Жена почина при пожар в дома й
68-годишна жена е загинала при пожар в дома си на ул.“Преслав“в Силистра, съобщи пресцентърът на МВР. Инцидентът е станал снощи около 20 часа.68-годишна жена е загинала при пожар в дома си на ул.“Преслав“в Силистра, съобщи пресцентърът на МВР. Инцидентът е станал снощи около 20 часа.Според първоначалните данни причина за запалването е забравена свещ. При пожара са унищожени част от покрива и обзавеждане на 2 стаи.
Публичен отчет на общинските съветници на ГЕРБ 
Пеньо НИКОЛОВ

Публичен отчет за едногодишната си работа направиха общинските съветници на ГЕРБ в Силистра.
В „местния парламент“партията има 9 от общо 33 общински съветници.  
Но в края на месец март 2008 година в Общинският съвет се оформи ново мнозинство от общинските съветници на ГЕРБ, „Атака“, ВМРО и Политическо движение „Социалдемократи“. Избран бе и нов председател на местния законодателен орган – Александър Сабанов от ГЕРБ. Под негово ръководство са проведени 10 от 17-те заседания на Общинския съвет, на които са взети 422 от общо 577 решения. 
Търсени са възможности за по-близки контакти с гражданите. Общинските съветници и ръководителите на ГЕРБ в Силистра са участвали в срещи с граждани и в изнесени приемни в селищата на Силистренска община. Според отчета основните въпроси, поставяни от гражданите, са свързани с транспорта, инфраструктурата, благоустрояването, здравеопазването, образованието, обществения ред. Въз основа на събраната информация са подготвяни съответните документи за решаване на съществуващите проблеми. 
За да бъде по-прозрачна работата на съветниците и местната организация на партията, вече се издава на безплатен вестник „ГЕРБ – Силистра“.  
Изтрезвител, приют за бездомни и хоспис в Силистра, поискаха симпатизанти на ГЕРБ от общинските си съветниците 

В Силистра има крещяща нужда от изтрезвител, от приют за бездомни и от хоспис, стана ясно на срещата на общинските съветници от ГЕРБ в Силистра с техни симпатизанти по време на отчета на старейшините за работата през 2008 г., проведена в четвъртък миналата седмица. След като ги „свестели” в болницата, пияниците нямало къде да отидат, защото дори не намирали пътя за вкъщи, затова трябвало да има „специално заведение” за махмурлии, твърди лекарка от психиатричното отделение, участничка в срещата. Преди изтрезвителят бил в болницата, но се водел към полицията, ала преди години бил "спрян". 
"Ще направим възможното още тази година да заделим пари и да превърнем все още непродадена сграда на закрито училище в приют за бездомници и за клошари", каза на срещата 33-годишният Александър Сабанов, секретар на ГЕРБ-Силистра и председател на Общинския съвет. Съветниците от ГЕРБ се жалваха пред 50 свои членове и симпатизанти, че кметът на общината Иво Андонов не им давал пълна информация за изпълнение на взетите от тях решения, включително и по харченето на бюджета. 1 млн. лева не били платени на общинската фирма по чистотата "Синева" и на фирма „Ербауйер”, което обричало градът да затъне в боклуци, ако не са парите от софийския боклук, плащани редовно от Столична община. Правителството засега не изпълнявало обещанието си да прати 35 млн. лева в крайдунавския град, за да стане факт заводът за предепонация на боклука и изграждането на пречиствателна станция край Дунав.
Лошото състояние на тоалетните в градската поликлиника в Силистра и липсата на достъп до тях на гражданите е основната причина за решението на общинските съветници в Силистра да включат на заседането си през м. декември в списъка за приватизация Диагностично-консултативния център в града. Сградата, строена преди повече от 30 години и неремонтирана от тогава насам, остана за приватизация, въпреки протеста на 20 джипита-наематели, както и на лекарите, работещи в Центъра.
Да припомним, че три гласа не стигнаха на местните старейшини, за да извадят имота от "списъка". "Не може едно медицинско заведение да има този вид в XXI век и в него да се лекуват гражданите", аргументираха съветници отказа си да гарантират нераздържавяемостта на общинската собственост. "Пет санитарки едновременно чистят 4-етажната сграда, като са и технически персонал в същото време", твърди д-р Вилияна Цончева, управител на ДКЦ-1 ЕООД (регистрирано през 2000 г. по Закона за лечебните заведения и по Търговския закон, в момента с 16 постоянни трудови договори на лекари и сестри, както и с 8 на почасова работа.). 300 000 лева струвал проектът за ремонт на поликлиниката, но общината нямала пари да го реализира. 20-30 лева плащали личните лекари, за да ползват офиси в поликлиниката. Наемите им са преференциални, защото ги защитават законите в държавата. В поликлиниката е и единствената работеща физиотерапия в областта, обслужила миналата година 2,5 пъти повече пациенти от предишни периоди (1500 през 2008 г., обслужвани от трима души и един лекар). Според още данни над 5 000 за хора от цялата област са издадените от лекарските комисии (една обща и 4 специализирани) „решения” за временна и трайна инвалидизация, за гледане на малки деца и пенсионери; за отпуски по майчинство и др.. Проблем е, че от 3 години се работи без рамков договор, поради което парите по НЗОК са по разценки от 2005 г.




Няма коментари:

Публикуване на коментар