Изследват Дунав за замърсяване

Вчера бяха взети водни проби от лимана, собственост на “Дунавски драгажен флот”, за установяване на замърсяване с нефтопродукти в резултат на потъване на стар плавателен съд. При повторна съвместна проверка експертите на РИОСВ-Русе и Басейнова дирекция “Дунавски район” са установили, че замърсените с нефтопродукти води са в лимана и зад боновите заграждения. Голяма част от нефтопродуктите са изгребани и прибрани в нефтосъбирача, който е отплавал. Боновите заграждения все още не са прибрани.
В ограниченото пространство има следи от нефтопродукти – неголеми петна, с различна плътност. Резултатите от водните проби ще установят дали има замърсяване, за което ще бъдат уведомени отговорните институции. 
Малчугани се обучават на скаутски умения

Двайсетина скаути от клуб „Дръстър” ще упражняват сръчност и умения за оцеляване по време на тридневен лагер-обучение от 30 януари до 1 февруари, съобщи ръководителят на скаутския клуб „Дръстър” Александър Лечев.
За терен е избрана местност в района на село Ветрен, а за нощувка – хижата на общината. Половината деца от групата са 11-годишни малчугани – новобранци. Преди да бъдат пуснати в естествени условия, те трябва да се научат да изработват дървено-въжени конструкции за временни подслони, маси, пейки и други елементи от лагерния комфорт. По-опитните ще покажат на новоприетите в организацията как се меси хляб и как се пали огън на открито през зимата. Всички дружно ще майсторят и мартеници за своите родители и приятели.
Скаутският клуб „Дръстър” е към Организацията на българските скаути. В нея членуват 40 ученици от 11-до 18-годишна възраст. През тази година на силистренските скаути им предстоят 10 лагер-обучения и национално джамбуре през август в гр. Попово, Търговищко.
А най-добрите ще представят Силистра и страната на международно състезание в Ирландия през месец юни.
   
   




Няма коментари:

Публикуване на коментар