Биляна РАЕВА, 
евродепутат от НДСВ – АЛДЕ:

„Има идея за изравняване на субсидиите в селското стопанство за нови и стари членове на ЕС!”  

Мария ДИМИТРОВА

Биляна Раева, член на Европейския парламент в групата на АЛДЕ /Алианс на либералите и демократите за Европа/ от листата на НДСВ на първите европейски избори в България през 2007 година, посети Силистра в петък, 23 януари 2009 г., заедно със заместник-областния управител Петко Добрев гостенката осъществи множество срещи. Разговаря с областния управител Светлана Великова, изслуша исканията на земеделските производители, срещна се с ученическия парламент и представители на центъра за работа с деца, посети частната езикова школа “Престиж” и земеделския колеж. Проведе среща с актива на НДСВ, а вечерта присъства на представения от Петко Добрев проект за възстановяване на Първата българска патриаршия в Силистра.
Състоя се и среща с журналистите от града, на която зам.-областният управител Петко Добрев изясни целите за посещението на Биляна Раева. Стана ясно, че са били поставени различни въпроси, които очакват подкрепата и съдействието за разрешение от евродепутатката на ниво министерства в България или след разисквания в комисиите на европейския парламент.
Земеделските производители са изявили искане за изравняване субсидиите за България и Румъния с тия на другите членки на ЕС, приети преди последните две страни. Настояват министъра на земеделието и горите да се съобразява с различията при започване и завършване на стопанската и административна година. Стопанската година, поясни П. Добрев, за земеделците започва през месец октомври, а административната започва едва в края на месец март, когато е завършила пререгистрацията. Това предложение цели да се уеднаквят разбиранията на земеделците и на държавата и да се получава пълна информация за ползване на субсидиите. С колегите си от Румъния, евродепутатът съобщи, че обсъждат идея да бъдат изравнени субсидиите в селското стопанство, които получават новите и стари членове на Евросъюза. 
По време на срещата с Ученическия парламент и с преподаватели и ученици от ЦРД бе поставен въпросът за финансиране от държавата на извънучилищните форми на работа. В момента заплащането е задължение единствено на общините, а техните финансови възможности са ограничени. Биляна Раева е приела техните предложения и се надява след среща с министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев, държавата да поеме своето задължение относно финансирането на тези извънучилищни дейности, така необходими за учениците. Децата са изявили желание да се направи анализ на учебните програми на страните-членки на ЕС и България, тъй като, според тях, натовареността на учениците в България е по-голяма в сравнение с техните връстници в останалите държави.
Частното езиково училище “Престиж” иска партниране с държавата и представяне на минимална финансова подкрепа.
За административни пречки са говорили трима силистренски новатори и откриватели – Никола Стефанов с лиценз за 4 вида гориво за двигатели, Димитър Попов с патент от 2009 г. и Нурсе Слас с откритие в областта на енергетиката.
По време на срещата с областния управител Светлана Великова са били разисквани въпросите, познати ни от миналото, които още нямат разрешение. Става дума за газопровода Добрич – Силистра, сключване на спогодби между България и Румъния за построяване на Дунав мост между Силистра и Кълъраш и нещо ново – установяване сътрудничеството на Силистра с Българската академия на науките.
Евродепутатът Биляна Раева разказа за своята дейност в комисиите на Европарламента. Някои от наболелите въпроси са: газовата криза, обсъждане на директивата за промени в работното време, борбата с ДДС и измамите, насърчаване на малките и средните предприятия, подкрепяне позицията за провеждане на изборите за български и европейски парламент в един ден.
Очаква се до края на мандата на Европарламента да бъде създадена и Агенция за предотвратяване на данъчни измами. В основата на разговорите и дискусиите е идеята да бъдат предотвратявани измамите с ДДС на територията на ЕС.
Тя приветства представянето на българската култура в Европарламента посредством “Алманах за Македония от 1913 г.” и “Четвероевангелието на Иван Александър” - културни паметници, чрез които България се нарежда с достойнство сред останалите държави-членки на ЕС.

Готов е проект за възстановяване
на Първата Българска патриаршия
Пеньо НИКОЛОВ
На коктейл в хотелския комплекс „Дръстър“, на който присъства и евродепутатът Биляна Раева, официално бе представен и проект за възстановка на средновековна патриаршеска резиденция, чиито останки са открити в Силистра. Разработката е дело на н.с. д-р Стела Дончева от Регионалния исторически музей в Шумен. В базиликалния комплекс през 1994 година е открит и гробът на патриарх Дамян. Комплексът е в рамките на националния архитектурен и археологически резерват “Дуросторум - Дръстър – Силистра”.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар