Българо-румънска „Нептунова поща” в река Дунав
Йордан ГЕОРГИЕВ

Българи от Силистра и румънци от Кълъраш в събота пуснаха „Нептунова поща” в река Дунав с призива „Пазете реката чиста; Тя е за нас, за вас и за хората по целия свят”. Отделно до министрите на транспорта на двете страни е пратено послание относно необходимостта за изграждане на мост над река Дунав при Силистра-Кълъраш.
Двете прагматични идеи се родиха в рамките на поредния семинар „Трансгранично сътрудничество за утвърждаване на местна демокрация” на неправителствената организация „Гражданско съдействие” – филиал Кълъраш и СНЦ „Европейски компас”-Силистра с председател Нина Димитрова. В семинара участваха и представители на училищното настоятелство и колективът на ОУ „Иван Вазов”-Силистра начело с помощник-директора Кудинка Цветкова.
В мултимедийната презентация, изработена от Красамира Няголова по идея на Николинка Николова от името на организацията-домакин, бе припомнено, че река Дунав със своите 2859 км преминава през 10 страни и завършва с 3 ръкава в Делтата, преди да се влее в Черно море. На нейното протежение има 4 европейски столици. 23 млн. европейци пият вода от най-голямата европейска река. Край нея е най-голямото в света количество тръстика (1700 кв. км). 45 са сладководните риби в река Дунав, показва статистиката.
80 книги на румънски език подариха гостите от Румъния на РБ „Партений Павлович”. От нейно име директорката на библиотеката Лидия Димитрова връчи свидетелство за дарение на Фондация „Гражданско съдействие”-Кълъраш.


Няма коментари:

Публикуване на коментар