Ще гоним кризата с хубаво вино
Започва Празникът на виното "Силвин`2009"


За дванадесета година в Силистра ще се проведе традиционният Празник на виното "Силвин"/"Силистренско вино"/. Организатор е Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистра. Неин председател е Божидар Боев. 
На 28 февруари / събота/ в ресторант „Чевермето” ще си дадат среща майсторите и почитателите на хубавото вино. Очакват се гости от румънски и австрийски фирми-производителки. Началото е от 10 часа.
Винарите се състезават в категории за бели и червени вина, розе и ракия. 
Припомняме, че миналата година приза „Цар Лозар” получи Тодор Опрев от Добротица.
Тази година организаторите са замислили провокативни изненади за участниците и гостите. Присъстващите ще научат какви са правилата за справяне с кризата. 


От Тутракан започна приемният рейд на губернатора 
Калина ГРЪНЧАРОВА

Вчера областният управител Светлана Великова осъществи първия си приемен ден в Тутракан за своя мандат. Той е част от серията срещи с граждани от цялата област по уточнен предварително график. Изнесените приемни са се наложили, тъй като не всички граждани имат възможност да пътуват до областния център и да поставят очи в очи проблемите си.
По стечение на обстоятелствата приемният ден съвпадна с този на тутраканския кмет и двамата заедно изслушваха гражданите. „Аз очаквах, че няма да има много въпроси към областния управител, защото сме си свършили работата, каза Светлана Великова. Гарантирам, че на всички жалби, което идват до мен, служителите от областна администрация отговарят в срок. Болният проблем на тутраканци бе въпросът с параграф 4, който вече е решен. В този смисъл днес нямаше въпроси в тази посока. Тук беше поставен проблемът за асфалтиране на улиците, но кметът пое ангажимент там, а аз ще бъда гарант, че той ще го изпълни. Гражданин от с. Търновци иска да закупи общински терен за развитие на стопанска дейност. Редовните жалби за незаконно строителство също имаше, жалби от съседи, неразбирателства.”
В ранните следобедни часове областният управител се срещна и с жителите на с. Старо село. Всъщност там кметът Ангел Друмев е подготвил приемния ден като общоселско събрание, на което хората са поставили своите проблеми. Светлана Великова е поела ангажимент да разговаря в „ВиК” - Силистра за възможностите за възстановяване на Помпената станция край селото. Пред нея е поставен и проблемът с липсата на личен лекар. След разговор с шефа на РЦЗ-Силистра д-р Сашко Симеонов става ясно, че желаещи лекари за тази практика досега няма. Намереното решение е местна фелдшерка да бъде назначена на граждански договор от 1 март.
Староселци са се жалили и от неасфалтираните улици и са получили кметско обещание 4 улици да бъдат асфалтирани, потърсили са съдействие за неполучените все още субсидии за земеделски земи и пасища, за възстановяване на водопойни и изворни чешми. Те търсят и спонсор за нова камбана на местната църква.
Светлана Великова изрази задоволство от осъществените срещи и уточни, че графикът за приемните й дни в общините Дулово и Главиница ще станат ясни следващата седмица. 



ПГСУАУ „Атанас Буров” - Силистра
Професионализъм, гордост, самочувствие, успех и амбции

В петък Професионалнатата гимназия по стопанско управление, администрация и услуги”Атанас Буров”- гр. Силистра ще чества своя юбилей 45 години от създаването си- 45 успешни години.  
Ден преди отбелязването на юбилея директорът на гимназията Дочка Милушева, заедно с преподаватели от учебното заведение, представи накратко пред медиите историята, успехите и бъдещите планове на училището. Специален гост на срещата бе и Маргарита Захаринова, директор през периода 1992 – 2008 г. На срещата се разбра, че на празника ще присъства зам.-министърът на образованието и науката Мукадес Налбант.
Поздравителен адрес учебното заведение е получило и от Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа. 
Пресконференцията съвпадна и с пристигането на новите униформи на учениците, които се състоят от три части- черно сако, риза, и синя вратовръзка с емблемата на гимназията.

МЕЛПОМЕНА
“Блусът на дебелака Фреди” от Филип Джеймс Бари за първи път на българска сцена в Силистра

В четвъртък театралите от ДКТ “Сава Доброплодни” ще представят поредното ново заглавие в репертоара си- трагикомичната мелодрама от Филип Джеймс Бари “Блусът на дебелака Фреди”. Неин постановчик и преводач е директорът на театъра Стефан Стайчев, а сценографията е дело на Виолета Радкова. Актьорите Иван Самоковлиев, Мира Бонжева, Биляна Божкова и Валентин Йорданов се превъплъщават в героите, както следва: дебелака Фреди, Диана- дъщеря на дебелака Фреди, Джени – съпруга на Рас, и Рас, красавец, герой от войната в Корея.
 Авторът на пиесата, вече покойник, е един от най изявените драматурзи в САЩ през ХХ век. Неговото творчество десетки години не слиза от сцените в Ню Йорк , Западна Европа – Англия и Германия. Пиесата е представена и на московските и петербургски сцени. 
Авторът е традиционен театрал, дядо му и баща му са известни режисьори и автори. Неговите диалози са на истински драматург. Невероятно познаване на човешкия диалог, изключителен психолог!
“Аз съм изумен, такъв голям автор като Бари и досега негово заглавие да не се появило на българска сцена! Наша радост е, че ние сме отново първите, които представят за пръв път в България не само въпросната творба, но и самия автор и вече стана традиция да сме едни от първите. Афиширайки тези творби и автори, те имат щастливата съдба да бъдат в репертоара и на други театри. Това изключително много ни радва. Нашите спектакли, мога да кажа, че са с майчинска мисия”- каза Стайчев ден преди премиерата за в. “Дръстър ПРЕС”.
Действието се развива през 1952 г. в дома на Рас, след войната в Корея. Любителите на театралното изкуство ще могат да видят изключително актуална тема- тази за мафията и насилието изобщо. Наред с това пиесата не е само остра критика срещу това, но е и вдъхновена възхвала на любовта, която се оказва по- силна и побеждава. В пиесата става въпрос и за любовен триъгълник между две момичета- Диана и Джени, и Рас, умело успяващи да се изплъзнат от контрола на главния герой дебелака Фреди. В края на пиесата се стига дотам главният герой, на смъртния си одър, да разбира, че с пари нищо не се купува, а най- важното е любовта. Тя е над всичко.
Човешка пиеса, предлагаща непримирими конфликти, преплитаща в себе си политика, общество, поколения, корупция и проникновен психологизъм по отношение на вечните човешки проблеми.
Дискусия "Бизнес и наука" проведе РУ "Ангел Кънчев"
Какви са потребностите на пазара на труда и специалисти с какво качество на висша квалификация са нужни в контекста на задълбочаващата се икономическа криза. 
Това бяха основните въпроси в дискусията, която вчера община Силистра, Русенският университет и Търговско-промишлената палата организираха в Силистра. Обсъжданията са в рамките на десетдневните „Дни на работодателите” от 17 до 27 февруари, провеждани в Русе, Силистра и Разград по инициатива на русенското висше училище. Срещата – дискусия протече в салона на общината и бе открита с встъпителни думи от кмета на града инж. Иво Андонов.
 Статистиката показва, че работодателите от региона основно се интересуват от специалностите, които са свързани с машиностроенето и по-специално автоматизацията на производството. Това сподели зам.-ректорът по учебната част на Русенския университет Борислав Ангелов. На срещата той представи професионалните направления, по които се обучават студенти. 
Прием по специалността електроинженерство ще има за първи път тази учебна година във Филиала на Русенския университет в Силистра, открои доц. Ангелов. Машиностроителна технология и мениджмънт е другата специалност, към която от ръководството на университета се надяват да има по-голям интерес сред кандидат-студентите в региона. 
Русенският университет ще предложи и тази година предварителни изпити. На 25 април ще се състои изпитът по български език, а на 26 април – по математика. Изпитите ще се проведат под тестова форма едновременно в пет града на страната – Силистра, Русе, Разград, Плевен и Монтана. 
Оповестено бе, че на 25, 26 и 27 март в Русе, Разград и Силистра ще се състоят борси за среща на кандидат-студенти, учители и родители с ръководството на Русенския университет. Борсата ще се проведе в сградата на Филиала в Силистра. Целта е да се намерят допирните точки и възможностите за реализация на бъдещите специалисти, допълни доц. Ангелов. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар