НАП отчете успешна работа по приходите за миналата година 


Димитър Димитров:
“Апелирам гражданите да подават декларации по интернет”


Общо 67.5 млн лева са събраните приходи от НАП – Силистра през 2008 година. Това е с над 4 млн. лв. повече в сравнение с предходната 2007 година. Най-много средства са постъпили от корпоративния данък. 
Информацията бе споделена на нарочна пресконференция от директора на НАП – Силистра Димитър Димитров. Освен отчета за свършената работа на повереното му ведомство Димитров очерта насоките на настоящата данъчна кампания. 
 Според шефа на НАП за успешното изпълнение на плана голямо значение има въвеждането на плоския данък от 10 %. Наблюдава се висока събираемост на данък общ доход. Независимо че приходите в Агенцията са увеличени, има неизпълнение в плана за ДДС. 
Силистренските инспектори са разкрили 7,5 милиона недекларирани данъци и осигуровки през 2008 г. Най-голям източник за допълнителни приходи от ревизии си остават нарушенията на закона по ДДС.
Фирма от Силистренско се е сдобила с 46 акта, коментираха от НАП – Силистра. Две други фирми - „отличници” са получили съответно по 33 и 29 акта. Санкциониращите документи са написани по време на проверките, извършени през 2008 г. 
Все още продължава тенденцията да не се спазва осигурителното законодателство. Осигурителни задължения за близо 90 хил. лв. са установени при проверките. Най-често срещаните нарушения, които инспекторите установяват по време на ревизиите са неначислени работни заплати, начислени възнаграждения, но непреведени осигурителни вноски при деклариране на прекратяване на трудовите правоотношения, неподадени коректно данни в съответните регистри. 
От 1 май предстои сливане на НАП с Агенцията за държавни вземания. Ще работим, както досега, но под контрола на НАП, конкретизира Димитров.  
Относно данъчна кампания `2009, както и миналата година, НАП ще работи с удължено работно време за улеснение на гражданите. От началото на тази година вече е възможно подаването на декларации по интернет. За целта е нужен електронен подпис. Сроковете за подаване на декларации се запазват: за корпоративното подоходно облагане – до 31 март, и до края на април – за другите видове декларации, разясни Димитров. 
По-малко облекчения ще ползваме тази година с декларацията за доходите си от 2008 г. Отпада възможността за ползване на данъчни облекчения за отглеждане на непълнолетни деца в семейството, както и на облекчението за дарения, когато дарението е в полза инвалиди, социално слаби, наркозависими други.
Апелирам към гражданите да подават декларациите си по интернет, каза директорът на НАП - Силистра. Той допълни, че декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани в интернет във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно. Очаква се до дни да има възможност, чрез сайта на НАП да се попълват декларации чрез автоматично създаване на баркод. В офисите на НАП ще се приемат разпечатани от интернет образци на декларации, включително ксерокопия. При подаване на декларациите до 30 април може да се ползва отстъпка от 5 %.
Изтеглени бяха новите печеливши от традиционната томбола на НАП. След сформиране на комисия от представители на медиите бяха преброени общо 52 плика с участници. Последният победител в категорията при възрастните се оказа Йорданка Жекова, а при учениците - Боряна Ангелова. И през петата година от провеждането на томболата се запазва главното условие за участие – трябва да бъдат събрани в плик касови бележки най-малко за 50 лева през тримесечието. Целта на инициативата е да бъде постигнат граждански контрол върху търговците при регистриране на продажбите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар