Нов митрополитски дом отвори врати в Силистра 

Административната сграда на Доростолската митрополия в Силистра, която ще служи и за резиденция на Доростолския митрополит Иларион, бе тържествено открита и осветена вчера в Силистра. Събитието съвпадна с отбелязването на храмовия празник на катедралния храм “Свети първоапостоли Петър и Павел” в града ни. 
Митрополитският дом е разположен в сградата на бившето начално училище “Стефан Караджа” в идеалния център на града на площ около 304 квадратни метра. В него има кабинет за Доростолския митрополит Иларион, административни помещения, библиотека и жилищна част.
Сградата е дадена под наем за период от 10 години на Митрополията от Силистренска община и е реконструирана със средства на Доростолската епархия и дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. 
Резиденцията бе осветена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион в съслужение с архимандрит Дамян, наместник на Свято-Веденския манастир край Киев, и епископ Теодосий, игумен на Троянския манастир. 
Официалното откриване уважиха изпълняващият длъжността кмет на община Силистра Веселин Андреев, председателят на местния Общински съвет Александър Сабанов, много граждани, вярващи християни и гости на града.


5417 социално – слаби лица от областта ще получат хранителни помощи 
по програма, реализирана от БЧК – Силистра 


Общо 5417 души от седемте общини на Силистренска област ще получат помощи по програмата “Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица” за 2009 година. 
Програмата се реализира от Областният съвет на БЧК – Силистра и стартира през месец юли. Очаква се продуктите да пристигнат в пунктовете за разпределение от 6 до 8 юли, като самото раздаване ще стартира веднага след тяхното получаване. Първият транш ще приключи на 24 юли, съобщиха от БЧК - Силистра.
Справка показва, че правоимащите лица от седемте силистренски общини, които предстои да получат помощи, са получавали целеви помощи и за отоплителен сезон 2008/2009 г. 
Тази година лицата включени в програмата, ще получат на първо раздаване: брашно – 2 кг, ориз и захар – по 3 кг. При невъзможност продуктите да се получат от правоимащите лица програмата допуска това да става от съпруга, съпругата или упълномощено за целта лице. 
Най – голям е броят на жителите на община Дулово, които ще ползват помощите, осигурени от БЧК – 1910 души. По общини броят им е, както следва – Силистра – 1026, Главиница – 957, Тутракан – 804, Ситово – 330, Кайнарджа – 223, Алфатар – 167 души.


Няма коментари:

Публикуване на коментар