Дулово

Пари под камък - Телефонните измами продължават

Ваня ПЕТРОВА

“При нас за миналата година са регистрирани три измами, всяка по пет хиляди лева, но със сигурност те са повече” – казва Валентин Игнатов, началник на РУ на МВР.
Поводът за разговора ми с него са продължаващите телефонни измами в района на общината, сподели В. Игнатов.
Въпреки разгласата по медиите, разлепените пред магазини, хлебарници, клубове, кметства разяснителни листовки, разговорите и личните срещи по прилагане схемата от страна на измамниците все още има хора, които се “хващат на въдицата” на телефонните измамници.
Характерно е, че обикновено това става с възрастни хора. Схемата вече всички я знаят, но ето, ще Ви дам много показателен пример. Една от пострадалите сподели, че постоянно гледа по телевизията за такива случаи, чувала е по радиото, говорили с близки, и с кмета, и с полицаи, и все пак, като и се обадили – тръгнала да дава пари!
Във всички случаи обажданията стават по стационарните телефони чрез указателя на съответното населено място. Такива са случаите в Дулово и селата Межден, Секулово, Прохлада, Грънчарово, Скала. А самите прозвънявания по азбучен ред се извършват от предплатени мобилни карти.
Ето още един пример – мъжки глас казва, че е катастрофирал и му трябват пари, около две хиляди лева, да ги занесат в края на селото, край пътя има един камък, да ги оставят там. В този случай възрастната жена мисли, че това е внука и. А всъщност той е в САЩ. Тя не прави никаква връзка в такъв момент – откъде на къде Америка, пък в България катастрофа, пари край селото, камък – не, тя просто чува, че внукът й катастрофирал. Просто събира парите и ги дава.
Има един момент, в който човек си казва: “Да, да, на мен това няма да ми се случи!”. Това пък с пълна сила се отнася за възрастните, особено самотните хора. Нашите хора са изключително доверчиви и наивни, особено ако им заплачи, я детски, я женски или пък мъжки глас.
Интересно е също, че когато нашите служители минат по къщите да предупреждават, ги посрещат с недоверие, със съмнение. Но не по този начин реагират на лъжливите обаждания. И тръгват да събират пари – отиват на определеното място – както вече знаете, пътят край селото, под камъка. Дори при наличие на наша изпреварваща информация –отиваме лично при хората на място, за които знаем, че са им звъняли, за да ги предупредим и да ги предпазим да не си загубят парите. В паниката си те отричат и даже започват да обиждат нашите представители. Резултатът: дават исканите пари и ги губят.
Трябва да благодаря на кметовете по селата, на младшите полицейски инспектори, които не спират да разясняват, да обясняват за различните телефонни измами. Телефонните престъпници са много добре подготвени за психологията на възрастните хора, те са “психолози”-практици с изградена мрежа от информатори.
За съжаление обаче, според мен, измамите ще продължат с нови схеми и за съжаление въпреки нашата предупредителна и разяснителна работа ще има хора, които ще вярват не на нас, а на плачещия глас по телефона”- завършва песимистично началникът на РУ на МВР - Дулово Валентин Игнатов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар