Бр.127/10 юли 2009 г.

Обявяват обществена поръчка за фирма, поддържаща радиотранслационната мрежа

Новината е от инж.Людмил Стоянов, секретар на община Силистра. Това се налага, тъй като фирмата, ангажирана с тази дейност до скоро, е прекратила договорните си отношения с общината и на този етап няма кадри, които да познават радиофикационната система и да я поддържат. 
Потърсихме секретаря на Силистренска община по сигнали на граждани, които недоволстваха, че са платили абонаментната си такса, но нямат излъчване. Молим за разбиране от страна на силистренци, апелира инж.Людмил Стоянов, на този етап сме успели да обезпечим подаването на сигнал /комотация/, но не можем да реагираме там, където има проблем по самата мрежа. Много фирми копаят в града, късат се кабели и щетите не се възстановяват, допълни той. Самата техника е амортизирана и това допълнително усложнява нещата.
На практика абонаментната такса, която се плаща има за цел да обезпечи поддържането на системата, общината не генерира печалба от тази си дейност. За миналата година на фирмата, работила доскоро, са изплатени близо 21 хиляди лева, а са събрани 18 000 лв. / от повече от 1500 абонати – за половин или за една година/, 15 %, от които се плащат на „Български пощи” за това, че организират събирането на таксите не само в Силистра, но и в кметствата на територията на общината. 
Или казано на друг начин, на практика излиза, че се генерира загуба от около 30 %. За нас това е предизвестена практика още в момента, в който БТК се „разтовари” от собствеността си и прехвърли на общините обслужването на радиотранслационните възли, коментира инж. Людмил Стоянов. От самото начало ние сме наясно, че това ще е дейност, която ще се извършва повече като социална, отколкото като икономически ефективна. Истината е, че за много от хората, живеещи по селата, този начин за достъп до информация е може би единствен. В същото време е почти задължително да поддържаме системата, тъй като „радиоточките” се ползват от кметовете по места за обявяване на важни за населението съобщения – било за общоселски мероприятия, било за извършване на селскостопанска обработка или за предупреждения при влошаване на метеорологичните условия, уточни инж. Стоянов. 
Радиофикационната система дава възможност на жителите на общината да слушат новинарските емисии на програма „Хоризонт” на БНР, на радио „Мелодия”, радио „Менес”, и на Радиоцентър – Силистра.

Гущеров отрече да иска поста на Станишев в БСП


Няма да се кандидатирам за председател на БСП, заяви пред БТА в Силистра членът на Националния съвет на партията Добромир Гущеров.
Той каза това по повод публикувано в печата негово интервю, в което се обявява за оставки на председателя и цялото ръководство на партията. Излязъл съм от политиката, добави Гущеров.
По думите на председателя на областната организация на БСП Светлана Великова, интервюто е предизвикало противоречиви реакции сред социалистите. Гущеров каза, че само вчера е получил телефонни обаждания от повече от 80 партийни организации, че "трябва промяна в партията". 
Добромир Гущеров бе областен председател на БСП в Силистра, но се отказа от поста. Според Великова, която е и областен управител на Силистра, Гущеров повече от година на практика не участвал активно в живота на областната партийна организация, не е участвал и в предизборната кампания. 
Вероятно и правителството, и аз като областен управител, и партията сме допуснали грешки, но не бива да се премълчава фактът, че за четири години привлякохме над 150 милиона лева инвестиции в областта, изтъкна Светлана Великова.
Председателят на общинската организация на БСП в Силистра Нели Стоилова каза, че до края на седмицата организацията ще излезе с оценка за предизборната кампания и за резултатите от парламентарните избори.


На този етап няма индикации за промяна в таксите за ферибота от румънска страна

Така Пламен Ангелов, прокурист на „Фериботен комплекс Силистра-Кълъраш-България” АД, коментира публикации в националната преса относно решение на Румъния за вдигане едностранно таксите за фериботите близо десет пъти. 
Вместо по 54 евро, превозвачите ще трябва да заплащат близо 400 евро за всяко приставане на румънския бряг.
Все още нямам информация за подобно намерение, допълни той, но не виждам как може да стане това при положение, че има подписани междуправителствени споразумения относно цените и таксите. Така че, ако се стигне до реализирането на подобна идея, нормално е превозвачите да протестират, допълни Пламен Ангелов и се ангажира с подробно проучване на въпроса.
По информация от национални медии се очаква на 14 или 15 юли да се проведат разговори между пристанищната администрация на Румъния и българските превозвачи. Ако не се стигне до споразумение, последните ще бъдат принудени да вдигнат тарифите за превоз пропорционално на увеличението на таксата. Превозвачите имат готовност да подадат жалби срещу Румъния в Европейската комисия и Европейския съд.

Предлагат Стефан Стайчев за почетен гражданин
www.paralel44.info


В Общинския съвет е внесена докладна записка, в която се предлага досегашният театрален шеф Стефан Стайчев да бъде обявен за почетен гражданин на Силистра. Като мотив е посочен огромния му принос за развитието на културата и театралното дело в Крайдунавска Добруджа.
Решението ще бъде взето на едно от следващите заседания на местния парламент.

Трудови инспектори на проверки в селското стопанство

Проверки в селското стопанство извършва Инспекцията по труда на територията на област Силистра- съобщи Назми Адемов, директор на Териториалната инспекция по труда- Силистра. Инициативата е по повод „Извънредната национална кампания по спазване на трудовото законодателство от работодатели, наемащи работна сила за извършване на сезонна селскостопанска дейност”.
Акцентите на проверките са върху сключването на писмени и регистрирани договори, наличието на граждански договори, извънреден и нощен труд, техническа изправност и обезопасеност на земеделската техника, наемането на непълнолетни и т. н.
При извършената подготовка за ефективно изпълнение на набелязаните с кампанията цели е събрана актуална информация за регистрираните земеделски производители в област Силистра, като бе изискано съдействието на общинските администрации, Областна дирекция „Земеделие” и териториалните поделения на „Агенцията по заетостта”.
От начало на кампанията са предоставени и консултации в областта на законосъобразното прилагане нормите на трудовото законодателство и административната и съдебната защити при упражняване на трудовите права.
Досега няма констатирани нарушения. Инспектират се работодатели за наемане на сезонни работници. Проверките ще продължат до ноември, за да се обхванат и есенните кампании в стопанствата- каза още шефът на Териториалната инспекция Назми Адемов. 


Избраха “Мис и Мистър Фестивал” в Силистра 

` 14-годишните Наталия Федчишин от Украйна и Нуки Квигвашвили от Грузия станаха новите носители на титлата 

В голям пъстър празник се превърна вчера традиционният конкурс за деца, които се чувстват красиви - „Мис и Мистър Фестивал” в Силистра. Събитието, което е част от Петнадесетото издание на Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство”, пренесе зрителите в приказен свят от причудливи костюми, искрени детски усмивки и неповторима артистичност.
Началото бе поставено с дефиле на участниците под звуците на латиноамерикански танци, а след това те бяха официално представени на сцената на открития басейн на хотелски комплекс “Дръстър”. Председател на журито беше Нели Стоилова, заместник-кмет по хуманитарни дейности към община Силистра. В оценяването й помагаха специалистът от отдел “Култура” към общината Иван Неделчев и журналистът Милен Милушев.
Общо двадесет деца, по двама представители от всяка танцова група - момче и момиче, участваха в конкурса. В първия от четирите кръга всеки участник трябваше да танцува под звуците на различни и познати на всички танци. 
Във втората част на конкурса децата дефилираха със саморъчно направени костюми от подръчни материали. Публиката и одобрителните ръкопляскания се увеличиха многократно, когато участниците разходиха на сцената своите артистични и авангардни костюми, всички по своему интересни, закачливи и уникални. В следващата трета част с няколко думи децата отправиха своето лично послание и пожелание към фестивала.
В последния кръг всеки участник се представи индивидуално, като сподели повече информация за себе си и своите любими занимания. В последвалата забавна игра напрежението до финалното награждаване се покачи почти до максимум. Всяко дете трябваше да произнесе по една чужда дума. Българските деца затрудниха своите връстници с “паралелепипед”, “бъбрек” и “червенотиквеничка”, но гостите също не им останаха длъжни и ги накараха да сричат сложни за произнасяне думи. 
Кулминацията настъпи с награждаването на победителите, след близо два часа шоу-програма. Короната и титлата “Мис Фестивал” грабна 14-годишната Наталия Федчишин от Украйна, а “Мистър Фестивал” стана Нуки Квигвашвили от Грузия, също на 14 години. 
Наградата за най-малък участник бе присъдена на 9-годишния Калоян Неделчев от балет “Б-2”. За “най-силен танцьор” бе избрана Екатерина Стефанова от ансамбъл “Добруджанче”. За “най-оригинален костюм” бе наградена Лана Жупанчич от ансамбъл “Младост” – Хърватия. Като “най-елегантен участник” бе определена Мирея Саля от ансамбъл “Есбарт Марболени” – Испания. За притежател на най-красива усмивка бе отличена Аугустина Сакалаукайте от група “Инкогнито” – Литва. За най-чаровен участник пък бе избрана Габриела Неделчева от ансамбъл “Добруджа”. 
В категорията за “Най-атрактивно произношение” приза взе Николета Георгиева от ансамбъл “Ритъм”. Наградата за най-оригинално пожелание бе дадена на грузинските деца от ансамбъл “Нукриани”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар