Бр.138/27 юли 2009 г.

Антон Кутев:
Правителството ще бъде заложник на АТАКА

Това е прогнозата на соцдепутатът от Силистра Антон Кутев. Според него това ще е първото в ЕС правителство, което „ще бъде заложник на националистическа партия. Така ще се получи “Правителство на малцинството” и то едва ли ще издържи цял мандат, защото Борисов е емоционален и много често действа под напора на чувствата и емоциите”, прогнозира Кутев. “Коалиция за България” няма да подкрепи правителството на Бойко Борисов, обяви в Силистра секретарят на Изпълнителното бюро на червената партия и народен представител от Силистренски избирателен район Антон Кутев.
Амбициите на Бойко нямат таван или поне още не са го достигнали, коментира народният представител от БСП по повод слуховете, че ГЕРБ иска България да стане президентска република, а Бойко Борисов – президент.
Коалицията с ДПС имаше цена и ние я платихме на тези избори, каза Антон Кутев. изтъквайки някои от причините за провала на социалистите. Не се оправдаваме и не търсим извинения, но това е една от причините, каза той. Освен това правителството на БСП щеше да падне още през февруари 2007 г. То изкара пълен мандат благодарение на ДПС и това е факт. Ние обаче като партия бяхме наясно какво ще се случи, затова резултатите не ни изненадаха, допълни Кутев.
По негово мнение на предстоящия партиен конгрес ще надделее т. нар. реформаторско крило в БСП, което ще доведе до промяна в ръководния състав, но Сергей Станишев щял да остане лидер на партията. “И от този момент новото ръководство ще започне едно надбягване с времето, защото след 2 години предстоят президентските избори и ако БСП не ги спечели, тогава всъщност ще платим жестоката цена, която ще струва главата на председателя”, прогнозира социалистът.
“Ако бъде отнет имунитетът на народните представители, първото, което ще направя, е да заведа дело срещу Цецка Цачева, все ще намеря за какво, за да докажа, че махането на имунитета не е нищо друго, освен популизъм”, обеща Кутев.
“Имам сериозните притеснения, че новото правителство ще използва МВР, Прокуратурата и съда, за да се разправи с бивши участници във властта, но ние ще създадем специална адвокатска комисия, за да си защитим хората, но не тези, които наистина са нарушили българските закони”, допълни Антон Кутев.

Що се отнася до ангажиментите му като народен представител на БСП в 20-МИР – Силистра, Антон Кутев информира, че работи по създаването на експертен съвет за проблемите на региона. В него ще вземат участие представители на всички сфери – от местната власт, бизнеса и др. Идеята е по-безболезнено да се преодолее икономическата криза и да се решат проблемите на силистренци. 
Като народен представител Антон Кутев обеща да лобира за придвижване проектите за построяването на Дунав мост край Силистра, за строителството на нова напоителна система за земеделските райони и за генерален ремонт на спортната зала в града. Внимание ще бъде обърнато и на процесса на газифициране, но според него в следващите две години от мандата на кмета на Силистра този въпрос няма да успее да се реши.
Антон Кутев обеща, че няма да къса връзката си с избирателите в Силистренско и ще прави поне по 7 срещи седмично в полза на хората от региона.


Градушка помля Алфатар 


Страшна градушка се изсипа в ранните часове в неделя над Алфатар. В продължение на около 20 минути ледени топчета, големи колкото орех, примесени с дъжд и гръмотевична буря, изкорениха всички насаждения.
Дупки по покриви, покъщнина, беседки, оранжерии, счупени прозорци, наводнени къщи са част от щетите, които съобщи за в. “Дръстър прес” кметът на общината Радка Желева. От силния вятър и буря са прекършени много клони на дървета, прекъснати са кабели за електрозахранване.
“Събудихме се от силата на ударите към три през нощта”, разказа кметицата. Градушката валя с изключителна сила близо 20 минути. На сутринта пораженията, които видяхме, бяха страшни, цялата реколта на стопаните е погубена, има и много поражения по сградите, счупени прозорци”, каза Радка Желева.

Стартира проект за укрепване на свлачището в жилищната зона по ул. “Тимок” в Силистра 

В края на миналата седмица в заседателната зала на общината бе даден официален старт на проекта “Укрепване на свлачище по ул. “Тимок” - град Силистра”, Средствата са отпуснати по Оперативна програма “Регионално развитие”, като общата сума е 384 574, 10 лв. 3% са съфинасирани от общинския бюджет.
 Това е четвъртият проект на община Силистра по тази програма - каза зам.-кметът Веселин Андреев
За 12 месеца изпълнителите на проекта трябва да предотвратят рисковете и щетите за живота и имуществато на населението, живеещо в този район, като изградят и укрепят дребномащабни инфраструктурни съоръжения за предотвратяване на свлачищните процеси.
Същинските ремонтни дейности ще започнат най- рано през октомври, като при добро време ще продължат два месеца. На този етап предстои процедурите за избор на изпълнител, строителен и финасов надзор, които ще приключат до есента - прогнозира инж. Йорданка Чамурджиева, координатор-строителство по проекта.
Очакваните резултати след изпълнението на проекта екипът прогнозира защита на жителите по ул. “Тимок” и възстановяване на вече засегнати участаци. С реализирането на проекта ще се подобрят условията за мобилност на хората по улиците, имидж и конкурентоспособността на общината чрез повишаване качеството на живот, произтичащо от увеличаване сигурността и подобряване жизнените условия на 1 375 души, живеещи в района.
По проекта ще бъде изградена контролно-измервателна система за мониторинг на свлачищния район. Стълбите към улица „Тимок” ще бъдат ремонтирани и ще бъдат монтирани рампи за инвалидни колички. Проектът трябва да приключи до една година.



Главиница
31 самотноживеещи получават грижи от домашен помощник в общината


Тридесет и един души от десет селища на община Главиница - Дичево, Зебил, Зафирово, Долно Ряхово, Звенемир, Сокол, Суходол, Падина и Стефан Караджа, с различни видове увреждания и самотно живеещи, ще могат да се възползват от услугите на домашните помощници- съобщи зам.-кметът на общината Данка Милчева.
Това е факт благодарение на общината, спечелила проект “Домашен помощник”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
С реализацията на този проект 15 души от общината ще могат да започнат работа по проекта.
Целта е да се съдейства за подобряване качеството на живот на хората с увреждания и самотно живееещите чрез създаване условия за ефективно упражняване правото им на независимост и социално включване, включително и чрез упражняване правото на труд и намаляване риска от зависимост от институционни грижи. Общата стойност на проекта възлиза 71938 лева и е с продължителност една година - каза още Данка Милчева, ръководител на проекта. 
Всичките 15 желаещи да упражняват дейността “домашен помощник” са минали курс на обучение и ще бъдат в помощ на хората с различни видове трайни увреждания, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация или невъзможност сами да организират социалния си живот, и самотноживеещи, които поради различни причини от здравословен характер не са в състояние сами да организират бита си и да поддържат хигиената в дома си.
Проектът ще се осъществява като продължение на предишните проекти на община Главиница по националната програма асистенти на хора с увреждания.
Важен акцент на проекта е разширяването на възможностите за намиране на работа на безработни чрез нарастване на обема и многообразието от социални услуги - каза Шабан Вели, координатор на проекта.


Пътят за село Поп Кралево пропада
Общината подготвя документи за укрепването му


Около 30 метра от пътната настилка на входа на село Поп Кралево е свлечена и има опасност да прекъсне единствената транспортна връзка със Силистра и останалите селища, алармира кметският наместник Иван Иванов.
Пътят е от четвъртокласната пътна мрежа, поддържа се от общината и е в добро състояние. Но при всеки проливен дъжд опасният участък, на входа на селото, събира вода и отмива почвата под настилката. Последното свличане е от средата на юли. Тогава за два-три дни в района са паднали 85 литра на квадратен метър валежи. Откъснат е половината от пътя, автомобилите се движат по запазената част от платното. Ерозионният процес е активен.
В селото живеят стотина възрастни хора, за които няма друг начин да стигнат до областния център, с тревога отбелязва кметският наместник.
Засега е направено спасително укрепване. Но мястото се нуждае от аварийно-възстановителни работи. Това е констатацията на комисията, наблюдаваща бедствения участък, съобщи Валентин Драганов – инспектор в Гражданска защита. С разпореждане на кмета Иво Андонов са поканени представители на фирма „Геозащита” – Плевен за становище и предписания. На тази основа ще бъде изработена останалата документация, необходима за кандидатстване пред правителството за финансиране на строителните дейности.

Общината избира изпълнители по проектите за изграждане на пречиствателни станции и ремонт на ВиК-мрежата

На 27 и 28 ще бъдат отворени предложенията на фирми, кандидатствали за възлагане на обществена поръчка по двата проекта на община Силистра, за които е осигурено финансиране по оперативната програма „Околна среда”.
В понеделник от 15.00 часа в заседателната зала на общинската администрация комисията, назначена от кмета Иво Андонов, ще отвори офертите за разработване на технически проект за разширение на канализационната мрежа и частична реконструкция на довеждащите и магистрални водопроводи на гр. Силистра. Във вторник по същото време ще стане ясен изпълнителят на прединвестиционното проучване и разработване на технически проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) на селата Айдемир и Калипетрово. Според закупената документация засега е показан голям интерес от специализирани във ВиК-строителството фирми, съобщиха от екипа по проектите. В края на месец август ще има още две процедури за избор на изпълнители по проектите.
В Закона за обществените поръчки е записано, че «действията на комисията са публични и на тях имат право да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масова информация и на юридически лица с нестопанска цел».
Силистренска община спечели в края на 2008 година финансиране на два свои проекта по ОП «Околна среда». Единият е за „Прединвестиционно проучване, експертни анализи и изготвяне на инфраструктурен проект за изграждане на ПСОВ, доизграждане на канализационната мрежа и частична реконструкция на водопроводната мрежа в гр.Силистра”, а вторият - „Прединвестиционно проучване, експертни анализи и разработване на инвестиционен проект за изграждане на ПСОВ и частично изграждане и реконструкция на канализационните мрежи на с. Айдемир и с.Калипетрово в община Силистра”. Общият размер на инвестицията е 1 913 200 лева. Средствата са осигурени от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и държавния бюджет, за получаване на безвъзмездната помощ кметът Иво Андонов е подписал договор.


120 силистренски деца получиха свидетелства за обучението си по програмата “Научи се да плуваш”


Раздадоха свидетелства за придобити първи умения в плуването на 120 деца в Силистра, участници в програмата “Научи се да плуваш” на Държавната агенция за младежта и спорта. В петък, пред своите родители и близки, децата направиха демонстрация на своите плувни умения. 
В Силистра програмата “Научи се да плуваш” се реализира за четвърта поредна година, а проектът в крайдунавския ни град се осъществи от ученически спортен клуб “Силистра – 2004”. Партньори са Регионалният инспекторат по образованието, Ученическата спортна школа, община Силистра и училищата на територията на града. 
Общо 120 деца от втори, трети и четвърти клас на силистренските училища са посещавали предвидените 186 занятия по плуване с продължително на всяко от тях по един астрономически час. Занятията са протичали по три пъти всяка седмица.
Малките плувци са ученици на основните училища “Св. св. Кирил и Методий”, “Отец Паисий” и “Иван Вазов”, и СОУ “Н. Й. Вапцаров” в Силистра. Предвид огромния интерес към програмата допълнително в групите са включени и още 10 деца, каза главният експерт на ДАМС за областта Теменужка Петрова. 
Програмата “Научи се да плуваш” стартира през месец април в покрития плувен басейн на Силистра. За тримесечното обучение малчуганите вече могат да плуват 50 метра гръб и кроул. 
За плувното обучение на подрастващите се погрижиха двама спортни специалисти с необходимата професионална квалификация. Занятията на осемте групи, включващи по 15 деца, се проведоха под ръководството на треньорите Христо Бончев и Ясен Неделчев. 
На всички деца, завършили обучението, бяха връчени свидетелства. Голяма част от малките плувци вече изявиха желание след “дипломирането” си да продължат спортното си развитие в плувните клубове в града ни. “Ще се радваме, ако видим някои от вас да защитават честта на града и на национално ниво”, пожела на малките плувци Георги Стефанов - старши експерт по физическо възпитание и спорт към Регионалния инспекторат по образованието.
“Децата идваха с голямо желание за заниманията. Забелязвам, че много от тях станаха по- смели и самоуверени. Родителите също са много доволни и искат да има такава целогодишна програма по плуване”, сподели началният учител в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” Елияна Керанова, която втора година придружава малките ученици до басейна. Заради големия интерес от училището обмислят вариант да продължат да водят децата на занимания по плуване и през цялата учебна година. 
Близо 520 силистренски деца са получили начално обучение по плуване за четиригодишния цикъл на реализацията на програмата на Държавната агенция за младежта и спорта в нашия град . 
“Важно е, че децата преодоляха страха си от водата и се научиха на основните умения по плуване. Близо 90 на сто от тях плуват без подвижна опора, с което смятам, че сме постигнали целта на обучението, отбеляза Теменужка Петрова. Искрено се надявам да заобичат спорта и да продължат заниманията си в плуването”, сподели експертът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар