Бр.126/09 юли 2009 г.

ЦИК се произнесе за имената на депутатите в 41-то Народно събрание

Вече станаха официално известни имената на народните представители, които ще са в българския парламент от 20 МИР – Силистра..
Това са Камен Костадинов и Гюнай Сефер от пропорционалната листа на ДПС, д-р Митхат Табаков, също от ДПС, но спечелил мажоритарния вот в региона, Стефан Господинов от ГЕРБ и Антон Кутев от БСП.
До вчера все още бяха под въпрос два момента: дали Камен Костадинов ще избере Велико Търново пред Силистра, и дали ГЕРБ няма да имат втори депутат.
Картината вече е ясна, а силистренци коментират, че може би е по-добре избраниците им да са от различни политически сили. По този начин се очаква Силистренска област да има по-разностранно лоби в Народното събрание – и сред управляващите, и сред опозицията. 
Политическата пристрастност не би трябвало обаче да е водеща, когато ще трябват да се решават проблемите на хората от региона, сподели д-р Митхат Табаков.

Посланикът на Израел в България Ноах Гал Гендлер посети Силистра

Посланикът на Израел в България Ноах Гал Гендлер посети вчера Силистра заедно с почетния консул на Израел у нас професор Красимир Методиев и заместник-почетния консул Орлин Мандов. 
 Това е първото посещение на Негово превъзходителство Ноах Гал Гендлер в нашия град след акредитацията му през 2006 година. Гостуването в Силистра е част от опознавателната обиколка в Североизточна България на първия дипломат на Израел у нас. 
Гостите се срещнаха с кмета на община Силистра инж. Иво Андонов. Целта на посещението, както се разбра, е представяне и опознаване на региона и обсъждане възможностите за инвестиции и развитие на туризма.  
 “Независимо от световната криза и тази в България, Силистра стои добре и това се вижда още при пръв поглед в града. Има много нови открити обекти, което дава оптимизъм за развитието на активни делови контакти със сериозни партньори”, сподели проф. Методиев. 
 “Ние ще помогнем този процес да се случи”, заяви Негово Превъзходителство Ноах Гал Гендлер. Той допълни, че изпълнението на бъдещото българо-израелско сътрудничество в Силистра се основава на няколко компонента, като сред тях на първо място са големите природни и културно – исторически дадености на града.  
 Дипломатът помоли да се създаде работна група от хора на бизнеса, медицината, културата и изкуството в града, за да могат по -лесно да се направят съответните контакти в тези сфери с израелските им колеги. 
 
56-годишен се самоуби в Силистренската болница

56-годишен мъж е починал, след като скочил от прозорец на III етаж на хирургичното отделение на Силистренската болница на 7 юли около 19.00 ч. Той бил настанен там след неуспешен опит за самоубийство. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативна група, данни за насилствена смърт не са установени.


Стягат редиците
В ход е заповед на кмета на община Силистра за ограничаване разходите


Програма за ограничаване на структурния дефицит на общината приеха на извънредна сесия общинските съветници в Силистра.
Съгласно министерско постановление от 15 май т.г. община Силистра отговаря на условията за финансово подпомагане, за което и ще кандидатства. Пред МФ вече са представени мерки за преодоляване на структурния дефицит и копие от решение на Общинския съвет за приемане на програма за ограничаване на бюджетния дефицит.
Над 3 млн. лева са просрочените задължения на Силистренска община. С най-голям дял са разходите за издръжка на местните дейности - външни услуги, горива, електроенергия, вода, както и за капиталови разходи. Една четвърт от задълженията са за дофинансиране на държавни дейности.
Близо 2,5 млн. лева са пък просрочените вземания на общината.
Сред мерките местните парламентаристи приеха предложенията за спешно събиране на глоби от административни актове по Закона за местните данъци и такси, проверка на юридически лица за достоверност на декларираните от тях данни и др.
С най-висок акумулиран ефект е мярката за преустановяване извършването на разходи за увеличаване индивидуалните основни месечни възнаграждения в структурите с местна издръжка и общинските предприятия и извършването на разходи за плащане на парични или предметни награди и допълнителни възнаграждения, която възлиза на над 100 хил. лв.
Една пък от най-популярните мерки, допълнена по идея на членовете на ПК по бюджет и финанси в Общинския съвет, е съкращаването на 50 % на сключването на граждански договори.


Жътвата в Силистренско продължава

Жътвата на ечемика завърши и в шестте от седемте общини на Силистренска област, съобщиха експертите от областната земеделска дирекция. Ожънати са 98,168 на сто от отглежданите 99 564 декара ечемик. Средният добив досега е 371 килограма от декар - с 21 килограма по-висок от прогнозирания преди жътвената кампания.
С най- висок добив се нареждат общините Дулово и Главиница, съответно 430 и 420 килограма от декар. Миналата година средният добив е бил 460 килограма от декар.
Ожънатите досега 262 760 декара пшеница са 50,31 на сто от засетите площи. Средният добив от 309 килограма от декар е с над 90 килограма по-нисък от прогнозирания.
Миналата година в областта средно от засетите 480 577 декара пшеница средният добив беше 507 килограма от декар. 

Силистренската музикантка Djaima пее „Песен на мира

На необикновен музикален ракурс ще станат свидетели днес (четвъртък, 9 юли) меломаните от Силистра. Благодарение на концерта от 17 часа в зала 13 на Художествената галерия на силистренската актриса, певица и цигуларка Емануела Калчева, чийто артистичен псевдоним е Djaima (в Индия означава „Бъди благословена, Майко!”).
Концертът се реализира със съдействието на община Силистра. Той е част от 3-годишен проект до 2011 година, стартирал през м. февруари т.г. в Бомбай (Индия). Реализира го нашата съгражданка, възпитаничка на Русенското музикално училище и на НАТФИЗ-София (специалност „Куклено майсторство” в класа на Дора Рускова). В проекта участва и нейният съпруг Сирил Брюно от Франция, който е фотограф, и задачата му е да гарнира с фоторепортаж в интернет (www.djaima.com и www.myspace.com/djaima) всеки концерт на талантливата си половинка. Добруджанката живее във Франция от 1997 г.
„Проектът се нарича „Глас за мира” и целта му е да достигнe до поне 2-3 страни във всеки континент, за да се сътвори музика върху текстове на местни творци, като това може да е припев, молитва или куплет, при това осъществени с помощта на музиканти от съответната страна”, каза за медиите Djaima. 
В Силистра нейни партньори са акордеонистът Тодор Скорчелиев и Калоян Тодоров (тъпан). Djaima вече е изнесла свой концерт във Ветрен преди няколко дни, тъй като родата й в частност е от това наше курортно село, което познава вече доброволци от различни страни на света, както и чужденци, участници в международната регата ТИД.
Турция-Гърция-Албания и вероятно Румъния е дестинацията за лятото, което ще уважи с концерта си сем. Брюно. Наесен то има желание да бъде в Испания, Франция и Португалия. Във Франция вече са изнесени над 20 концерта, предимно в затвори и Домове за сираци, с презумпция, че това са общности, които нямат достъп до изкуството и конкретно до музиката. В Индия аудиторията им е била от представители на домакинства, на които също им липсва досег с художествената естетика, различна от тази на битовата и етническа среда, в която живеят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар