Лекари и съветници
ще седнат на една маса

Десетки семейни лекари, специалисти и граждани взеха участие в символичния мълчалив протест на работещите в ДКЦ-1 пред сградата на местния парламент във връзка с включването на дружеството в списъка за приватизация за 2009 година.
Никой не е дошъл при нас да иска официално среща-разговор и дискусия по въпроса за 
бъдещата приватизация на ДКЦ-1, заяви Станислав Ковачев, заместник-председател на Общинския съвет.
След близо 10-минутен словесен двубой между съветници и протестиращи все пак съветниците бяха допуснати в сградата, а представители на лекарското съсловие от ДКЦ и регионалната структура на БЛС се срещнаха с председатели на политическите групи в Общинския съвет. След срещата с протестиращите временно изпълняващият длъжността председател на ОбС- Силистра Станислав Ковачев в нарочно изявление пред медиите, изрази мнение, че разговорите са протекли конструктивно. Лекари и съветници се договориха следващата седмица да се проведе разширена среща с участието както на общинските съветници и представителите на ДКЦ-1, така и с участието на експерти от община Силистра.
Удовлетворение от проведените кратки разговори изрази и представителката на протестиращите д-р Величкова, секретар на лекарската колегия.
Въпреки че бе обявен като мълчаливо присъствие пред сградата на ОбС, на практика това се оказа първият ефективен протест на медици в областта.
Служители на Общинското звено за охрана се намесиха в протеста, за да осигурят достъп на общинските съветници до сградата, където трябваше да се проведе извънредна сесия на местния парламент.
Здравните работници посрещнаха съветниците освен с блокада на входа и с реплики и ръкопляскания. 

Д-р Мирослав БУЛЯШКИ:
- Моментът за приватизация е неподходящ. Аз съм против приватизацията сега. Представете си, ако не отидем на работа, какво би се случило?! Здравната реформа се отложи, четири години Здравната каса не сключва договори, свидетели сме на протести в цялата страна. И ако сега се направи тази приватизация, ще излязат наяве всички проблеми в здравеопазването. На кого му трябва тази сграда? Коя банка ще ни даде кредити, за да си закупим и оборудваме кабинети? Аз трябва да спра работа поне за два месеца, за да си направя кабинет, а какво ще правят хората през това време?!
Д-р Боянка ТАСЕВА:
- Огорчени и възмутени сме.Това е единствената по рода си сграда в града. Нямахме време да се организираме. Не пипайте поликлиниката! Каквото и да си говорим, е излишно. Сякаш се продава една будка за вестници. Това е безумие. Как изобщо на някой може да му мине през ума да продава единственото по рода си здравно заведение?! 
Д-р Петко ЕНЧЕВ:
- Трябваше силистренци да дойдат да ни защитят, да разберат, че това е един фарс. Явно въпросът е комерсиален. Ние знаем колко души в града биха могли да купят поликлиниката, но не знаем кой от тези 33-а я продава. Защото тя се продава тук. 
Поликлиниката е предназначена за лечебно заведение – тя не става за бардак, за цехове, предприятия, училища, хотели и ресторанти. Някой иска да вземе парите. Аз работя в тази сграда от първия ден. Да, вярно е, че условията не са идеални. Говорят за приватизация, но никой не ни дава гаранция, че дейността ще бъде запазена и че няма да бъдем изгонени. Ако това се случи, ще повярваме, че тези хора имат морал. Ако нямат – няма какво да говорим. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар