Бр.124/07 юли 2009 г.


Честна дума! Ще работя за Силистренския край!

„Честна дума! Ще работя за Силистренския край!", заяви на първата си пресконференция мажоритарният кандидат за народен представител от 20-ти Силистренски избирателен район д-р Митхат Табаков. Депутатът получи 30 588 от гласовете на избирателите в региона, което е 39,68% от общия вот. 
48-годишният Табаков е с медицинско образование, специализирал е акушеро -гинекология. Бил е директор на болницата в град Дулово преди да стане общински кмет през 2003 година.

Мажоритарният депутат на Силистра заяви, че ще има конструктивна роля в 41-то НС. Смята, че ще е полезен в областта на здравеопазването и социалната политика. Според него е крайно време българският парламент да намери вярната формула за провеждане на избори. „Струва ми се, че други политически сили изпревариха по „изборен туризъм" ДПС. Не виждам нищо вредно в сегашния закон. Но ако мнозинството предложи разумни варианти, ще го подкрепим", каза Митхат Табаков.
Той смята, че няма да бъде добре за България, ако правителството започне работата си с реваншизъм.

В Силистренска област по неокончателни данни ДПС печели и два мандата от пропорционалната листа. Водачът Камен Костадинов е първи и в листата от Велико Търново. От кой регион ще стане депутат решаваща щяла да бъде думата на лидера на партията Ахмед Доган.

Не съм коментирал кандидатите на останалите политически партии по време на предизборната кампания, няма да коментирам и резултатите, очаквана победа за ГЕРБ, и изненадващо нисък резултат за НДСВ, но явно това е резултат от неговата харизма, сподели д-р Митхат Табаков.


Митхат Табаков, Камен Костадинов, Гюнай Сефер, Стефан Господинов и Антон Кутев са новите силистренски депутати

ДПС, ГЕРБ и “Коалиция за България” ще имат депутати от Силистра в 41-то Народно събрание, стана известно днес. На депутатските банки сядат д-р Митхат Табаков, като мажоритарно избран народен представител, Камен Костадинов и Гюнай Сефер от ДПС, Стефан Господинов от ГЕРБ и Антон Кутев от БСП. Въпросителната е около ДПС, тъй като Камен Костадинов беше водач на листата и във Велико Търново и до момента не е известно откъде ще предпочете да депутатства през следващите 4 години. 

ДПС има мандат във Велико Търново. Въпрос на преценка е председателят на партията да реши дали Камен Костадинов, който бе водач и в Силистра, от кой район ще влезе в Народното събрание.
Това съобщи на пресконференция вчера спечелилият мажоритарния вот в Силистренска област д-р Митхат Табаков.
По проста аритметика, ако Камен Костадинов бъде избран от Велико Търново, то от листата на ДПС в Силистренско ще успее да влезе в парламента и заемащият четвърто място Орхан Мемиш.


Вчера сутринта РИК-Силистра оповести и окончателните резултати от изборите за 41-то Народно събрание в Силистренска област:
ДПС – 30 458 действителни бюлетини или 39,14 %
ГЕРБ – 23 595 – 30, 32%
“Коалиция за България” – 10 964 – 14,09%
“Атака” – 6 616 – 8,5%
РЗС – 1883 – 2,42%
НДСВ – 1681 – 2,16%
Синята коалиция – 1073 – 1,38%
Лидер-Новото време-1024-1,23%
Също от РИК оповестиха, че в Силистра и областта са гласували общо 79 993, като действителните гласове са 77 825. Мажоритарният вот убедително е спечелен от ДПС с 30 588 гласа, като веднага след това се нареждат ГЕРБ – 23 140 гласа и БСП – 11 597 гласа.


Стефан Господинов:
“Благодаря на всички, които излязоха да гласуват”


Надписи “Veni, Vidi, Vici” /Дойдох, видях, победих/ на прочутия римски пълководец Гай Юлий Цезар украсяваха вчера офиса на политическа партия ГЕРБ в Силистра по случай изборната победа. 
В 16 часа за медиите бе свикана и първата пресконференция на новоизбрания народен представител от ГЕРБ за Силистренския многомандатен избирателен район Стефан Господинов. В присъствието на останалите кандидати от партийната листа той сподели оценката си за изминалата кампания и виждането си за бъдещата си работа като депутат. 
“Това е един голям успех за нас. Положихме много усилия и тук е мястото да благодаря на нашите структури за денонощната работа, която свършиха. Хората повярваха в потенциала на партия ГЕРБ. Благодаря на всички, които излязоха да гласуват”, каза Стефан Господинов. Той сподели, че първите хора, които са го поздравили за избирането за депутат са били застъпници и симпатизанти на ГЕРБ от Дуловска община. 
От 18 години се занимавам с бизнес. Завършил съм специалност история във Великотърновския университет, но не съм упражнявал професията си. Историята е много важна за политиката и би трябвало всички политици да я познават, защото знаете, че в историята се повтарят уроци и грешки под една или друга форма. Чета и се интересувам от икономика, смятам, че мога да бъда полезен в областта на държавната администрация. Така коментира въпроса за бъдещата си реализация в 41-вото Народно събрание новоизбраният силистренски депутат. 
За Стефан Господинов победата на ГЕРБ е била очаквана, а отпадането на НДСВ е било негова лична прогноза, която се е оправдала. Изненади нямаше, коментира Господинов. Многото гласове за ГЕРБ са в резултат на високата избирателна активност, дело на хората, които са подкрепили желанието си за промяна. 
Всяка година ще давам публичен отчет за това, което съм свършил като народен представител, официално даде дума пред медиите Стефан Господинов.  


Нараснала е разкриваемостта на престъпленията в областта 
В пъти е увеличен броят на палежите 
 

Девет служители от областната дирекция на МВР в Силистра са били наградени за общ принос към работата във връзка с професионалния празник на Министерството на вътрешните работи, отбелязан на 5 юли. Това съобщи на пресконференция вчера по този повод комисар Краснодар Нончев, директор на областната дирекция на МВР. 
Обстановката в областта продължава да бъде спокойна. Основната ни работа е почти същата, колкото и през миналата година, коментира комисар Дянко Дянков, началник на отдел “Криминална полиция”. По негови думи въз основа на извършената работа доверието в институцията е завишено. “Хората търсят съдействие от нас, опитваме се да помагаме на всички, но тъй като някои от проблемите не са от нашата компетенция ги насочваме към съответните институции, които да им помогнат, добави той. 
Нараснала е разкриваемостта на престъпления в региона, отбелязват от полицията. За шестте месеца отчетеният общ процент разкриваемост е 51,97 на сто. 
В Силистренско за полугодието са регистрирани 624 престъпления, което е с пет пункта повече от същия период на миналата година. Най-много са посегателствата върху собствеността - 326 случая. Следват ги общоопасните престъпления. Сред тях с най-висок ръст са палежите, от 4 за 2008 г. броят им е нараснал на 30 случая само за полугодието. Най-често подобни деяния служат като отмъщение. “Явно с палежите започнаха да се решават проблеми от всякакво естество между отделни групи хора”, коментира комисар Дянков. 
По отношение на обществения ред и сигурност изборите минаха спокойно, каза комисар Краснодар Нончев. Даде се възможност да се отрази вота. Имаше сигнали, по които работихме в изборния ден, но нямаше констатирани сериозни нарушения, коментира той.


С дефиле започна XV Международен детски танцов фестивал

С дефиле на участниците започна ХV Международен детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство” в Силистра. Тази година на фестивала гостуват 10 формации от Грузия, Литва, Украйна, Хърватия, Испания, Македония и България.  
Първият фестивален концерт ще се състои днес от 18.00 часа на сцената на ДКТ „Сава Доброплодни”. На 9 юли е вторият фестивален концерт, със същия начален час и на същата сцена. В сутрешните часове танцьорите ще имат съпътстващи занимания – в ателието по танци, конкурса за мис и мистър „Фестивал” и традиционната среща с кмета Иво Андонов, под чийто патронаж се провежда събитието. 
ХV Международен детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство” ще бъде закрит на 10 юли на площад „Свобода”, където малките танцьори ще покажат наученото в ателието по танци. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар