Ще извадят ли поликлиниката от оня списък?!


Днес общинските съветници ще вземат решение дали сградата на Поликлиниката, където се помещава ДКЦ-1, да бъде извадена от годишния списък за приватизация, или ще остане там.
Припомняме, че годишният списък за приватизация бе гласуван на предходно заседание на местния парламент. Решението бе върнато от областния управител като нецелесъобразно и против интересите на гражданите.Това се случи след реакция от страна на медиците.
Същите изразиха мнение, че ако градският парламент не се съобрази с този факт, ще преминат към протестни действия. 
Мненията като цяло в публичното пространство обаче са противоречиви.
Според едни е имало инвеститорски интереси от клиники „ТОКУДА”, което автоматично изправя на нокти всички в ДКЦ-1 – и джипита, и специалисти, тъй като една подобна намеса ще доведе до благоустрояване на сградата, но и до промяна в наема, който се плаща към днешна дата. Други казват, че някой иска да лапне имота, а след време да промени предназначението му. Което пак не устройва обитателите му.
На заседание на постоянната комисия по „Здравеопазване и социална политика” бе изразено становище Поликлиниката да бъде изкарана от приватизационния списък, но да бъде обект на специални разисквания и да се търси оптималният вариант, който няма да е в ущърб на лекарите, но ще бъде в полза на пациентите.
ДКЦ-1 включва само лекарите-специалисти и нормативната уредба ясно казва, че те трябва да са най-малко 12 на брой и да са на едно място. Няма никъде изискване там да бъдат и джипитата, и лабораториите и т.н.
При коментарите надделява фактът, свързан с удобството на гражданите – а именно, - че така съществуващата сграда е място, където пациентът може комплексно да бъде прегледан и изследван, където са събрани специалисти, семейни лекари, лаборатория, рентген.
Д-р Владимир Янков направи коментар, че всеки човек има само един личен лекар и това, дали кабинетът му се намира до този на специалиста, няма никакво значение. Семейните лекари могат да се помещават навсякъде другаде. 
Тази сграда е функционално предназначена за медицинска дейност и трябва да се търси вариант да бъде запазена, е едно от битуващите мнения. Направено бе предложение да се увеличи наемът и по този начин търговското дружество да разполага с повече средства, за да се работи в посока създаване на по-благоприятни условия и за лекуващи, и за лекувани. 
Важно е да се знае обаче, че наемът на кабинети в общинските диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) за общопрактикуващи лекари е сравнително нисък. Плащат се символични суми за кабинет съгласно регламентиран наем, заложен в Закона за преобразуване на лечебните заведения. Според нормативната база общинската собственост се отдава на преференциална цена, която се равнява на една десета от пазарната стойност. Привилегията за семейните лекари цели те да не вдигат цените на услугите. 
Има и друг момент, че реално общината не разполага с друг сграден фонд, който би могъл да удовлетвори изискванията за едно ДКЦ, ако се наложи съществуващото да напусне сградата. 
Възниква и въпросът докога на хората в Поликлиниката ще им бъде приятно да работят в условията на падащи плочи и тъмни коридори. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар