Венци и цветя за празника в Силистра

На 3 март от 11.00 часа на площад „Свобода” тържествено ще бъде отбелязан Националният празник на Република България с тържествен ритуал - издигане на националното знаме, слово на кмета на община Силистра инж. Иво Андонов, поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Мамарчев, Лев Н. Толстой.
Група „Ретро” при Народно читалище „Доростол” ще изпълни възрожденски песни.
Община Силистра отправя покана към гражданите и ръководителите на институции и граждански организации за участие в тържеството - израз на признателност към делото на героите, отдали живота си за свободата на България.


Мартеници за здраве и късмет подарява Филиз Хюсменова


Месец март е единственият женски месец. Той е месецът на зачатието, на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето. От векове по нашите земи се празнува Баба Марта. 
На този празник ние си разменяме мартенички с пожеланието "Честита Баба Марта!", което да ни носи здраве и щастие през тази година.
По случай празника и спазвайки традициите, днес Мариана Павлова, началник- отдел “Образование”, от името на Филиз Хюсменова, евродепутат от квотата на ДПС, ще подари мартенички на 300 първокласници в три училища в Силистра и учебните заведения в Калипетрово, Айдемир, Йорданово, Брадвари и Проф. Иширково.
Мартениците са ръчно изработени от Тезгюл Касим, изп. длъжността председател на Женското дружество на ДПС - Силистра. Тя вчера предаде мартениците на Мариана Павлова.
На учениците в поздравителното писмо еродепутатът Филиз Хюсменова пожелава да са здрави, засмени, добри и да се сбъднат всичките им мечти. Да пазят винаги вярата, надеждата и традициите!

Община Силистра дарява децата с мартенички

По традиция, преди народния празник Баба Марта, кметът на Община Силистра инж. Иво Андонов подарява мартенички на всички деца от целодневните детски гради.
1400 деца от ЦДГ в общината ще получат мартеници.
На 27 февруари 2009 г. /петък/ от 10.00 часа кметът ще дари мартенички на децата от ЦДГ „Ян Бибиян” – зад бившия хлебозавод.
Представители на всички дирекции от Общинска администрация на 27 февруари 2009 г. от 10.00 часа ще зарадват децата с мартенички:
- ЦДГ „Иглика” – до Езикова гимназия – ще гостуват представители на Дирекция „Устройство на територията”;
- ЦДГ „Добруджа” – Дирекция „Здравеопазване и социални дейности”
- ЦДГ „Роза” – до ПМГ – дирекция „Финанси”;
- ОДЗ „Нарцис” – отдел „Образование”.
На 4 март 2009 г. Дирекция „Хуманитарни дейности” ще дари мартенички на децата от ЦДГ „Радост”.
Всички деца от детските градини в селата на община Силистра ще получат мартенички от кметовете и кметските наместници на населените места.


Женското дружество на ДПС избра ръководство

В клуба на ДПС преди дни се проведе отчетно събрание за извършеното през изминалата 2008 година от Женското дружеството на ДПС. 
Пепа Денева, член на Областен съвет на ДПС, Красимир Димитров общински съветник от листата на ДПС, и Севал Мустанова, общински председател на МДПС, бяха гости на събранието. 
Областният председател на Женското дружество на ДПС Юнзюля Чакърова започна своето приветствие към жените с мъдрите мисли на френския поет Виктор Юго: “Уважението към жената е мерило за прогреса на нацията и социалния живот.” В дневния ред на мероприятието бе и избирането на изпълняващ длъжността председател на местно и общинско ниво.
“ Ние като дружество на жените в ДПС успяхме да докажем през годините нашето участие както в икономическия и обществения живот, така и в политическия. Всеки ден усъвършенстваме методите си на влияние, устояваме своите позиции и преодоляваме негативите от миналото”- каза в обращението си Юнзюля Чакърова.
С кратка мултимедийна презентация областният председател представи мероприятията, празниците, организирани от дружеството, както и посещенията им в Румъния и в страната през годините от самото създаване до днес. Жените от движението си припомниха учредяванията на местните структури в областта и бяха горди с постиженията си.
Като символ на дружеството, тортата и музиката винаги присъстваха с тях.
След кратката разходка в миналото на дружеството областният председател благодари на Мюнюре Хамдиева за всеотдайната й работа в Движението за права и свободи и прикани присъстващите да изберат свои ръководители на местно и общинско ниво.
Тезгюл Касим единодушно бе избрана за изпълняващ длъжността председател на местно ниво на женското дружество на ДПС, а Мюбеджан Нежми - председател на общинско ниво.
Новите председатели благодариха за оказаното доверие и обещаха да се ръководят от постигнатите резултати и вървят по стъпките на Мюнире Хамдиева. 
Общинският председател на МДПС Севал Мустанова поздрави жените за избора и заяви готовността си за подкрепа в бъдещите начинания на председателите: ”Винаги може да разчитате на подкрепата на младежите. Младежите и жените сме неразделна част от ДПС. Убедена съм, че и с новоизбраните председателки и съвместната ни работа ще постигаме целите си и резултатите на предстоящите избори ще го докажат. Доказвали сме го през годините и ще продължим да го доказваме”- каза още тя. 


Деца отново рисуваха „Слънчевите руни в българските носии и тъкани” 

Близо 4 хиляди творби са получени за участие в Четвъртия международен конкурс „Слънчевите руни в българските носии и тъкани”, съобщи координаторът на конкурса Йонка Господинова.
 Българчета, живеещи в Румъния, Украйна, Португалия и в родината си, са изпратили рисунки, кукли, макети, пана, колажи и мултимедийни презентации. До 13 март ще станат известни отличените творби в различните жанрове. Експонатите ще бъде подредени в изложба, разположена във фоайето на Младежкия дом. 
За четвърта поредна година организатори на събитието са община Силистра и фондациите „Ян Бибиян” и „Азгард”. Патрон на конкурса е българският еврокомисар Меглена Кунева. 



Купете мартениците на Лайънс клъб – Силистра

Това е апел на членовете на силистренската организация на Лайънс-движението. Мартениците са изработени саморъчно от членове и приятели на клуба. Инициативата е с благотворителна цел. Средствата ще бъдат за шестимата абитуриенти от Дома за деца „Димчо Дебелянов”. Това съобщи президентът на Лайънс-клъб – Силистра д-р Венцислав Стоев.
Над 1000 мартеници ще бъдат изложени утре на Мартенския пазар. Търговската маса ще познаете по символите на Лайънс-движението.
Дарителница ще бъда поставена и на входа на банка ДСК за онези силистренци, които имат желание да дадат своя принос.

Снежана ПЕТРОВА:
„Първата сума като спонсорство дариха момичетата от Салона за красота „Ива-Хрис”. Освен това те ще направят прическите, грима и поредица от козметични процедури и за шестимата абитуриенти. В мартениците те вложиха своя хъс, желание и любов. Мартениците изработвахме заедно в салона късно вечер, след работно време. Искаме да стоплим сърцата и душите на тези деца”.

Д-р Венцислав Стоев допълни, че момчетата ще бъдат облечени в уникални мъжки костюми, които се изработват само за износ за Белгия от фирма, собственост на дистрикт-управителя на Лайънс-движението за България Лъчезар Бакърджиев.
На срещата, на която бе обявена благотворителната инициатива, присъстваха зам.-кметът „Здравеопазване и социална политика” Светлана Боева и директорът на Дома за деца „Димчо Дебелянов Стилиян Стойчев. Той благодари от името на своите възпитаници, като сподели,че това са деца на Силистра. “Те не са виновни за своята съдба и се радвам, че тази идея да се превърне абитуриентският бал в неповторимо изживяване ще се реализира и тази година”, сподели той.
Припомняме, че миналата година Лайънс-клъб в Силистра подари официалното облекло и аксесоарите на две момичета от Дома за деца, лишени от родителски грижи.

Светлана БОЕВА, зам.-кмет „Здравеопазване и социална политика”:
„Нормално е да сме силно чувствителни към проблемите на обществото и стремежа да помогнем е наше ежедневие и задължение. Но ако душите ни не са широки, ако не са отворени, то не бихме могли да се справим. Днес ние имаме приятели в лицето на Лайънс-клъб и това ни дава сили. Дирекцията ще закупи първите 300 мартеници, които ще бъдат подарени на деца от детските градини в Силистра.”

На 12 март е Международният празник на Лайънс-движението и по този повод силистренската организация е подготвила празничен концерт за живеещите в Дома за стари хора в Силистра. В него ще се включат малчугани от детските градини в Силистра.
Освен това президентът на клуба д-р Стоев издаде и тайната, че в събота на „Силвин`2009” ще бъде учредена награда „Лъвско вино”.


Дулово
“Красива България” в село Правда
Ваня ПЕТРОВА 


На официална церемония в София /24.02.2009 г/, в присъствието на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и представители на КТСП и КМСРПБ към НС, НСОРБ, Световната банка и Камарата на строителите, бе подписан Меморандум за сътрудничество между община Дулово и МТСП по проект “Красива България”.
Меморандумът бе подписан от упълномощения от кмета д-р Митхат Табаков ръководител на направление “Социални услуги” към ОбА Васил Василев.
Документът е за финансиране ремонта на Дома за възрастни с психични разстройства в село Правда /основен ремонт тук не е извършван повече от 20 години/.
Финансовите средства са в размер на 985 107 лв., като 20% са от общината /197 021лв./.
Следва процедура за избор на фирма-изпълнител, като стриктно се спазват изискванията на законодателството – ЗОП, Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.
Ръководството за управление на проекта, назначено от офиса на “Красива България” в София, ще изгради петчленна комисия, като председателят и зам.-председателят ще бъдат от “Красива България”, а останалите от общината /единият от тях задължително трябва да бъде юрист/.
Срокът за приключване на дейностите по проекта в село Правда е краят на 2009 г.


„Училището – желана територия на ученика”

За първи път по нов начин се проведе тази година поредната, трета, общинска конференция “Училището-желана територия на ученика” в града. В петте часа, предвидени за делова работа, организаторите от отдел “Образование” предложиха в сутрешните часове на 26 февруари да се посетят открити уроци в три от десетте училища на територията на общината, а работата по секции да се проведе в СОУ”Й.Йовков” с Окорш.
Официалното откриване бе в зала №1 в сградата на общината, водено от гл.експерт направление”Образование” Серихан Сефер, която представи и гостите зам.-кметът М.Георгиева, Н.Стоянова- началник-отдел “Образование”, и от РИО - Силистра П.Лазарова, Н.Радев и М.Ботев. В залата бяха директори, учители и възпитатели от училищата.
В своите приветствия зам.-кметът М.Георгиева и нач.-отдел в РИО М.Ботев акцентираха върху новостите и предизвикателствата, пред които са изправени просветните работници в страната, и усилията, които трябва да се положат от всички, за да се превърне училището в наистина желана територия за ученика. Поздравителен адрес до участниците в общинската конференция от името на Велико Георгиев, началник на РИО – Силистра, прочете Н.Радев.
Специален музикален поздрав към участниците в конференцията беше поднесен от вокалната група за народни песни ”Славейче” към ОУ”Хр.Смирненски” - Дулово с ръководител Анелия Николова.
В 10,00 ч. участниците в конференцията отпътуваха до селата Черник, Паисиево и Окорш за наблюдение на открити практики. В ОУ”Св.св. Кирил и Методий” - село Черник бе представен обобщителният урок във втори клас при Нуртен Якуб – “Съществителните имена”. “Една българка по пътя на доброто” бе урокът по български език в VІІ клас с преподавател Мергюл Кямил в СОУ”Христо Ботев” - с. Паисиево, а в СОУ”Йордан Йовков” - с.Окорш бе представен откритият урок в Х клас ”Традиционна кухня” с преподавател Калинка Кънева.
По-късно бяха разгледани и обсъдени доклади и презентации в секциите “Начален курс” и “Среден и горен курс”.



с. Искра
Трети март отбелязаха тържествено учениците в ОУ "Стефан Караджа" 


Вълнуващо тържество, посветено на освобождението на България от турско робство, проведоха вчера учениците от основното училище в с. Искра. 
В славните предосвобожденски времена пренесоха действието възпитаниците на училището с драматизация на откъси от Вазовата повест “Хъшове”. Главната роля на Странджата бе поверена на седмокласника Мутлу Метин Мехмед, а в неговите съратници - хъшове се превъплътиха съучениците му Джанер Джевдетов и Айгюн Вадет. Преобразени, с подходящи костюми и дори с бради, за да се доближават най-много до образа на героите, младежите показаха истински актьорски талант. 
Тържеството продължи с рецитал. Стихотворението "Опълченците на Шипка” изпълни Елис Шевкет от седми клас на фона на историческата презентация "3 март". Тя бе с много снимки на борци за свобода, картини от битките и паметници, свързани с освобождението на страната. В рецитала се изяви и първокласникът Ерен Дженгиз, който изпълни стихотворението "Паметник". 
Музикалната презентация "Благословена" отбеляза края на тържеството, вдъхвайки у всички гости и участници в представлението усещане за национална гордост, стремеж към красивото и доброто.



Няма коментари:

Публикуване на коментар