Бр.125/08 юли 2009 г.

15 000 плаката трябва да бъдат изчистени до 9 юли

До 9 юли е срокът за почистване от предизборни агитационни материали, напомни секретарят на община Силистра инж. Людмил Стоянов. Срокът е регламентиран в Закона за изборите, в Наредбата за опазване на обществения ред и чистотата в общината и в Заповедта на кмета. 
Само за 24 часа след изборите близо 10 хиляди плаката от 60-те общински табла бяха смъкнати. Но има още поне 15 хиляди, разлепени на забранени за агитация места в Силистра и селата. Те трябва да бъдат смъкнати от съответните политически сили в срок, за да им бъде възстановен внесеният в общината депозит. Депозит са внесли само пет политически формации – ГЕРБ, Коалиция за България, НДСВ, Атака и Лидер. 
Почистването в селата се контролира от кметовете и кметските наместници, а в града - от секретаря на общината. 
Според Наредбата глобите за физически лица са до 5 000 лв., а за юридически – до 50 000 лв.  

Посланикът на Израел гостува в Силистра


Посланикът на Израел в България Н.П. Ноах Гал Гендлер ще гостува днес в Силистра, съобщиха от дипломатическата мисия.
Посещението ще има опознавателен характер. 
Според предварителната програма дипломатът ще се срещне с кмета на община Силистра Иво Андонов и ще разгледа забележителностите на областния център. 
Н.П. Ноах Гал Гендлер е акредитиран в България през месец август 2006 година. Негов предшественик бе Авраам Шарон, роден в Силистра. 



Съветниците не приеха предложение за замразяване на омбудсмана

На провелата се вчера сесия на Общинския съвет в Силистра, когато точката от дневния ред бе една-единствена - приемане Програма за ограничаване структурния дефицит на общината за 2009 година, бе направено предложение след изтичане мандата на омбудсмана след 8 месеца временно да не бъде провеждан конкурс за нов, тъй като по този начин ще бъдат спестени разходи в рамките на 40 000 лв. годишно. Предложението бе направено от Георги Атанасов от групата на БСП, който изтъкна като мотив, че основните ангажименти и въпроси, които поема и разглежда омбудсманът, касаят Закона за междуетажната собственост и че това не звучи сериозно, поне на този етап. 

Оптимизират разходите на ”Общинска полиция”

Предложението за съкращаване длъжности и отговорности в отдел „Сигурност и опазване на обществения ред” в Силистра също бе коментирано по време на заседанието на местния парламент вчера. На практика в т.нар. Оздравителна програма е заложено оптимизиране на разходите, което по един или друг начин означава преразглеждане дейността на отдела. Коментирано бе, че е нужно да се дава редовен отчет за свършената работа. Изказано бе и възмущение от градските депутати, че при опит да сигнализират звеното за проблем, ползвайки дежурния телефон на отдела, не са успели, тъй като дава сигнал „свободно” и се включва гласова поща. Споделени бяха и други мнения по отношение ефективността на „общинските полицаи”. Според зам.-кмета Милен Пенчев оптимизирането на разходи ще касае фонд”Работна заплата”, издръжка, служебно облекло и други подобни функции.

Не приеха да има „Стена на срама”

Общинските съветници не приеха направеното от Мирослав Калинов предложение длъжниците на община Силистра да бъдат оповестени публично. Това според него може да стане, като бъдат поставени на явно място списъци с имената на дължащите над 5 000 лева или пък същите бъдат публикувани в издавания от общината и Общинския съвет „Бюлетин”, или чрез другите средства за масова информация.
Възникна въпросът в кулоарите на Общинския съвет дали в тези дълги списъци не фигурират имена и на старейшини, след като „за” гласуваха само шестима, „против” -8 и „въздържали се” – 14.

Антон КУТЕВ: 
„Трябва да видим къде сбъркахме и тогава да говорим за промени по върховете!”

Трябва да видим къде сбъркахме и тогава да говорим за промени по върховете, заяви в Силистра секретарят на Националния съвет на БСП Антон Кутев. Той каза това в отговор на въпрос дали ще има промени във висшето ръководство на партията след резултатите за Коалиция за България от изборите за Народно събрание. Той не изключи вероятността да бъдат предложени персонални промени в ръководството. Кутев смята, че най-напред трябва да се анализират политиките на БСП, за да се прецени какво точно трябва да бъде променено в дейността на партията и дали тези промени могат да се осъществят след промени в ръководството. 
  Кутев бе водач на местната пропорционална листа на Коалиция за България. На изборите формацията спечели 14.09 на сто от гласовете и остана трета политическа сила след ДПС и ГЕРБ. 
Резултатът е достатъчен коалицията да има депутат в бъдещия парламент и това е Антон Кутев, съобщиха от централата на БСП в Силистра след състоялото се заседание на Областния съвет на партията. 
  След заседанието Антон Кутев съобщи, че от следващата седмица ще започне да работи за осъществяване на идеята си да бъде създаден "екип за Силистра" с участието на народните 
представители от региона на другите политически сили, кметовете от района, неправителствените организации, синдикатите и бизнесмени. 

Месечно заседание на Пробационния съвет

Петима осъдени на наказанието „Пробация” получиха положителния глас на членовете на Пробационния съвет в града на проведено в края на м. юни заседание. Той се изразява в промяна на ежедневната регистрация по настоящ адрес в ежемесечна.
Заседанието бе домакинствано за втори път от община Главиница и горната мярка бе разгледана за общо 20 от изпълняваните присъди.
На още 18 осъдени, по предложение на председателя на Пробационния съвет Диана Радулова, бе заменена ежеседмичната регистрация по настоящ адрес в ежемесечна съгласно новите изисквания на Закона за изтърпяване на наказанията.
На заседанието бе приет отчет за работата за първите пет месеца на годината.
През 2009 г. се изпълняват над 80 присъди „Пробация” в района на Тутраканския съд, който обхваща и Главинишка община.
Следващото заседание ще се проведе на 29 юли.



Няма коментари:

Публикуване на коментар