Бр.129/14 юли 2009 г.

Борислав НЕНКОВ: 
„Силистренският театър е бил и трябва отново да бъде професионален!”



“Изписаха се и се изказаха доста неверни неща относно моята личност и дейността ми”. С тези думи започна първата си официална пресконференция вчера новоназначеният директор на силистренския драматичен и куклен театър Борислав Ненков. 59-годишният актьор зае поста след оспорван конкурс и ще заема директорското място в Храма на Мелпомена през следващите три години. 
В първите си встъпителни думи той обори лансираните скорошни мнения от средите на театралите в Силистра, че театърът ни ще бъде закрит и той ще стане открита сцена, която ще се ръководи от директора и шест технически лица. “Държавата и Министерството на културата направиха веднъж тази глупост да съкратят театри в страната. През 1998 година бяха ликвидирани поне 15 театъра, сред които тези в Кюстендил, Хасково, Димитровград, Търговище, Добрич. В тази връзка държавата отдавна е отчела, че случилото се е било грешка и не трябва да се повтаря и да се върви по този път”, коментира Ненков. 
Част от трупата разпространява тези неверни твърдения и това има своето обяснение според Ненков. По негови думи някои хора си позволяват волността да говорят неистини заради личния си страх за бъдещето си в театъра. Борислав Ненков коментира персоналните карти, в които е записан броят на представленията, в които е участвал всеки актьор в театъра. Отчетът е за изминалото шестмесечие и вече е изпратен в Министерството на културата. От него става ясно, че за полугодието актьорът Иван Самоковлиев е изиграл 12 представления на сцената, Рада Баровска – 18, Петър Петров – Мустака – 9, Мима Дапкова – 13, Иван Анчев – 17, Мира Бонжева – 15, Михаил Незалзов – 18, Живка Йорданова - 11. На фона това представяне Ненков съпостави броя на изявите на Петя Томова, актриса в Кукления театър, която има изиграни 74 представления, и на Теодора Константинова с 63. “Сами разбирате, че разликата в натоварването е огромна. По същия начин е огромна и разликата в заплатата сред колегите”, сподели директорът на силистренския театър. “Не мога да допусна в трупата да има колеги с 1000 лв. заплата и в същото време други да с 260 лв. заплата. Това е неморално и несправедливо, коментира Ненков. Той заяви и желанието си да прекрати договорите на актьорите-пенсионери в трупата. На тяхно място ще бъдат търсени нови млади лица с театрално образование. 
“Не търся отговорност на никого, това е приключил етап за мен относно това кой-какво приказвал и какво направил. Много повече ме интересува утрешният ден”, каза Борислав Ненков. “Ние тук се събираме да работим, което ме задължава да имаме поносимост един към друг и личностните ни взаимоотношения трябва да остават пред прага на театъра”, каза още Ненков. 
Силистренският драматичен театър “Сава Доброплодни” ще започне новия театрален сезон през есента с “Двубой” на Иван Вазов, като режисьор на постановката ще бъде Стефан Поляков. В репертоарната програма влизат още пиесата “Щръклица” и мюзикълът за деца и възрастни “Принцесата и свинарят” от Панчо Панчев. След октомври ще бъде поставена пиесата “Лицева опора” на режисьора Первели Николов – Вили. 
Във връзка със 155-годишнината от рождението на големия румънски автор Йон Лука Караджале ще се потърси възможност да се покани румънски екип, който да постави негово произведение на наша сцена. 
Друга пиеса, която предстои да видим през новия театрален сезон в Силистра, е “В открито море” от Славомир Мрожек. Столичният театър “Сълза и смях” ще изнесе при нас постановката “Новото пристанище” по Ст. Л. Костов. Ще видим още “Опечалена фамилия” на Бранислав Нушич с гост-режисьор Мича Берич от театъра в сръбския град Ниш. От класическите български произведения са подбрани “Службогонци” на Иван Вазов, “Боряна” на Йордан Йовков и “Януари” на Йордан Радичков. 
Постановката по Радичков ще бъде първа за нашия театър. Очаква се тя да бъде поставена още догодина, когато се отбелязват 80 години от рождението на големия български писател. 
За младежката публика по селата ще бъде разработен спектакъл на проф. Надежда Сейкова по български любовни песни и по разкази на Елин Пелин. 
Ще се търсят сценаристи и режисьори от други театри. Сред тях са автори като Камен Донев, Стефан Поляков, Боян Папазов, Яна Добрева, Теодора Димова и др.
“Едно от нещата, които ме вълнуват, е детско-юношеската публика, защото изтървем ли вниманието на младия зрител, трудно после можем да го привлечем”, сподели Борислав Ненков. Той увери всички, че ще подкрепя и ще се опита да разшири дейността на създадената от актрисата Мира Бонжева ученическа театрална трупа “Малък театър зад чина”.  
Относно работата на кукления отдел Ненков отбеляза, че в него работят само две професионални актриси. “Нямам нищо против към всички млади колеги без театрално образование, изпитвам еднакво уважение, но в крайна сметка силистренският театър е бил и трябва отново да бъде професионален”, коментира неговият нов директор. По негови думи “в състава ще има място за всички работливи и талантливи колеги”. 
Според Ненков “никой от режисьорите и по – възрастните актьори досега не правеше анализ на това, което гледаме на сцената. Оценката на бившия директор ставаше меродавна за всички”.
В тази връзка ще бъдат изградени нови творчески звена и административни структури („Дирекционен” и „Художествен” съвети). Основната идея на новите звена е да се дава вътрешна оценка на това, което се работи. Предстои приемането на Правилник за вътрешния ред и за работната заплата. В административно отношение предстои да бъде назначен нов заместник-директор – Минка Симеонова, дългогодишен директор на Кукления театър в Търговище. 
Борислав Ненков заяви, че вече няма да е актьор и ще концентрира вниманието си върху административната работа, която го очаква. “Твърдо вярвам, че ако успея да осигуря условия за изява на моите колеги, това ще бъде наградата ми, че съм успял да се справя”, сподели Ненков. 
“Една от причините, заради която се кандидатирах за директорския пост, е обидата, която стои дълбоко в душата ми от това, че когато се играе наше представление, в салона има примерно 50 човека, а когато се играе чуждо представление, примерно на Стояна Мутафова, хората се втурват и пълнят салона”. Така коментира новият директор желанието си да се кандидатира за поста. 
“Надявам се, че през последната година на моя мандат през 2012 година ще сме успели да обновим творческия състав и отчасти да го балансираме по пол и възраст”, отбеляза Ненков. Тогава ще бъде поставена и пиесата “Женитба” на Гогол. 
По думите му с тази постановка ще се даде възможност на трупата за великолепна актьорска изява, защото всички роли са “от лъв нагоре”. Според Ненков “Женитба” ще даде самочувствие на актьорите, които ще играят в нея, че са порасли като изпълнители и са постигнали ниво, достатъчно да се мерят с колегите си от други театри в страната. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар