Кметът връща решението за такса „смет” 

На 28 януари ще се проведе заседание на Общинския съвет, става ясно от съобщение, изпратено от местния парламент до медиите в Силистра. 
Точката на заседанието по предварителен дневен ред е една- единствена. 
Зам.-кметът Веселин Андреев, изпълняващ длъжността кмет, връща решението на старейшините, гласувано миналата седмица за намаляване таксата битови отпадъци с 1 промил.  
Изтъква се, че взетото решение е нецелесъобразно.  
Припомняме, че промяната в цифрите касае физическите лица и е отразена в частта за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване и депониране, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за твърди битови отпадъци.  
Намаляването на таксата ще доведе до ограничаване в рамките на съществуващите средства или търсене на други възможности за финансиране на тези мероприятия. Размерът на таксите да покрива себестойността на услугите налага преразглеждане на решението. 

Глутница кучета
напада деца и възрастни в Айдемир 

Това съобщки кметът на силистренското село Румен Борисов. Той самият рано сутринта е получил сигнал от жители на кв. «Деленки».  
В последно време зачестяват оплакванията на граждани от глутници кучета.  
Румен Борисов и колегите му селски кметове са поискали организирането на ловни хайки за отстрел на бездомните животни, но на този етап янма планирани такива. 
В Спешен център и Инфекциозно отделение в МБАЛ - Силистра няма регистрирани през последните два дни случаи на ухапани граждани, съобщиха д-р Фанка Пачева и д-р Хинков.  
Припомняме, че планираните за 18 и 25 януари хайки за намаляване популацията на подивели и скитащи кучета извън населените места в Силистренска община бяха отменени. Причината? Не са били разрешени от институциите, следящи за изпълнение Закона за лова и опазване на дивеча. 
В общинската администрация в Силистра също са постъпили оплаквания за нападения от кучета върху хора и домашни животни. Само през месец октомври миналата година са внесени 9 докладни от селските кметове, в които те молят за съдействие и цитират случаи на нахапани хора, нападнати деца, наранени животни в частните стопанства. 


Класиран е трети проект на общината  

Класиран е и третият проект на Силистренска община по оперативната програма „Регионално развитие”, съобщи заместник-кметът инж. Веселин Андреев. Ръководителят на управляващия орган на програмата Искра Михайлова е уведомила в края на миналата седмица, че проектното предложение за ремонт и модернизация на три обекта с регионално значение от културната инфраструктура на Силистра (РБ „Партений Павлович”, ДКТ „Сава Доброплодни” и Археологически музей) е одобрено от специализираната комисия за оценка на качеството. Но не може да бъде финансирано поради изчерпване на финансовия ресурс. 
  „В случай на оценка на ОПРР или приоритетните оси, следствие на което към Операция 1.1 „Социална инфраструктура” да бъдат преразпределени свободни финансови средства, проектното предложение би могло да бъде финансирано”, е записано в уведомителното писмо. 
 Общината в Силистра вече изпълнява два проекта, финансирани от ОП „Регионално развитие”: за основен ремонт на ОДЗ „Нарцис” и ОУ „Отец Паисий” и за рехабилитация на част от общинската пътна мрежа. Общата стойност на проектите е 6 098 729 лв.  

Стартира услугата „Домашен помощник” 

Първите 18 домашни помощници започват работа в Силистренска община, съобщи началникът на сектор „Трудова заетост” Димитър Атанасов. Петнайсет от тях ще помагат на самотни възрастни хора и на лежащо болни при ежедневното им обслужване, а трима ще бъдат зачислени към състава на „Домашния социален патронаж”. Девет души ще работят в селата Айдемир, Богорово, Проф. Иширково, Калипетрово, Срацимир, Смилец, Сребърна. Всеки от помощниците ще се грижи за двама човека през цялата година. Назначаването на домашните помощници е съобразено с желанието на нуждаещите се от тази социална услуга, подчерта Д. Атанасов.  
 От началото на 2009 година започна да се осъществява Националната програма „Социални услуги в семейна среда” чрез общините. От Силистренска община е заявена първоначална потребност от 50 домашни помощници, но от МТСП е отпусната квота 18 души. По данни на Общинската служба за социално подпомагане близо 300 души в общината се нуждаят от домашен помощник.  
 Програмата е отворена и по-нататък вероятно ще има още назначения, коментира експертът по трудова заетост Димитър Атанасов.  

Училището за бъдещи родители навърши 1 година 
Първите бебета на Училището за бъдещи майки в Силистра ще духнат първата свещичка на тортата за първия рожден ден на Училището. Това ще стане утре от 11.00 часа в залата на Превантивно-информационния център по зависимости.  
 Инициативата стартира на 18 януари 2008 г. благодарение изключителната подкрепа на кмета Иво Андонов и по подобие на русенското Училище за бъдещи майки „МА-МА”. Но с времето силистренското Училище доби свое „лице”.  
 Проведени са 11 занятия, в които са участвали общо над 40 бъдещи родилки, баби и кандидат–татковци. Обсъждани са теми от „Предвестниците на раждането” до „Масажи на бебето”. Отговори са намерили стотици въпроси и проблеми за правилно родителство, твърди Светлана Боева, заместник-кмет по социална политика и здравеопазване в общината.  
 Лектор в Училището е Дида Върбанова - детска сестра в Неонатологично отделение в АГ-комплекс в град Русе и създател на Училище „МА-МА” там преди 3 години.  
 За рождения ден са подготвени изненади както за бебетата, така и за техните майки, разкриват организаторите.  

Обучават в профилактика 
 на грипа и простудните заболявания 


Семинар „Здрави през зимата” за младежки лидери организира на 30 януари общината съвместно със СНЦ „Шанс Силистра”, съобщи Веска Иванова, експерт по детско и училищно здравеопазване в администрацията.  
 Пред младежите ще бъдат представени възможности за профилактика на простудни заболявания, остри вирусни инфекции и грип, както и рисковете от самолечение с антибиотици. 
Идеята на организаторите е тези млади хора да станат комуникатори по въпросите на здравната култура сред техните връстници.  


Кметът Иво Андонов: 
„Предстои пуск на две нови предприятия!” 

- Събитията, които белязаха управлението на Силистра през 2008 г.? 
- Работим вече с нова конфигурация в Общинския съвет и все още търсим взаимни допирни точки. Използвайки средствата по оперативните програми от ЕС, се стремим към подобряване качеството на живот в града и общината. Другото е решението ни да протегнем ръка на Столична община и на правителството, като депонираме част от софийските бали на нашето депо за битови отпадъци и да спестим неудобството на държавата пред Европа. 
- Какво залагате за 2009-а година? 
- Предстои пуск на две предприятия - за химически продукти и за фотоволтаични панели. Те ще погълнат сериозна работна ръка, добре квалифицирана и високо платена. Може би това ще се случи в ранната пролет на 2009 година. Продължаваме да работим по газификацията на Силистра и общината. Смятам, че този процес ще бъде окончателно завършен с доставката на газ и нейното използване в края на 2010 година. Работим върху изграждането на Дунав-мост Силистра-Кълъраш. 
- Така ли ще се борите срещу икономическата криза? 
- Освен тези инвестиции, чрез спечелените проекти по ОП „РР" ще бъдат осигурени капиталови средства за строителството на пътища, реконструкция на тротоари, изграждане на детски и спортни площадки, рехабилитация на сгради, саниране на училища и детски градини, изграждане на пречиствателна станция, на завод за преработка на битови отпадъци. Това са места, където може да се насочат хора, останали без работа. Разработваме и една нова инвестиция, свързана с изграждане на завод за панели в промишленото строителство. Това производство изисква повече ръчен труд, което е предпоставка рязко да се намали безработицата - основно от хора без образование и квалификация. 
- Вашето послание към силистренци за 2009-а? 
- Повече европейско самочувствие пожелавам на моите съграждани! Нека не забравяме, че ако искаме да успяваме да бъдем конкурентни на европейските пазари, трябва да се трудим качествено и усърдно. Нужни са ни повече увереност, добрина, обич и взаимопомощ. На себе си пожелавам всичко онова, за което мечтая да се случи не само по отношение на семейството ми, а и на любимия ми град, да стане реалност до края на мандата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар