения”. Общата стойност на проектите е 1 075 000 лв. Половината от финансирането е осигурено от министерството, а другата половина – от общината.


Празнична литургия по случай Илинден се отслужи в храма в Главиница


Празнична литургия по случай големия християнски празник Илинден отслужи вчера отец Васил в храма “Свети великомъченик Димитър” в Главиница. Десетки хора от общината се събраха за начало на службата в сутрешните часове, за почетат паметта на Свети Илия. 
Свети Илия се счита за най-големия библейски пророк. Той е живял по времето на израилския цар Ахав. Името му означава крепост Господня. По неговото време израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл поради греховете суша, която продължила три години и шест месеца, разказа отец Васил. 
По негови думи празничната молитва “изпълва душите на хората с надежда за по-дълбока и силна вяра, помага им да бъдат пречистени тялото и душата”. 
След Светата литургия богомолците се подредиха чинно и взеха нафора (благословен хляб). Трябва да се отбележи, че нафора могат да вземат само онези, които не са закусвали, каза отец Васил. 


Завърши беритбата на „първа ръка" тютюн в Силистренско

В Силистренско завърши беритбата на „първа ръка" тютюн. Засега само стопаните от Дуловска община събират реколта. Първите 122 тона от сорта „Бърлей" и 159 тона от ориенталския тютюн вече са в сушилните. Средният добив е между 30 до 35 кг от декар.
В областта са засети двойно повече площи от миналогодишните. Масовият сорт е тютюн „Бърлей". Отглежда се и в седемте добруджански общини общо на 17 143 дка площи. Най-много е в Тутраканско - 7153 дка. 
Реколта от ориенталски тютюн се очаква от 13 387 дка, разпределени в пет от общините. Най-много са в Главинишко - 7610 дка, и в Дуловско - 5318 дка. 
През миналата година кампанията за прибиране на тютюна в областта завърши в началото на месец октомври при среден добив 183 кг/ дка за сорта „Бърлей" и 213 кг/ дка за ориенталския тютюн.


Главиница
Кризата не пречи на кметския екип да печели проекти и еврофинансиране

Главиница е една общините в Силистренска област, която може би е със най- много спечелени и реализирани проекти. Това се дължи на добрата работа на екипа на общинската администрация и на кмета на общината, който вече втори мандат е в управлението й. 
Преди месец е финализиран проектът за ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ОУ “Иван Вазов” в село Зафирово. Финансирането е по ОП „Регионално развитие” и е в размер на почти един милион лева. Училището е строено през 1978 година и приема деца от шест периферни населени места в общината.
Ремонтирани са основно учебният и административният корпус и, кухненският блок, физкултурният салон и агрегатното помещение, сподели кметът на общината Насуф Насуф.
През май започна и строителството на 15 км канализационна мрежа, която ще обслужва новостроящата се пречиствателна станция за отпадни води. Проектът се финансира по ОП „Околна среда” и е на стойност почти 10 млн. лева.
Плановете предвиждат до края на годината да приключи строежът на пречиствателната станция, а догодина и самата канализационна мрежа, сподели кметът Насуф Насуф. Тогава ще бъде решен и един от големите проблеми на Главинишка община, допълни той.
До края на седмицата пък се очаква за започнат строително-ремонтни дейности в Дома за деца, лишени от родителска грижа в с.Малък Преславец. Там по проекта „Красива България” се осигуряват над 300 хиляди лева.


Читалищни библиотеки от селата влизат в проекта „Глобални библиотеки – България”

Читалищните библиотеки в селата Бабук, Йорданово, Проф. Иширково, Смилец, Срацимир и Сребърна стават част от проекта „Глобални библиотеки – България”, съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности Нели Стоилова. 
Библиотеките са добили правото да бъдат компютъризирани, свързани с глобалната мрежа и да осигуряват свободен и безплатен достъп на жителите на селото до интернет. Това е станало след обследването им за посещаемост и обновяване на библиотечния фонд. В Срацимир, Смилец, Иширково и Бабук вече са определени помещения, близо до които има активен интернет. Общината ще осигури освежаването на бъдещите зали. В Сребърна и Йорданово все още се търсят помещения. 
Общо в Силистренска област 83 читалищни библиотеки и Регионалната библиотека „Партений Павлович” са преминали успешно през първия етап от проекта „Глобални библиотеки – България” на Министерството на културата, Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и Националното сдружение на общините. За всяка от одобрените библиотеки са предвидени различен брой компютри, разкриване на ново работно място и обучение на служител. Очаква се процесът да завърши през юни 2010 година.  

