Тристранният съвет подкрепи план-приема за общинските училища  

Общинският съвет за тристранно сътрудничество (работодатели, синдикати и община) обсъди и подкрепи предложенията на директорите за държавния план-прием на ученици след завършен VII и VIII клас в петте средни училища на Силистра за учебната 2009 – 2010 година. Това стана на две заседания, ръководени от заместник-кмета Нели Стоилова.  
За сформиране на 10 паралелки след VIII клас и на 2 след VIII клас ще работят училищните ръководства в кандидат-гимназиалната кампания тази година. От 3 на 4 паралелки е увеличен планът на Езиковата гимназия, която през миналата година успя да събере ученици за 1 английска, 1 немска и 1 френска паралелки.
За новата учебна година планират втора английска паралелка поради заявения интерес от родители и ученици, се мотивира директорът Васил Узунов. В Природо-математическата гимназия са убедени, че ще запазят петте профилирани паралелки – 2 по математика и по една в дисциплините «Биология», «Информатика» и «Информационни технологии». По една с хуманитарен профил планират да бъдат сформирани в СОУ «Никола Вапцаров» след VII и след завършен VIII клас. Технологичен профил «Туризъм» предвиждат да има догодина в СОУ «Юрий Гагарин». 
За първи път Общинското спортно училище «Дръстър» се кани да приема деца, завършили IV клас, за развитие в спортовете лека атлетика, джудо, борба, плуване и футбол.
Като балансиран определиха подхода към план-приема за следващата учебна година представителите на работодателите, синдикатите и общинското ръководство. Следващите обсъждания са на Областен съвет и в Министерството на образованието и науката. 
Справка от общинския отдел «Образование» показва, че през 2009-а година 450 ученици ще завършат VII клас. Броят им е с 80 по-малко от миналата година. Двеста и двама осмокласници ще вземат дипломи за завършено основно образование тази година в Силистренска община, разликата е минимална с миналогодишния брой 
завършващи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар