Дулово
При даващите живот
Ваня ПЕТРОВА
“Много съм развълнувана! Ето излизам сега с моето дете и съм много щастлива. Искам да благодаря на всички в отделението, които ми помогнаха да имам това богатство! Да са живи и здрави и все така с внимание и доброта да се грижат за родилките!”- това сподели Гюлюмсер Ахмед от село Правда, която се приготвяше за изписване с дъщеричката си.
Ден преди празника на родилната помощ – 21 януари, гостувам в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ Дулово. “За нас всеки ден е така- и в делник, и в празник работим, посрещаме родилките, помагаме им в най-важния за тях момент, радваме се заедно с тях и близките им, когато се появи новият човек.” – разказва Величка Илиева, старша акушерка в отделението.
От началото на 2009 година до 20 януари са се родили 15 деца- 6 момиченца и 9 момченца. Момченце е и първото, родило се на 3 януари, бебе за община Дулово. То е от село Златоклас. През 2008 година са се родили 282 бебета и една двойка близнаци.
В отделението работят по 9 клинични пътеки и са оборудвани с необходимата нова апаратура – по изискванията на здравната каса. Има трима акушер-гинеколози, които работят в АГО в Дулово- д-р Минков, д-р Садулова, д-р Иванов, седем акушерки и пет санитарки. По този начин е гарантирана дейността на отделението и въпреки проблемите в здравната система, не е спирал приема на пациентки, които не са само от района на община Дулово, но и от съседни общини и области.
“При нас процеса е денонощен, настъпи ли раждане, всеки от нас знае своите задачи и отговорности и се разбираме почти без думи. Това е синхрон и доверие изграждани с години, това - спокойно мога да кажа- е екипен професионализъм.”- продължава Величка Илиева. Самата тя, от 33 години се е посветила на професията акушерка.
“Пожелавам на всички, които на 21 януари ще празнуват най-красивият празник – празника на живота, да са здрави, щастливи и все така да помагат на майките да поемат в ръцете си най-хубавия дар – бъдещето, своите деца.”  



Няма коментари:

Публикуване на коментар