КОМЕНТАР
Транспортни страсти посред зима 
Незабравка КИРОВА

Лично на мен вече взе да ми писва от транспортни проблеми, схеми, превозвачи и какво ли още не. При все, че пътувам от дъжд на вятър. А за онези, които правят това всеки ден, и то по няколко пъти, направо не ми се мисли.
Познавам всички, или почти всички превозвачи лично. Те мен също. С някои сме в, така да се каже, добри отношения, други са сърдити, трети все пак пазят благоприличие и се държат адекватно. Четвърти могат да ме обвинят в пристрастност.
Но няма да са прави.
За онези, които четат вестници редовно, няма да пояснявам, но на другите ще кажа … Написала съм не един и два материала по темата транспорт – винаги си мисля, че съм защитавала интереса на пътниците – било то обслужвани от Пламен Янев, Харалан Хараланов, или от някой друг.
Уморих се обаче, когато написаното не е по вкуса на едни, да ни търсят, не говоря само за себе си а и за колеги, и да се опитват да ни накарат да им вършим ние черната работа. Започват се разговори от типа на „Ама виж сега ти, не знаеш нищо по въпроса. Знаеш ли, че еди-кой си цяла вечер пил на маса с оня другия и после затова му дава да печели конкурса. Що не провериш еди-какво си??”
Много се извинявам, но много моля – от такива история ни е дошло до гуша!
Щом някой има конкретни обвинения, нека да се обади на всички журналисти, да свика пресконференция и да каже публично и ясно – този и този пият заедно, този и този имат общи интереси, този и този ме притискат, този лобира за онзи и го защитава …Но ясно и силно да се каже всичко. Тогава ние ще отидем и ще попитаме вярно ли е това, ще искаме и съответните органи да се самосезират и да вземат отношение. Ама да се дебнем по тъмната част на денонощието на улицата и да се опитват да настройват мнението ни в една или друга посока - няма да стане!
Както се казва – те всички са един дол дренки – но има ред и закон.
Законът казва кой печели конкурса, кой е официален превозвач и какъв е редът.
Кратко точно и ясно.
Който е недоволен, отива в съда и чака Темида да се произнесе. През това време стои и чака. Като открие нова нередност, сезира и пуска нещата по каналния ред. 
Когато обаче търсиш истината, трябва да си сто процента убеден, че тя е на твоя страна. Че ти си изряден, че нямаш нарушения, че си бил коректен, толерантен и т.н.
Имаш ли обаче пропуски, … няма да е честно.
А и … нека не забравяме в едни минали години, при един друг мандат и други управляващи ресора, кои бяха фирмите, които се ползваха с протекция по отношение на транспорта.
Така че …
Молбата ми е към всички ползващи услугите на транспортните превозвачи в Силистра: имате ли оплаквания, обадете ни се, пуснете жалба до съответните органи. Ние ще следим дали ще бъдат взети мерки.
Сили обаче за това кой кое парче от баницата ще вземе няма да хабим. Всичко е въпрос на икономически интереси. Едва ли някой се нарежда на опашката, изпълнен само с добри намерения към пътуващите. 
А че макаронът има две страни …и на единия край някой е братовчед на някой си, а на другия … политически субекти са бръкнали в меда, – то това е ситуация, която скоро няма шанс да се промени.
Така че носете си новите дрехи, все ще се намери кой да ви „извози” от точка А до точка Б.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар