Бр.136/23 юли 2009 г.

Вода от кладенец спасява тревата на стадион в Силистра, Геша взема грузинец в „Доростол”?
Йордан ГЕОРГИЕВ

Спешно ще строят кладенец на стария стадион „Доростол” в Силистра, за да черпят от него вода и да поливат тревата, съобщиха от общината. Проектът бил с пари от ДАМС и целта му е да се спаси съоръжението, на което тренират над 100 деца от формациите на третодивизионния тим. 
„От години стадионът загива, защото е скъпа водата на „В и К”, за да се полива райграсът, а децата тренират все едно върху твърда настилка”, съобщиха треньорите в клуба. Единствено мачовете си младите футболисти играели на новия стадион „Луи Айер”. 
30 000 лева струва издълбаването на кладенец, докато се стигне до подпочвени води, показва справката. Долу-горе толкова излизало на година поливането на газона.
Грузинският футболист Джордж Талавадзе от Тбилиси е вероятното ново попълнение в „Доростол”, заявяват от клуба. С него и други млади футболисти треньорът Георги Иванов-Геша щял да връща „Доростол” в професионалния футбол.
 „80 000 лева се очаква да гласува от бюджета в четвътрък Общинският съвет в Силистра, за да подпомогне тима през есенния сезон”, заяви зам.-кметът Милен Пенчев, президент на ФК „Доростол 2003”.


Присъдата „пробация” с висока ефективност 

88 на сто от осъдените на пробация в Силистра 1122 –ма души не са извършили други нарушения след изтичане на присъдата. Това показва тригодишният анализ на местната пробационна служба. 
За първи път от създаването му през 2006 година подопечното ведомство на Министерството на правосъдието предоставя публично информация.
От нея личи, че 45 на сто са рецидивисти, 55% са наказани за първи път, а 8 % от всички проявени са под 18-годишна възраст. 
Изпълнени са 783 пробации. Има случаи, в които нарушители не са зачели присъдата, при други - преписките са върнати в Прокуратурата, има и престъпници, обявени за издирване. 
Най-често „пробация” е присъждана за транспортни нарушения, документни измами, неплащане на издръжка. Осъдените са се поправяли чрез обществено-полезен труд, 149 души са преминали курсове за квалификация или през възпитателни програми, наложени са и други мерки. 
Повече индивидуална психологическа работа е необходима, за да намалеят рецидивите, смятат от пробационната служба в Силистра. 


Главиница
Две златни и бронзово отличие взеха самодейците към читалището 
от Празника на народния обичай и автентичната носия в Рибарица 


С две златни и едно бронзово отличие се завърнаха самодейците към читалище “Христо Ботев” в Главиница от Празника на народния обичай и автентичната носия, провел се от 11 до 13 юли в курортното селище Рибарица, община Тетевен. 
Мъжката певческа група към читалището с ръководител Пламен Костадинов е отличена с първо място в раздела за ансамблово надпяване. В същия раздел, но с трето място, е удостоена и вокална група “Славей”. Победител при индивидуалните изпълнители е станал Ради Иванов. 
В конкурсната програма са участвали над 70 състава и 50 индивидуални изпълнители от читалища от цяла България.
Четиричленното жури с председател проф. Георг Краев е излъчило победителите от гостуващите самодейци на третия ден от надиграването и надпяването с ритми и звуци от фолклорната област, която представят.

Интернет ще предоставят от догодина в читалищната библиотека 

Осем компютърни конфигурации с достъп до интернет ще бъдат доставени в началото на 2010 година в читалищната библиотека в Главиница.
Новите придобивки са осигурени след включването на читалището в програмата “Глобални библиотеки – България”.
Седем от компютрите са предназначени за читателите, които ще могат да ползват лесен и безплатен достъп до информация и услуги в интернет. Очаква се догодина по програмата да бъде назначен и още един библиотекар към читалището в Главиница. 
Инициативата е стартирала фондация "Бил и Мелинда Гейтс", за да помогне на хората в много страни по света да получат достъп до компютри, интернет и обучение.
“Предполагам, че освен деца, при нас ще започнат да идват и повече възрастни, които ще искат да осъществят контакт в интернет със свои близки в чужбина”, сподели библиотекарят Пенка Димитрова.  



Започнала е беритбата на “втора ръка” тютюн в общината

Започнала е беритбата на “втора ръка” тютюн в община Главиница, съобщи началникът на общинската служба “Земеделие” Фахри Емин. 
В общината са засети над 5000 дка тютюн. Повече от половината от парцелите се намират в селата Зебил, Вълкан и Листец.
Тази година реколтата е добра, каза Емин. Добивът на стопаните е към 60 кг на декар, сух тютюн. Изкупната цена е към 2, 20 лв. за кг. 
Не така стоят нещата с добива от пшеница. Прибрани са 90 на сто от реколтата, но добивите са сравнително ниски, в сравнение с миналата година, каза Фахри Емин. Добивът е от 320 до 340 кг от декар. Засушаването даде отражение върху пшеницата, а ниската изкупна цена от 18-20 ст. не може да покрие разходите на стопаните, коментира началникът на общинската служба. 

Спешният център обслужва всички населени места в общината
Ленар НУРИ

Винаги ми е било интересно как минава един ден на работещите в това звено на болницата. Този мой интерес ме накара да посетя спешния център в Главиница, филиал към Силистренския, който обслужва всички населени места в общината. В него дванадесетчасова смяна дават шестима фелдшери, шест медицински сестри и двама шофьори.
Заварвам на смяна Раиф Юмер, дългогодишен фелдшер, медицинската сестра Севил Ахмед и шофьора Бакир Хюсеин. Влизайки в антрето, тримата се упътват към мен и притеснени ме питат за здравословното ми състояние. Спокойно им обяснявам, че съм репортер и съм дошла да ги видя и да ги поздравя за добрата работа. Казвам, че целта ми е да разбера какво кара хората от общината в период от няма и месец, в два поредни броя на страниците на вестник „Дръстър ПРЕС”, да изказват своите благодарности. И от посрещането ми се уверявам , че те винаги са готови да помогнат на хората.
Спешния център го откриха през 1996 година, преди това съм работил дълги години в здравния участък в Ножарево, разказва Раиф Юмер. От санитар до лекар - това е обхватът на задълженията ни като практикуващи фелдшери към момента- допълва той. 
Към разговора ни се присъединява и Сейфи Салим, който също е от основаването на центъра. Завършил е и специалност „Мениджмънт на здравеопазването” и е изкарал няколко курса, свързани с оказването на първа и спешна помощ. 
„Слагат ни в графа „Грижи”, но ние сме подготвени за преглед, профилактика, лечение. В нашия център ние осъществяваме спешен прием, помагаме и на хора, които не са за спешно обслужване, тъй като няма към кого да се обърнат. Контингентът ни е от 0-до 100-годишните, всеки, който се появи на вратата, сме длъжни да го обслужим безотказно”, продължава разговора ни с фелдшера Сейфи Салим.
Според сегашното законодателството фелдшерите са причислени към асоциираните медицински специалисти.Действащото в момента законодателство обаче не им дава правото нито да изписват рецепти, нито да преглеждат деца под 3-годишна възраст. „Де факто ние извършваме преглед, провеждаме лечение. Но има забрани за фелдшера, които са регламентирани. …Тоест това, което вършим като дейност, донякъде е изключително в конфликт с нормативни актове и документи”, обяснява фелдшерът Салим.
В този момент влиза гражданин, който се обръща с молба да му се измери кръвното. Раиф Юмер се запътва към кабинета. Димитър Костадинов е с високо кръвно, фелдшерът го пита дали си взима редовно хапчетата, при което му обяснява, че със здравето шега не бива и че трябва редовно да си взима лекарствата.
Доволен от човешкото отношение, пациентът споделя, че това, което правят тези хора, е похвално. “Никога никого не са връщали. И в два часа посреднощ да им звънна, на който от тях да е, винаги са се отзовавали. Благодаря им от сърце и им пожелавам винаги да са така отзивчиви, защото малко или много те са хората, които ни връщат радостта от живота” – сподели Димитър.
Севил Ахмед е от екипа на Раиф Юмер и работи, откакто е завършила образованието си. На въпроса ми защо не е избрала по големия град за реализация, тя казва, че иска да помага на хората тук, където е израснала и където са родителите и близките й. “Не е важно къде работиш, важно е удовлетворението от това, което правиш. Аз съм доволна, че мога да помогна на хората тук, в моя град, в моята община” – допълва тя.
Не искам повече да отнемам от ценното им време и си тръгвам с мисълта, че хората от община Главиница са спокойни за здравето си, защото за тях на първо време се грижат истински професионалисти и добри хора.


Дулово
Пакети с храни от ЕС за социално слаби лица от общината

1910 са социално слабите граждани, които ще получат хранителни продукти от първия транш на програмата “Разпределение на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби граждани”. Тези лица са получавали енергийни помощи от държавата през 2008/2009 г. и са определени по списък от Агенцията за социално подпомагане.
До момента 1745 човека от общината са получили пакети, които съдържат 2 кг брашно и по 3 кг захар и ориз.
Продуктите от първия транш са предоставени на община Дулово от Областния съвет на БЧК – Силистра, тъй като за втора поредна година на БЧК е възложено да съхранява, транспортира и раздава хранителните продукти от ЕС.
Пакетите с продуктите се раздаваха /по график и по списък/от секретарите по кметствата, а в града от представител на общината.
Неполучените пакети няма да се раздават при втория транш, който се очаква да бъде в края на месец август, уточняват от община Дулово.


Новини от Тутракан

В болницата отварят оферти пред журналисти

Според последните изисквания за Закона за обществени поръчки на 24 юли в 10 часа, в присъствието на журналисти, ще стартира процедурата по отварянето на оферти по обществената поръчка за периодична доставка на медикаменти за нуждите на МБАЛ-Тутракан.

Ще правят обществено обсъждане на стратегията за образованието

На 23 юли в залата на Общинския съвет ще се проведе обществено обсъждане на Стратегията за развитие на образованието в община Тутракан 2009-2013 г. и Плана за реализирането на тази стратегия.
Ще бъде представена и информация за резултатите от външното оценяване / IV-VI клас/, изпитите след VII клас и държавните зрелостни изпити`2009 г., както и състоянието на училищната мрежа пред прага на учебната 2009/2010 година.

Първа помощ при удавяне
ОбС на БЧК – Тутракан разпространи в крайдунавския град брошурата „Предпазване и оказване на първа помощ при удавяне”. В нея точно и разбираемо са описани методите за спасяване на давещи се и последователността на действията при даване първа помощ на удавници.
Имайки повече знания за тези случаи, от БЧК-Тутракан се надяват, че гражданите ще действат без колебание и ще помогнат.


Продължава изследването за антитела срещу рубеола
Продължава серологично изследване на жени в детеродна възраст за наличие на антитела срещу рубеола в изпълнение на Националната програма за елиминация на морбили и вродена рубеола, по която Министерството на здравеопазването осигури безплатни тестове.
Показани за изследване са жените от 18-до 40-годишна възраст. За целта на изследването се взема кръвна проба.
Както изследването, така и вземането на пробата са безплатни.
От това изследване биха могли да се възползват жените, на които предстои да стават майки, за да са сигурни, че бременността им ще протече извън риска от заразяване при евентуален контакт с деца, болни от рубеола.
Пожелалите могат да се обръщат за повече информация в РИОКОЗ (ХЕИ) на тел. 816-141 или 816-136, а за вземане на кръвна проба в регистратурата в инспекцията.
Настоящото изследване ще ви позволи да установите дали имате защитен титър на антитела срещу рубеола, за да сте спокойни за своята бременност и вашето бебе да е защитено от вродена рубеола.


Няма коментари:

Публикуване на коментар