Общината получи финансиране за годината на България в Русия

Министерството на външните работи е превело 40 хил. лв. за финансиране на проявите, с които Силистра се присъедини към отбелязването на годината на България в Русия.
Това съобщи Цветана Игнатова, началник на отдела за протокол, ПР и международно сътрудничество. 
Със средствата ще бъдат покрити разноските от участието на Силистренския театър в Москва на фестивала „Славянски венец” и в побратимения град Ржев, където актьорите са представили руската пиеса „Предложение за брак” по А. П. Чехов. По-късно, в края на юни, официална делегация на Силистренска община и детският танцов ансамбъл „Добруджанче” гостуваха на Ржев по случай Празника на града. 
Има вероятност за Празника на Силистра – Кръстовден - делегация от побратимения руски град да върне визитата. 

Кметът Иво Андонов получи благодарности от финансовия министър в оставка

Кметът Иво Андонов получи благодарствено писмо за съвместната работа от министъра на финансите в оставка Пламен Орешарски.
В писмото се припомня, че приоритет на правителството е било „изграждането на силна, децентрализирана местна власт, която да прилага опита на европейските партньори” на България. Подчертава се, че „националната политика към стабилност и растеж зависи от способността на общините да прилагат добрите практики в населените места”. 
„Затова се обръщам към Вас с пожеланието да продължите да работите за силна и конкурентноспособна българска икономика, за защита правата на Вашите съграждани и утвърждаване на демократичните ценности в нашата държава”, завършва благодарственото писмо от финансовия министър в оставка до силистренския кмет.


Тутракан
Нехат КАНТАРОВ,
председател на ОбС на ДПС-Тутракан: 
„Макар и ДПС да е в опозиция – ще продължаваме да работим, както и досега!”

Калина ГРЪНЧАРОВА

- Какъв е Вашият коментар за преминалите парламентарни избори?
- Най-напред искам да благодаря на всички членове и симпатизанти на ДПС, на младежката организация, на женското дружество, на местните съвети на ДПС в населените места, които положиха много труд, и резултатът не закъсня. ДПС - Тутракан от години насам продължава да се утвърждава и да увеличава гласовете си, на тези избори това бе най-голямото ни постижение, чисто партийно. Благодаря на нашия кандидат-депутат Николай Николов, който също допринесе за увеличение на гласовете ни.
Ние искаме нашата община да се развива, да няма разделение между хората. Напоследък, в предизборните агитации, всичко беше срещу ДПС, в частност и в Тутракан. Вие сте журналист и виждате, че всяка статия не минаваше, без да бъдат оплюти представителите на ДПС, съветниците ни и т.н. Благодаря на тези, които ни оплюваха, може би и те помогнаха за резултата ни. Защото нашите хора са много работливи и толерантни, но много ги боли, когато бъдат засегнати. Казвам го от гледна точка на това, че в общината нас, ДПС, ни бяха изкарали, в частност хората от турски произход, неграмотни.
- Политическото статукво в държавата е променено, ДПС вече не е в управлението. Както се казва – а сега накъде?
- ДПС много пъти е било в опозиция, но това не е пречило да работи. От Силистренска област имаме трима депутати, с които ще работим за нашата община. И да не сме в управлението, нашите депутати трябва да имат връзки и лоби в новото правителство. Аз не вярвам, че новото правителство, което ще бъде съставено, ще работи само за отделни хора, а за цялата страна. Голямата подкрепа, която получиха, показва това.
Както сме работили досега, пак ще работим с депутатите и ще гледаме да лобираме за общината. Продължаваме да работим и в Общинския съвет като партия с най-много съветници. Това, което е добро, което не трябва да се отхвърля – винаги ще гласуваме за благото на общината ни. Но когато има нещо, което не е в услуга на нашите хора, на жителите на общината, естествено ще бъдем против. Както сме работили и досега. Животът си върви, промяната тепърва се очаква и дано да стане това, което всички искаме – парите от еврофондовете да потекат. Ако евентуално потекат, това означава, че и за Тутракан ще има. Аз имам такова виждане – ако досега се чакаше някои фирми да направят проекти и да се кандидатства, според мен самите общини трябва да имат пари за проекти. Това означава държавата да ги отпусне, а не както преди – на всяка сесия се искат пари във вид на заеми. В сегашно време и фирмите са в криза, значи и проектантските услуги са в криза, а подготовката на един проект, било за пречиствателна станция или друго, струва пари. Тези пари трябва да дойдат отнякъде. И за да бъде всичко прозрачно, както искат, би трябвало да дойдат във вид на кредит - пари от министерствата в общините, а те сами да разработят проекти и да кандидатстват. Самото изпълнение също трябва да е прозрачно чрез фирми, които ще изпълнят най-добре проекта.
- В такъв случай да се върнем на прословутия казус с кредита по проекта за детските градини, с който се спекулира много в предизборния период. ДПС не участва в гласуването, защо?
- ДПС участва в гласуването, но не в пълен състав, защото внезапно се наложи да замина за Силистра с още един съветник. Останалите трима гласуваха, но не се е събрало необходимото мнозинство. Георги Пенев също не присъства, защото му се обадиха от София, че е катастрофирала негова кола. Това не е било умишлено, даже съм казал на кмета – такива решаващи точки да бъдат изтеглени напред в дневния ред. 
- А защо не гласувахте за даренията в „Рибарската махала”?
- Вижте, когато се мери с двоен аршин, ние не сме съгласни.
- В какво се състои „двойното мерене”?
- От последните местни избори насам ние намерихме необходимите средства за построяването на параклис в Мемориалния комплекс край с. Шуменци. Там са загинали и много войници от нашия етнос. От две години насам институциите не можаха да намерят начин да отредят парцел за параклиса. Аз се консултирах и хората от Великотърновския университет, които идваха, и те казаха, че това е едно хубаво начинание. Не знам защо този проблем не беше вкаран в Общинския съвет да бъде разгледан и да се отреди терен. След това ДПС пусна докладна, където бяхме задължили общината да намери такъв парцел, защото средствата ги имаме. И това не стана. Ами ние не можем постоянно да удряме рамо някъде, когато не се решава проблем, който също е за хората от общината. И това е важно, и онова е важно. Дали го има този проект за Рибарската махала, дали ще се осъществи за 4 или 6 милиона, не знам, но там обслужваме интересите на даден човек. Щом можем да обслужваме интересите на даден човек, да направим дарение и т.н., ние не искаме това - както е направен параклисът „Св. Георги”, така да има и мюсюлмански храм. Там са написани имената, идват по време на тържества от Разград, Исперих, търсят имената на дядо си, искат да запалят свещ и ние сме длъжни това да го направим за нашите деди. Да зачетем паметта им. Бавно се действа, от музея не се задейства ли... По едно време бяха казали, че са пуснали писмо до Министерството на отбраната, говорих със зам.-министъра – такова писмо нямаше. После изпратили, дано да се реши.
- Как ще работи ДПС с БСП на местно ниво, респективно с кмета? 
- В последния брой на в. „Тутракански глас” пише кметът да си подаде оставката. Понеже има много спекулации по тази тема, искам да поясня, че не е лесно един кмет да се свали. Друг е въпросът на базата на какво се приканва кметът да си подаде оставката... Защо се свързват резултатите от парламентарните избори с подаването на оставка от кмет на БСП? Това означава ли, че ДПС има в 26 общини кметове, те да си подадат оставката, или БСП-кметовете също? Не знам какво има предвид г-н Ганев, но това няма нищо общо с парламентарните избори, които са спечелени от ГЕРБ. Като съставят правителство, те ще работят и с тези общини, в които не са техни кметовете.
- Основанието, с което са мотивирани думите на Мариан Ганев, е участието на кмета в бордовете на фирми.
- Мисля, че ОИК разгледа въпроса и има решение. Аз като гледам сега новите министри, също в много бордове ще бъдат.
- Кои министри и какви бордове?
- Ами то ги пише по вестниците. Вижте,не може така, в една община живеем, работим заедно и ще продължаваме да работим. Едни избори минаха, животът продължава, нека да седнем, да работим, а не да се плюем. Не да казваме кой какъв е, дали ще си върви и какво ще стане. Аз вярвам, че тук освен общината има и други институции, които много добре работят, предполагам, че ще продължат да работят. Много рано започнахме с кадруването. Да са живи и здрави, но кадруването не означава, че ще има някаква промяна. Промяната ще дойде от национално ниво, от министерствата, тази промяна, която се очаква от целия народ. Не може да се говори така, нека да минат институциите –Прокуратура, съд – да се докаже и тогава да говорим. Това, което става с други партии, като Атака и РЗС – плюят се едни-други – не трябва да се пренася върху ГЕРБ и неговите хора. Аз вярвам, че в общината всички политически сили, които са се доказали и имат резултати, ще работим съвместно. Нека да дойдат следващите местни избори, всеки да се докаже отново, но не и предварително да се говори за оставки.
- Говори се, че за следващите местни избори БСП и ДПС ще играят заедно. Вярно ли е това?
- Още сме в началото на това управление, толкова вода ще изтече... Не се знае кой с кого ще бъде. Видяхте на тези избори, последната седмица социологическите изследвания едно показваха, после стана друго. Това в рамките на една седмица, а аз мога ли да кажа за две години и половина какво ще стане? Това са приказки на хора, които още от сега жадуват да седнат на стола на местното управление. Хората ще преценят. Не може да се говори “съвместно управление на БСП и ДПС”, защото вие знаете, че ДПС винаги излиза самостоятелно на местните избори. Вярвам, че и занапред така ще бъде. Ние сме си подобрили резултатите, ще работим още повече. ДПС е политическа сила, която работи с хората. Там, където има болка, ние отиваме, съчувстваме, помагаме. Няма значение дали сме управляващи или опозиция. Работили сме за общината, но никой не ни го е признавал. И пак ще работим с нашите депутати, без да чакаме признание.





Няма коментари:

Публикуване на коментар