Бр.142/31 юли 2009 г.

Прокурори и данъчни се борят със случаи на измами 

Шест работни срещи проведе през първото полугодие на 2009 г. създаденият от Окръжна прокуратура - Силистра и Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите Регионален координационен център за борба с данъчните и осигурителните измами. Бяха обсъдени 13 случая, свързани със съмнения за измама и/или престъпление. Размерът на материалния интерес само на 6 от подадените в Прокуратурата случаи надхвърля два и половина /2,5/ милиона лв.
Общо 24 преписки са обсъждани на работни заседания от създаването на центъра досега.
Членовете му имат за задача да обсъждат и определят процесуалните действия, които Прокуратурата трябва да възложи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия; определят фактите и обстоятелствата, които трябва да бъдат изследвани в конкретните производства и преценяват необходимостта от събиране на допълнителни доказателства. С оглед повишаване ефекта от взаимодействието между държавните институции към работата на координационния съвет се привличат и служители на Областна дирекция „Полиция”, които осъществяват предварителните прокурорски проверки по наблюдаваните случаи.
Целта на създаването на Регионалния център за борба с данъчните и осигурителните измами е да се координират действията на двете институции, служителите им да си оказват взаимна методическа помощ и да се повиши ефикасността на работата им, като се обсъждат конкретни преписки с цел селектиране на значими случаи, при които са налице достатъчно данни, даващи основание за започване на наказателно производство.



Живописно селце в китна Добруджа
В Поп Кралево скоро ще решат проблема с транспорта

Лена НУРИ

Ако не бяха поройните дъждове преди десетина дени и ако водата не бе предизвикала пропадане на пътя едва ли някой щеше да чуе за силистренското село Поп Кралево.
Дори и чичко „Гугъл” да попитате – също би Ви казал малко неща за това населено място.
Освен съмненията за свлачище, жителите на Поп Кралево отдавна имат проблем с транспорта и с невъзможността да стигнат до общинския център Силистра.
Добрата новина е, че съвсем скоро и двата проблема ще бъдат разрешени.
Кметският наместник Иван Иванов, вече втори мандат се грижи за добруването на хората, ни увери, че от 9 август тръгва отново автобусната линия № 33 Силистра – Богорово - Поп Кралево – Главан - Силистра.
На 23 януари тази година фирмата, която обслужвала селото, се отказва с аргумента, че линията е непечеливша и единствената връзка на хората с града се прекъсва. Хората са принудени през този период пеш да извървяват 2 км до спирката, която се намира в отбивката от главния път.
“Имайки предвид, че в селото живеят в по голяма част само възрастни хора, това е нещо непростимо. Вината не е в нас. Предложих поне на седмица три пъти да има транспорт. Живеем в 21 век, а няма обществен транспорт. На всеки му се налага да отиде до Силистра. Личният лекар на хората в селото, отказва да идва дотук и те са принудени да ходят в кабинета му в града - разказа болката на хората кмета. 
Към днешна дата в селото има около 80 човека. Единственото им препитание са пенсиите и това, което сами си произведат и отгледат. Земите им се обработват от арендатор. Младите отдавна са хванали пътя към големите градове и много от къщите пустеят. Радостното е, че през лятото се виждат повече нови лица и селото като че ли възвръща своята същност. През седемдесетте години на миналия век в него са живели близо 950 души.
Преди да настъпи глобалната икономическа криза, за миналата година са закупени 5- 6 къщи. Една от тях става собственост на английско семейство, но те все още не са се нанесли в новия си дом. 
Естествената природа, вековните дървета, старинните къщи, големите селски - чешми това са нещата, които привличат хората, дошли за пръв път в селото.
Бъдещето го виждам като вилна зона, всички предпоставки ги имаме - селото се намира на близко разстояние от областния град и ако стандарта на хората се повиши, много от тях ще си закупят къщи, но към днешна дата това като че ли е невъзможно. Оптимист съм и това ми дава надежда, че ще стане - сподели Иван Иванов.
В селото е имало и училище, но то вече не функционира. В свободното си време хората се събират в пенсионерския клуб, където се откъсват от битието си, пеят, веселят се и забравят проблемите си.


Деца ще събират информация за природните забележителности в Срацимир 
`Материалите ще бъдат качени на страница в интернет, за да могат повече хора да научат за тях и да ги посетят 


Наталия СИМЕОНОВА 

Да се създаде клуб в Срацимир, в който децата да събират материали за местните историческите места, е предложил кметът на селото Йордан Чешмеджиев. Край селото се намират две природни забележителности - аязмото “Ангелушевото кладенче” и пещерата “Хайдушката дупка”, които са малко познати от населението според кмета. Целта ни е да ги популяризираме, за да могат повече хора да ги посещават, каза Чешмеджиев. 
Събраните от децата материали ще бъдат публикувани на сайт към читалището в селото. Лично кметът е поел ангажимент да разработи такава интернет-страница. 
Хайдушката дупка е включена в списъка на пещерите в България. Дължината й е към 80 м. Самата пещера е тясна и затова не е предпочитана за туризъм от пещерняците, коментира кметът. Аязмото датира от седемнадесети век. Този извор е известен като Ангелушовото кладенче. Според исторически сведения от стари летописи популярността на местността идва от духовника Ангелуш, който прави манастир край аязмото и посреща болни хора, дошли с надежда да се излекуват от болестите си . Някои от тях си тръгват напълно излекувани и разнасят славата на лечебния извор и неговия пазител. Постепенно постройките се разрушили и днес на това място е останал само изворът. Сега всяка година на втория ден от Великден по стар обичай се прави Пасхален водосвет с литийно шествие край извора за плодородие.
Ако се съживи старата традиция чрез облагородяване на местността, Срацимир отново ще се прочуе извън пределите на страната, сподели кметът Йордан Чешмеджиев.



Каратеките от „Шото” заминават на лагер-сбор в Москва

За трета поредна година 8 състезатели от силистренския карате клуб „Шото” ще участват в Международен лагер-сбор край Москва, съобщи треньорът на каратеките Валери Великов.
Поканата е изпратена лично от Валерий Латинин - ръководител на Центъра за национална слава и Асоциация „Витязи”. Двете организации вече седем години поред събират край руската столица каратисти от различни държави, упражняващи стил „шотокан”. Там младежите обменят опит, спортни умения и опознават традициите и обичаите на другите народи. В края на 14-дневния лагер се провежда състезание между различните отбори.
Тази година ще участват групи от България, Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Черна гора и Македония. Специална покана като почетен гост на Асоциацията е получил и заместник-кметът на община Кайнарджа Дафинка Станева, която ще пътува със силистренската група.
С одобрението на Общинския съвет през миналата седмица бяха отпуснати от бюджета на Силистренска община 7 000 лева финансова помощ на КК „Шото” за самолетните билети до Москва и обратно.

Скаутски клуб „Дръстър” представя Силистра в ХІІІ Национално джамборе

Двайсет момчета и момичета между 12-и 18-годишна възраст от силистренския скаутски клуб „Дръстър” ще бъдат част от ХІІІ Национално скаутско джамборе „Секвоя – 2009” от 1 до 11 август, съобщи ръководителят на клуба Александър Лечев.
Лагерът ще бъде разположен край град Попово, Търговищко. Очаква се около 250 скаути от страната да се включат в лятното приключение. Сред предизвикателствата за нашите скаути ще бъдат състезанията по оцеляване и ориентиране в пресечени местности.
Общината финансово подпомогна участието на силистренските състезатели.


Приемат молби за помощи за първолаци 

Семействата на 946 малчугани в Крайдунавска Добруджа, които са записани в първи клас, ще могат да кандидатстват за еднократна помощ, показва справка от Регионалния инспекторат по образование в Силистра.
От 1 август започва приемането на молби в общинските дирекции за социално подпомагане, съобщи ръководителката на областното звено Мая Петрова. Задължителните условия са децата да бъдат записани в общинско или държавно училище и доходите на член от семейството да са до 350 лв.
150 лева е размерът на помощта и тази година. Не е ясно дали ще бъде предоставяна в натура (облекло и обувки), или ще има и пари в брой, както беше през миналата година. Тогава от 1 135 първолаци 716 получиха по едно яке, обувки и по 30 лв.


Няма коментари:

Публикуване на коментар