Генералният консул на Турция
на чаша кафе в Силистра 


Вчера на протоколно кафе силистренският градоначалник Иво Андонов прие генералният консул на Република Турция в Бургас Исмаил Сефа Юджеер. По време на разговорите гостът е проявил интерес относно проблемите, които стоят пред общината и нейното икономическо развитие. Интерес е бил проявен към паметници на културата на територията на Силистра, за които би могло да се търси финансиране от турски организации за възстановяване, реставриране и консервация.
На вниманието на г-н Аджеер кметът Андонов е представил „Куршумлу джамия” и нуждата от вътрешна реставрация, тъй като отвън тя бе възстановена със средства от американското правителство през 2002-2003 година. Идеята е тя да си остане като паметник на културата, а не като действаш религиозен храм. Иво Андонов е споделил и опитите крепостта Меджиди табия да бъде изпълнена със съдържание и музеят вътре да разполага с експонати от наличното за миналото въоръжение, карти на боевете, униформи и други предмети както от руска, така и от турска страна. До този момент обаче със средства по „Красива България” е направен само външен ремонт на крепостната стена. 
От своя страна г-н Исмаил Аджеер се е ангажирал да проведе разговори с представители на институции и организации, които биха могли да осигурят нужното финансиране. Заедно със зам.-областният управител Нурхан Мухарем генералният консул на Република Турция посети свети за мюсюлманите места в с. Руйно. Преди това той се срещна и с кмета на силистренското село Брадвари Ерджан Дурал. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар