„Биг брадър”...охранява заведенията в Силистра

Видеокамери охраняват почти всички заведения в Силистра, сред които и нощните клубове, съобщиха от общината. За близо 40 от тях, които са влезли в списъка на предписанията, системите с електронни очи са факт. „Със сигурност 80% от тях работят”, потвърдиха от полицията. От 1000 лева нагоре стартира цената на видеокамерите и съоръженията към тях, споделят собствениците. По техни признания, някои от съораженията вече били откраднати. Има и собственици, които като не можели да си позволят видеотата, декларирали в общината нежеланието си да работят нощно време. Поне 15 са обектите, намалили работните си времена по тези причини.
Засега общината не успявала да реши проблемите с превозните средства пред нощните клубове в центъра на града. Все по-масово клиентите им паркирали по най-близките улици и блокирали движението. Единственият дежурен полицейски автомобил, предназназначен да обслужва произшествията, не можел да ги разчисти. Включително и по причина непригодността на видеокамерата си, дадена от МВР-София, тъй като не снимала нощно време.
Общината в Силистра искала да закупи по-съвременна техника, но нямало как да стане зад гърба на министерството, тъй като подобни доставки били централни и по процедури, одобрявани от министъра.


Патици изяли житото на зелено край Дунава в Силистра

За поредна година край река Дунав в Силистренско част от житото било изядено „на зелено” от зимуващите патици, съобщиха разтревожени кооператори. Най-пострадали тази зима са над 2-3000 дка в плодородната местност „Балтата” между Айдемир и Силистра. „Десетки хиляди са патиците, които до падането на снега опоскаха посятото жито”, заяви за „24 часа” Атанас Великов, председател на Събирателно дружество „Фаворит” в най-голямото българско село. Нивите на неговото сдружение засега били пожалени, за разлика от предишни години. Не помагали нито стотиците плашила по полята, сложени за кратко през есента, нито хайките на ловците, любители на лова на патици. „Почерняваха нивите за по няколко часа, когато ятата се настаняваха в полето край реката и нямаше цяр за мор срещу напастта”, обясниха селскостопански труженици от Крайдунавска Добруджа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар