Силистра чества 131 години освобождение

С поредица от прояви под мотото „Силистра – яка крепост на българския дух” в града се отбелязва 131-годишнината от освобождението си. 
На 9 февруари, ден преди историческата дата, в Регионалната библиотека „Партений Павлович” ще бъде представена документална експозиция от фонд „Краезнание”, разказваща за освобождението на града на 10 февруари 1878 година. От 16.00 часа силистренци ще имат възможност да се срещнат и разговарят с правнука на Христо Ботев - Боян Ботйов. Той е председател на фондация „Христо Ботев” и ще представи инициативите на организацията през новата година. От 18.00 ч. е празничният концерт, посветен на освобождението. На сцената на Младежкия дом ще се изявят формации от читалище „Доростол”. От 19.00 часа ще започне традиционната среща на бившите кметове на Силистра. В 10-тото издание на проявата са поканени да участват и председатели на Общинския съвет след 1989 година. 
На 10 февруари от 10.30 часа общината кани гражданите на паметната плоча на ул. „Омуртаг”, която напомня за посрещането на руските войски в града, предвождани от генерал Адриянов преди 131 години. Представители на местните и държавните институции ще поднесат венци и цветя в памет на героите. Вечерта от 18.00 часа в салона на общината ще бъде представен камерният спектакъл „Великденско вино” от Константин Илиев с участието на актьорите Димитър Селенски и Янко Гъделев. 
В празничния 10 февруари Регионалната библиотека „Партений Павлович” организира станалия традиция Ден на отворените врати по случай третата годишнина от откриването на Регистрационния център. Желаещите в този ден да се запишат като читатели в библиотеката могат да сторят това безплатно.
Патриотичните прояви ще продължат до 3 март – Националния празник на България. 


Споделяме опит за депониране на отпадъци с турската община Ялова

Делегация от турската община Ялова пристига в Силистра за обучение по съвременно депониране на битови отпадъци. 
Това е втори семинар по проекта „Въвеждане на регионална система за събиране на твърди битови отпадъци за Ялова”, по който турската община е поканила за партньор община Силистра, поясни координаторът по проекта от българска страна Надежда Бобчева. 
По време на обучението ще бъде разяснена технологията на организираното сметосъбиране и сметоизвозване, закриването на сметище и модерното депониране. Гостите ще посетят общинското предприятие „Регионално депо за твърди битови отпадъци”, което получи висока оценка от европейските експерти при последния мониторинг.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар