Внимание! 
Нов вид измама – предупреждават от полицията

Криминалисти от Областна дирекция на МВР-Силистра предупреждават за нов вид измама, засечена в областта през последните дни. Нейна жертва станал силистренец, който загубил 2000 лв. Има обаче сигнали и за други опити, осъществени по същата схема.
Как действат престъпниците? Те се представят за живеещи в чужбина българи и се придвижват с автомобил с чуждестранни регистрационни табели. Избират пътища с интензивен трафик, но отдалечени от населените места. За примамка инсценират, че са изпаднали в беда и търсят помощ от водачите на преминаващите автомобили. До момента са известни сюжети с аварирал автомобил, внезапна смърт или тежко заболяване на близък роднина. Под предлог, че не разполагат с българска валута, измамниците предлагат за продан златни накити на изключително ниски цени. Така, изкушени от „изгодната” сделка, жертвите дават всичките си налични пари за евтините бижута. Впоследствие разбират, че накитите са фалшификати, сполучливо наподобяващи на външен вид златни.
Предвид всичко това от полицията препоръчват:
Не се увличайте по примамливи предложения за лесна печалба или прекалено изгодни оферти. Не се подвеждайте по външния вид на хората и бъдете подозрителни, независимо какво ви казват и за какви се представят. 
Никога не купувайте на нерегламентирани места злато, валута или други ценности. Нереално изгодните им цени са сигурен белег, че ще загубите парите си.
Ако все пак станете жертва на измама, обадете се в полицията и съобщете всички обстоятелства около нея. Опитайте се да запомните и да дадете точно описание на извършителите. Търсете полицията и при съмнение за извършване на измама. Телефоните са: 166 или 83-21-22.

Макар да получи широка медийна разгласа, все още актуална остава измамата с “пострадал” в ПТП, напомнят служители от „Криминална полиция”. Нейна жертва обикновено стават възрастни хора в по-малките населени места. Те лековерно приемат за истина телефонно обаждане, че техен роднина – син, дъщеря или внук, е допуснал тежка автомобилна катастрофа със загинали или пострадали хора. Под предлог, че близкият им е задържан в ареста, измамниците искат пари за неговото освобождаване, като се представят за адвокати или полицаи. Старците не само дават всичките си спестявания, но често взимат и заеми с желанието бързо да помогнат на близкия си.
Затова от полицията отново напомнят: Предупредете близките си възрастни хора за съществуващата опасност. Обяснете им, че в никакъв случай не бива да дават пари на непознати, независимо за какви се представят. Ако попаднат в подобна схема, нека първо търсят връзка с близките си или с полицията на тел.166. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар