(Шум)ен сдърпа силистренските превозвачи

Пламен Янев към Хараланов: 
“Занеси линиите си в гроба!”

Транспортната фирма «Хари – 3»
пое линиите №20 и Силистра - Шумен


Сериозен скандал избухна вчера между две силистренски транспортни фирми. След сигнал на граждани стана ясно, че дестинацията Силистра-Шумен е обслужвана едновременно от два автобуса на различни превозвачи. 
Въпросните фирми са “Хари-3” и “Актив Плюс”, като конкурсът е спечелен от Харалан Хараланов. “Титулярният” автобус по линията тръгва в 10 часа, но дублирането на оказалата се скандална дестинация е започнало в събота, когато за пръв път автобус на “Хари-3” предприел курс до Шумен. 
Според очевидци пътниците, предпочели да пътуват с този автобус, са изпадали в двоумения относно избора си.
“Когато пристигнем на автогарата, виждаме два автобуса до Шумен и се чудим на кой да се качим”, споделиха потърпевши.
Вчера в 9,45 часа на автогара-Силистра, явно разбрал за случая, се появи Харалан Хараланов, собственик на фирма “Хари-3”. Минути по-късно пристигна и собственикът на другата засегната транспортна фирма “Актив Плюс” Пламен Янев, придружен от семейството си.
Видимо изнервен, Янев, подминавайки Харалан Хараланов, му подвикна: “Занеси линиите си в гроба!”.
В резултат на проверката ни вчера автобусът на “Актив Плюс” не потегли за Шумен. 
Припомняме, че конкурсът за въпросните линии се проведе в края на миналата година. “Хари-3” спечели наддаването за този маршрут.
Договорът на “Актив Плюс”, изтичащ на 21 февруари, е прекратен със заповед от 14 януари, четвъртък, адресирана от заместник-кмета “Икономика и международни програми” Димчо Кьосев и подписан от и.д. кмет на общината инж. Веселин Андреев.
В понеделник бе получена заповед в силистренската автогара, с което официално бе потвърдено решението. За промените е уведомена и Регионалната дирекция “Автомобилна администрация”.
Причината за преждевременното прекратяване на договора са две жалби от жителите на селата Иширково и Смилец, които твърдят, че фирмата не е изпълнявала качествено своите задължения.
 “Двете жалби са подправени и нямат нищо общо с истината. Хората, които са сложили своя подпис, не знаят за какво става дума. Освен това подписката в село Смилец е правена от роднина на г-н Хараланов”, коментира Пламен Янев.
Освен това Янев заяви, че не е получил никаква заповед за решението на общината.
“Не мога да проумея на какво основание ще ни прекратят договора. Ако не се разреши цялата ситуация, ще занесем всичките си автобуси пред общината, оставяме ги и да правят каквото си искат с тях”, добави още той.


Ето какво споделиха засегнатите страни:
Харалан Хараланов – собственик на “Хари-3”:
“ Нямат право да правят каквото си поискат!”
“Трябвало е да обслужват линията до провеждане на конкурса и влизането в сила на заповедта. Той вече се състоя и аз го спечелих. От миналата седмица има издадена и заповед по въпросната линия. Тази фирма няма право да я използва и да прави каквото си поиска. Започнахме и ние от събота да обслужваме линията до Шумен, защото никой не ни спира, нямаше заповед за нещо подобно. Никога не съм влизал в конфликти и този път няма да го сторя. Ние сме легитимният превозвач” 

Пламен Янев – собственик на “Актив Плюс”:
“Докога ще ни се подиграват некомпетентни заместник-кметове?”
“Вземат ми линия, това е случаят. Не е логично фирма, която не изпълнява своите линии, да печели конкурси. Не може да изпълняваш курсовете, когато си поискаш, и после да се бъркаш в линиите на другите. През останалото време да следиш автобусите на конкурентите и да изследваш кои линии са печеливши. Това правят от “Хари-3”. Лошото е, че нямаме компетентни заместник-кметове, отговарящи за транспорта. Сегашният такъв Димчо Кьосев обърка всичко в общината със своето неразбиране на проблема, затова се стига до подобни фрапатни случаи. Не знам на какво се дължи г-н Кьосев да поддържа конкретна фирма (б.а. “Хари-3). Тази корупция около транспорта ни идва в повече. Комисията по транспорт е в безумен състав. В нея членуват хора, които не знаят за какво става дума. Измислиха такива критерии за последния конкурс, че още в началото бе ясно кой ще спечели. Критериите бяха стъкмени специално за фирма “Хари-3”. Ако тези критерии продължат, няма смисъл да се явяваме повече на подобни конкурси. Затова заведохме съдебни дела срещу тях, защото не желаем да участваме в предрешени конкурси. Пакетите, които бяха предложени на последния конкурс, бяха по такъв начин направени, че отговаряха на въпросната фирма. Смятам, че цялата процедура бе опорочена. Документите на “Хари-3” бяха събрани в един плик и при разглеждането те се разпиляха по масата. А те трябва да бъдат закрепени един за друг, защото така се появява възможност за подмяна на някой от тях. За да се оправи транспортът в Силистра, трябва да бъде заменен г-н Кьосев и на негово място да бъде назначен друг, но компетентен човек. Ние водим дела и питам: “Кой ще ни плати загубите за това, че не караме няколко дни?” “Кой ще ни плати изхабените нерви?”“Докога ще ни се подиграват некомпетентни заместник-кметове?”
Димчо КЬОСЕВ, зам.-кмет:
От 15 януари, когато е издадена заповед от общината за прекратяване договора с «Актив Плюс» и възлагането на спечелилия конкурса «Хари-3», едва днес/вчера, 20 януари/ Пламен Янев се яви в общината, за да подпише документитте. В продължение на дни той се криеше и твърдеше, че е във Варна и не можеше да бъде открит за връчване на документацията. Последно в понеделник вечерта със служители на общинска полиция и в присъствието на свидетели отново бе направен опит за връчване заповедта на Янев, но отново никой не бе открит в офиса на фирмата. За промените са уведомени и в Регионална дирекция «Автомобилна администрация», за да имат основание за санкции, ако има нарушения, които са от тяхната комептентност. Уведомено е и ръководството на автогарата в Силистра кой е легитимният превозвач. 


Скандално
Фрапантен гаф направи продавачката на билети на едно от гишетата на силистренската автогара.
При запитване от наша страна относно автобусните линии до Шумен и цената на билетите тя съобщи, че на гишето се предлагат билети и за двете фирми – “Хари-3” и “Актив плюс”.
“Цената на билета за “Хари-3” е седем лева, а за другата фирма – 10 лева. Автобусите се връщат в 16 часа от Шумен”, сподели продавачката.
По-късно опитахме да повторим сценария, но в присъствието на собственика на една от засегнатите фирми по скандалния случай Харалан Хараланов (б.а. управител на “Хари-3”).
Въпросите бяха същите, но за наша изненада отговорите бяха коренно различни.
При запитване за автобусите до Шумен продавачката отговори:
“Има два автобуса до Шумен, които тръгват в 10 часа, но билети продаваме само за “Хари-3”. Не съм казвала нещо подобно, само споделих, че пътуват два автобуса”, се оправда служителката. 

Транспортните страсти се разгорещиха и по време на заседание на две от постоянните комисии в Общинския съвет в Силистра.
Реплики си размениха кметовете на Иширково и Бабук с управителя на „Актив Плюс” Пламен Янев.
Превозвачът не спря да обвинява, че общината е виновна, че решенията са незаконосъобразни, че виновен е зам.-кметът Димчо Кьосев.
Последният се яви в края на заседанието и поясни как стоят нещата.
В същото това време селските кметове не се уплашиха и заявиха ясно и категорично своите оплаквания от транспортното обслужване.
Стана ясно, че днес пътуващи за и от Иширково ученици, които имат закупени месечни карти, са били свалени от автобуса на фирма „Актив Плюс” с репликите “Вървете си искайте парите за картите от Димчо Кьосев!” По линията на №20 също е имало дублиране на автобусите – на Харалан Хараланов /официален превозвач според заповед от общината/ и на Пламен Янев – досега обслужващ маршрута. 
Лично Харалан Хараланов заяви, че от днес притежателите на карти по линията, закупени от предшественика му, ще могат да пътуват спокойно до изтичане срока на картите в края на месеца. Тук става дума за 66 пътуващи деца всеки ден, коментира кметът на Иширково Кинка Иванова. Самата тя неколкократно е подавала жалби срещу нередности от страна на досега действащия транспортен превозвач.  
Мнозина са пътуващите с №20, които имат оплакване, че шофьори не са минавали през Ламбриново и Смилец, защото в конкретния курс не е имало хора, пътуващи за тези населени места и са съкращавали пътя. Друг жител на селото се оплака, че е имал случай, когато автобусът тръгващ в 7,30 часа от Силистра, е закъснял с 40 минути. Оправданието е било, че е бил пренасочен за друг курс по-рано сутринта. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар